Internationale Vrouwendag op 8 maart wordt grenzeloos feest

WINTERSWIJK/BOCHOLT – Inspirerende sprekers, interessante workshops en natuurlijk veel ruimte om te netwerken. Want dat is het hoofddoel van de organisatie; vrouwen over grenzen heen verbinden en elkaar laten versterken. Op donderdag 8 maart is er de Internationale Vrouwendag bij museum TextilWerk in Bocholt. Het belooft een bruisende dag te worden die actieve vrouwen in de regio Achterhoek beslist aan zal spreken.

Door Annekée Cuppers

Het zijn niet de minste namen die acte de présence zullen geven deze dag. Onder andere Tamara van Ark (staatsecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Ina Scharrenbach (minister in Nordrhein-Westfalen), Annette Bronsvoort (burgemeester van Oost Gelre) en Nadia Zerouali (culinair schrijver en tv-kok) dragen ieder vanuit hun vakgebied maar zeker ook vanuit hun persoonlijke beleving een steentje bij aan het gevarieerde programma.

Van lezing tot line dancing
"We willen vrouwen een programma bieden met voor ieder wat wils. In samenwerking met de Duitse collega's hebben we daarom zowel serieuze als luchtiger onderwerpen op de agenda gezet. Bijvoorbeeld leerzame seminars over familierecht en andere juridische zaken, bijzondere levensverhalen van succesvolle vrouwen en een gesprek met politiek actieve vrouwen. Maar ook activiteiten zoals line dancing, een rondleiding door het museum en de presentatie van het nieuwe kookboek van Nadia Zerouali komen aan bod. En uiteraard zal Nadia tijdens haar presentatie gaan koken." Nicky Eppich vertelt enthousiast over hèt evenement bij uitstek voor vrouwen uit de regio. Als beleidsmedewerker grensoverschrijdende samenwerking Oost Gelre en Winterswijk, is zij een van de organisatoren die deze dag mogelijk maken.

Culturele verschillen
De organisatie is naast Nicky in handen van zowel Duitse als Nederlandse vrijwilligers. Taal is daarbij eigenlijk nooit een probleem, Duits en Nederlands worden door elkaar gesproken, maar er zijn natuurlijk wel culturele verschillen. Commissielid Hanneke Houwers: "Hoewel we zo dicht bij elkaar wonen, zijn er zaken die bij de ander totaal onbekend zijn. Zo wilden we graag het Zieuwentse duo PEERtoftheater extra cachet laten geven aan de dag maar leg maar eens aan een Duitser uit wat een pop-up theater is. Dat kennen ze helemaal niet. Op hun beurt wilden de Duitse dames graag gezamenlijk een lied zingen. In eerste instantie liepen we daar niet echt warm voor maar toen we dat verder uit gingen werken, werden we er toch wel door geraakt."

Unieke locatie
In Museum TextilWerk aan de Industriestraβe 5 te Bocholt hoopt de organisatie die dag zo'n 650 vrouwen van alle leeftijden en allerlei pluimage te ontvangen. Commissielid Birkitta Kortes: "Ik was enorm onder de indruk van het museum dat qua allure en uitstraling vergelijkbaar is met de DRU in Ulft. De locatie leent zich uitstekend om een losse, laagdrempelige sfeer te creëren. Geen stijve voordrachten in een zaaltje maar gewoon de workshops en lezingen tussen de oude machines en andere museumstukken. Het volledige programma duurt van negen tot negen maar tussentijds aanhaken of eerder naar huis is ook mogelijk. Geschikte inloopmomenten zijn tijdens lunch en diner maar gedurende de gehele dag kunnen deelnemers precies dat meepikken waar ze behoefte aan hebben. Voor een tientje (exclusief consumpties) heb je een hele leuke dag waar je zeker waardevolle contacten aan over houdt."
Thema van de Internationale Vrouwendag is 'Gelijke rechten voor vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt". Gedurende de dag kunnen vrouwen deze resolutie ondertekenen waarna deze ter plekke aan een Europarlementariër wordt aangeboden. Burgemeester Bronsvoort: "Met deze resolutie benadrukken we het belang van een gelijke positie voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Door de resolutie te ondertekenen, laat je zien dat je deze ondersteunt. Zo creëren we draagvlak om het onderwerp op de agenda van het Europarlement te krijgen, want vrouwenrechten houden niet op bij de politiek in Nederland."
Door het hele jaar heen organiseert 'Frauenbrücke', de organisatie achter de Internationale Vrouwendag in Bocholt, diverse activiteiten om de contacten tussen vrouwen in de grensstreek te bevorderen. In het jaar waarin het (passieve) Duitse kiesrecht honderd jaar bestaat, Nederland volgt een jaar later, vindt dit grootse evenement plaats. Kaarten à tien euro zijn verkrijgbaar via http://bit.ly/VrouwendagBocholt of via n.eppich@oostgelre.nl. Geen internet? Stuur een briefje naar Gemeente Oost Gelre, t.a.v. N. Eppich, postbus 17 7130 AA te Lichtenvoorde. Op 8 maart ligt er dan een kaart klaar aan de kassa. Lunch, diner en overige consumpties zijn voor eigen rekening (let op, alleen contant!). Voor meer informatie kan men terecht bij n.eppich@oostgelre.nl.


Facebook.com/frauenbruecke


HCW verliest nipt in Losser

WINTERSWIJK - Handbal dames 1 van HCW moest zondag spelen in Losser. Toby en Marien gingen mee om te coachen. Ze begonnen met 6-0 verdediging om zo eerst eens af te tasten wie ze tegenover zich hadden staan. De verdediging zat goed dicht en in de aanval waren ze gelijk sterk. Er was al snel een kleine voorsprong maar de tegenstanders gaven niet op en werden wat fanatieker in de verdediging. HCW eindigde in de eerste helft met kleine voorsprong: 5 – 6. De coaches waren positief maar ze gaven wel advies om sneller te schuiven om elkaar rugdekking te geven. De scheidsrechter leek niet zijn juiste bril op te hebben en vond het lastig om alles te zien. Daardoor kroop de tegenstander steeds dichterbij en stond HCW de laatste 5 minuten met 1 doelpunt achter. De druk werd steeds groter waardoor zij slechter gingen spelen. Helaas is de wedstrijd verloren met 17-16.