Kerkcafé College Tour 'strikt' Joris Bengevoord

WINTERSWIJK – In de eerste maanden van zijn burgemeesterschap is de Winterswijkse burgemeester op vele plekken aangeschoven om zich te laten zien en horen. In de aanloop van de verkiezingen en zijn eerste jaar als eerste burger, nodigt de Protestantse Gemeente Winterswijk hem nu uit voor een ontspannen avond met een serieus interview. Op vrijdag 9 maart zal burgemeester Joris Bengevoord in de kerkelijke kroegsetting van Den Angang op de Markt aan de tand worden gevoeld.

Door Leander Grooten

Eeuwenlang stond de kerk middenin de maatschappij. En letterlijk genomen is dat nog steeds zo, met de indrukwekkende Jacobskerk. Daar waar kerkbezoek in de laatste decennia meer en meer naar de periferie is gedreven, haalt de PGW de banden met de samenleving aan. "Wij doen dat in de vorm van het Kerkcafé", zegt Wim Tolkamp, kartrekker van het initiatief. "Ongedwongen als een kroeg, waarin spontane ontmoetingen plaats vinden. Soms een beetje keuvelen, maar soms wordt de wereldpolitiek besproken. En daar hoort ook de burgervader bij."

Geloven niet op zondag
Het Kerkcafé zoekt een publiek van twintigers tot veertigers. Die groep is in de kerk niet in grote getale aanwezig. Erna te Winkel, mede-organisator: "Maar ze zijn wel betrokken bij de kerk, we zien ze namelijk wel, alleen niet meer in de zondagse dienst. Vergeet niet dat de kerk ook maar gewoon van mensen is die antwoorden zoeken op wat er in de samenleving gebeurt." Ook voor Tolkamp is kerk-zijn niet per se de zondag. "Het gaat om de dagelijkse ontmoetingen tussen mensen, en hoe waardevol je dat maakt."

'Zo waarlijk helpe mij God'
Op 21 april 2017 werd Joris Bengevoord de jongste burgemeester van Nederland, en wel die van Winterswijk. Bij zijn inauguratie liet hij zich door God bijstaan door de eed af te leggen ten overstaan van een volle schouwburg. "Dat was voor ons de aanleiding om hem eens te vragen. Hij heeft dus iets met God en de samenleving. Als kerk zijn wij altijd op zoek naar die verbinding."

Interview
Tot op heden heeft het Kerkcafé een divers aanbod gekend, om vooral veel dingen uit te proberen. In maart zal het de interviewvorm zijn waar Bengevoord aan onderworpen wordt. "En het publiek kan vragen stellen, een beetje zoals College Tour, maar dan in cafévorm."
Voorafgaand heeft de organisatie haar bezoekers via Whatsapp gevraagd wat ze de burgemeester wilden meegeven. Daarnaast hebben meerderen via de e-mail hun vragen gesteld. "Mensen vragen zich af wat een burgemeester kan doen om de lokale middenstand aantrekkelijk te houden en welke plek zijn eigen politieke kleur heeft in het beleid."
Het Kerkcafé is voor iedereen gratis toegankelijk. Het drinken wordt gratis aangeboden, in de verwachting dat een vrije gift de kosten dekt. Het is op vrijdag 9 maart, aanvang 19.30 uur in ontmoetingscentrum Den Angang aan de Markt 46 in Winterswijk.