Lijsttrekker Paul Hijink voor het raadhuis, waar hij na 21 maart hoopt mee te praten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Lijsttrekker Paul Hijink voor het raadhuis, waar hij na 21 maart hoopt mee te praten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Kansrijk Winterswijk wil aantrekkelijker winkelcentrum met Mondriaanbeeld

'Met één zetel tevreden, twee zou leuk zijn'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Even leek het erop dat er opnieuw zes partijen zouden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Totdat zich onverwacht Kansrijk Winterswijk meldde. Lijsttrekker Paul Hijink noemt het een "hele stap". Met een aantal vrienden sprak hij al wel langer over het oprichten van een nieuwe partij, maar pas vanaf november werd het concreet en moest er veel werk verricht worden. Intussen is er een website, een verkiezingsprogramma, campagnemateriaal en een lijst met vier kandidaten. Hijink verwacht met minstens één zetel in de nieuwe gemeenteraad te komen.

Uitgaansgelegenheid is speerpunt
Kanrijk Winterswijk ontstond toen Hijink en enkele vrienden spraken over uitgaansgelegenheden in Winterswijk. Die zijn er nauwelijks meer. Dat was ook al zo in de tijd dat hij opgroeide, terwijl in de jaren 70 en 80 iedereen nog overal terecht kon. Het belangrijkste speerpunt voor de verkiezingen is dan ook het realiseren van een goede uitgaansgelegenheid. Die is niet alleen gericht op de jeugd, maar ook op volwassenen. "Iets als Back to the 80ties kun je best maandelijks doen." Het kan helpen om jeugd voor Winterswijk te behouden of te laten terugkeren. Daarvoor is natuurlijk ook werk nodig. Hijink vindt dat het huidige College van Burgemeester en Wethouders daar te weinig aan heeft gedaan. "Er is veel geïnvesteerd in wegen, sportvoorzieningen en scholen, maar er zijn geen projecten geweest die blijvende werkgelegenheid hebben opgeleverd." Kansrijk Winterswijk wil de werkgelegenheid bevorderen door meer te investeren in het centrum en het industrieterrein. "We moeten meer toeristen trekken en ze langer vasthouden." Daarbij hoort ook een standbeeld van Piet Mondriaan in het centrum. "Hij is een echte trekker." Hijink begrijpt dan ook niet goed waarom er niet al lang zo'n beeld is van de schilder. Het kunstwerk bij de Tricot, waarin ook Mondriaan is verwerkt, is niet zoals hij zich zo'n standbeeld voorstelt.

Alles was nieuw
Paul Hijink heeft grond-,weg- en waterbouw gestudeerd. Na het voltooien van zijn opleiding heeft hij een tijd een winkel met legerdump gehad. Daar moest hij mee stoppen, omdat de economische crisis de inkoop uit Amerika te duur maakte. De laatste weken heeft hij zich volledig gestort op de politiek. "Ik heb onderschat hoeveel tijd daar in gaat zitten." De lijstnaam registeren, de website maken, kandidaten zoeken, hij deed het allemaal zelf en betaalde het ook allemaal zelf. "Alles was nieuw. Ik had nog nooit een persbericht geschreven." Vanaf februari 2017 heeft hij al gemeenteraadsvergaderingen bezocht. "Ik heb een aardige indruk hoe het werkt. Ik heb ook wel gesprekken gehad met mensen met politieke ervaring. Het was één grote ontdekkingstocht." Hij herinnert zich een uitspraak van Maarten van Rossem. Die iets zei als dat klagen aan de zijlijn over de politiek gemakkelijk is. "Hij adviseerde zelf eens een politieke partij op te richten, dan weet je hoeveel werk het is en dan krijg je ook meer waardering voor het politieke werk." Het is een extra reden voor Hijink om zich nu zelf laten kiezen, zodat hij kan meepraten over de keuzes die de gemeenteraad maakt.

Onafhankelijke partij
Hijink is optimistisch over de uitslag van de verkiezingen van 21 maart. Hij weet dat er ongeveer 625 stemmen nodig zijn voor een raadszetel. "Met één zetel ben ik tevreden, twee zou leuk zijn." Hij benadrukt dat Kansrijk Winterswijk een onafhankelijke partij zal zijn. "In de huidige raadsfracties lijken mensen meerdere petten op te hebben. Bij Winterswijks Belang heeft bijna iedereen bestuursfuncties. Wij zijn volkomen onafhankelijk. Bij ons ben je niet actief in een bestuur en heb je geen managementfunctie in een bedrijf of organisatie, want dan heb je de schijn bij voorbaat tegen." De nieuwe partij laat duidelijk weten tegen windmolens en megastallen in het buitengebied te zijn. Meer aandacht voor Duits wordt eveneens belangrijk gevonden. Hijink noemt ook nog een extra electrokar voor ouderen en wil de traditie van Zwarte Piet behouden. Tenslotte moet Winterswijk een zelfstandige gemeente blijven.

Het verkiezingsprogramma is te vinden op www.kansrijkwinterswijk.nl.


Three Minute Store brandweer open

Winterswijk - Bij een woningbrand heb je gemiddeld 3 minuten om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Lukt je dat? Wat moet je daarvoor doen? Om hier achter te komen kun je vanaf donderdag 22 februari acht weken lang terecht in de 'Three Minute Store' van brandweer Noord- en Oost-Gelderland in Winterswijk.

Eerder was de 'Three Minute Store' te vinden in Zutphen, Doetinchem, Harderwijk en Apeldoorn. Dit 'Pop-Up Store concept' is bedoeld om de inwoners van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland over brandveiligheid voor te lichten. De winkel is te vinden in het voormalige kantoor van SNS, Torenstraat 9 in Winterswijk. Naast de brandweer Pop-Up Store zijn er ook andere maatschappelijke en vrijwillige organisaties in het pand te vinden. De brandweerwinkel is elke vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur open. Iedereen is van harte welkom om vanaf de 23e onze Pop-Up Store te bezoeken.