Meekijken in het Grote Goor

WINTERSWIJK/VRAGENDER/BREDEVOORT - In het kader van de Ruilverkaveling Winterswijk-West werd het natuurgebied Grote Goor aangekocht en ingericht. Het is een uniek natuurgebied gelegen aan de Schaarsbeek, tussen het Korenburgerveen en Bredevoort.

Natuurmonumenten (eigenaar) en de Stichting Marke Vragender Veen (beheerder) stelden vervolgens een gezamenlijke beheervisie op en wel voor de periode 2002 – 2017. Deze beschreef de gewenste ontwikkeling en het te voeren beheer van het gebied. Als streefbeeld werd gekozen voor een zogenaamd beekdallandschap, open gehouden door extensieve begrazing en met een geleidelijke overgang naar het aangrenzende Kloosterbos. De Schaarsbeek mocht er vrijelijk stromen.

Na een lange periode van unieke samenwerking tussen NM en de SMVV vinden zij het tijd om ook de mening van omwonenden en anderen te betrekken bij het vervolg beheer van dit mooie gebied. Daarom worden belangstellenden uitgenodigd voor een bijeenkomst op donderdag 22 maart in de Schoppe van café-restaurant Beneman, Winterswijkseweg 9 in Vragender. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, vooraf aanmelden is niet nodig.
Wie (ook) het gebied in wil, kan op zaterdag 14 april deelnemen aan een excursie naar het Grote Goor en krijgt de kans om samen met een aantal gidsen het gebied in te gaan. Nadere informatie over deze excursie wordt bekend gemaakt op 22 maart, en op de website.


natuurmonumenten.nl


Rijbewijskeuring

WINTERSWIJK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 14 maart, 11 april en vervolgens minimaal eens per maand in het Business Center, Beatrixpark 22. Voor informatie en een afspraak kan men bellen naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

Tarieven (inclusief btw): 75+ B/E 42,50 euro, medisch 59,50 euro, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas 59,50 euro. Leden van CNV ouderenbonden en/of thuiszorgorganisaties krijgen 7,50 euro korting op de 75+ B/E en medisch, C/D/E en Taxipas krijgen 4,50 euro korting. Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Voordat men naar de keuring gaat dient er eerst een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag gekocht te worden. Het keuringsformulier (Eigen Verklaring) is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD).
De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot drie maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.


IVN-cursus 'Natuur en landschap in samenhang'

ACHTERHOEK - Op 21 maart start een nieuwe cursus: Natuur en landschap in samenhang. IVN Oost-Achterhoek en de IVN Noord-Midden Achterhoek organiseren deze cursus samen. Het is interessant voor iedereen die geboeid is door de natuur en er meer van wil weten. Enthousiaste deskundigen behandelen in twaalf bijeenkomsten zes thema's. Dat zijn landschap, water, vogels, bomen, bloeiende planten en vlinders en bijen. Ingegaan wordt op de samenhang van de verschillende onderdelen.

Wat is de ontstaansgeschiedenis van het Achterhoekse landschap, welke invloed heeft water op het landschap, wat is de relatie tussen landschap en vogelpopulaties, wat betekenen bomen en struiken voor het landschap en wat is de relatie tussen bloeiende planten en vlinders en bijen?

Bij elk thema hoort een theorieavond en een natuurexcursie. De theorieavond is telkens (om de week) op woensdagavond en de excursie aansluitend op de zaterdagochtend.

De theorieavonden vinden plaats in Borculo, de excursies zullen verspreid door de Achterhoek worden georganiseerd. Voor de twaalf bijeenkomsten samen bedragen de kosten nog geen 100 euro. Verdere informatie over deze cursus is te vinden op:
www.ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek of www.ivn.nl/afdeling/oost-achterhoek.

Opgave voor 12 maart via email naar cursus.ivnnma@gmail.com. Nadere info bij Anke Hollink tel. 0545-291109.


Amivedi: Poes vermist

WINTERSWIJK - Poes wordt vermist in de Helderkampstraat, ze is een wit/zwarte poes van vier jaar oud, heeft een zwart vlekje bij haar neus, is zwart rond de oren, op haar rug en heeft een zwarte staart, ze draagt een roze bandje met belletje om. Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.