Bertina Mulder. Foto: Fleur Joesten
Bertina Mulder. Foto: Fleur Joesten Foto:

Schrijfster Griet op de Beeck te gast bij boekhandel Kramer

WINTERSWIJK - Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck. Met meer dan 700.000 verkochte boeken is zij één van de bestverkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment. En in de Boekenweek bezoekt Griet op de Beeck boekhandel Kramer in de Wooldstraat in Winterswijk.

Op vrijdag 16 maart is de Vlaamse schrijfster van 12.00 tot 14.00 uur in de boekhandel aan de Wooldstraat om haar boeken te signeren en in contact te komen met haar lezers. Op de boekentafel liggen uiteraard bekende titels als 'Kom hier dat ik u kus', 'Vele hemels boven de zevende' en 'Gij nu'. En uiteraard 'Het beste wat we hebben', haar meest recente roman, het eerste deel van een indringende trilogie.
Voor de Boekenweek neemt zij ook 'Gezien de feiten' mee. In dit nieuwe werk verkent Griet op de Beeck met lichtheid en humor een zwaar thema. Zij tekent familieverhoudingen in al hun broeierige complexiteit en durft te pleiten voor het belang van emotie.
De Boekenweek wordt van zaterdag 10 tot en met zondag 1 maart in heel Nederland gehouden. Het Boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten' van Griet op de Beeck is gratis voor iedereen die minimaal €12,50 aan boeken besteedt. 'Gezien de feiten' is op zondag 18 maart ook te gebruiken om de hele dag gratis met de trein te reizen.
Het thema van de Boekenweek is 'natuur'. Het Boekenweekessay 'Natuurlijk' is geschreven door Jan Terlouw, natuurkundige, politicus, schrijver. Zijn essay is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor de volgende generaties. Het Boekenweekessay is te koop voor €3,50.


Oud-Winterswijkse schrijft thriller over bemande Marsreis

WINTERSWIJK – De in Winterwijk geboren en getogen Bertina Mulder presenteert op donderdagavond 8 maart vanaf 19.00 uur haar psychologische thriller De rode magneet in de brasserie van Waanders In de Broeren in Zwolle. In haar boek onthult ze de verborgen dillema's van een bemande reis naar Mars. "Het zijn vooral de psychologische, fysieke en ethische aspecten van de Marsreis die in het verhaal een hoofdrol spelen", vertelt Bertina Mulder. "Ik wil hiermee een discussie losmaken over wat het eigenlijk betekent om mensen naar Mars te sturen. De eerste bemande vlucht van SpaceX staat immers al gepland in 2024".

In De rode magneet neemt Mulder de lezer mee op deze eerste bemande Marsreis. Vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, vertrekken naar de verre planeet om er een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via een commercieel tv-programma. Beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden, tegenstanders van de kolonisatie komen in opstand.
Bertina Mulder vond inspiratie voor haar boek in de Marsmissies die op dit moment worden voorbereid door NASA, SpaceX, ESA en Mars One en liet zich gedurende anderhalf jaar uitgebreid door experts voorlichten over alles wat er komt kijken bij een Marsreis.
De rode magneet is vanaf 9 maart verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Meer info: www.bertinamulder.nl.


Rikker Noord gaat voor 'HartVeilig'

WINTERSWIJK - Zeven ambassadeurs gaan tussen maandag 5 maart en zaterdag 17 maart langs de deuren in wijk de Rikker Noord om geld op te halen voor een Automatische Externe Defibrillator (AED) in de wijk.

Namens Stichting Hart4Winterswijk wordt deze geldinzameling gehouden. De wijk Rikker Noord betreft de straten W.Dreeslaan, C.P.M. Rommelaan, J.M. den Uyllaan en P.Lieftincklaan. Uiteraard hopen de initiatiefnemers/ambassadeurs samen met Stichting Hart4Winterswijk, dat ook de wijk Rikker Noord binnenkort de AED kan gaan plaatsen. Het is de bedoeling, dat de AED komt te hangen op de P.Lieftincklaan 28.
Om aandacht te schenken aan deze inzamelingsactie zullen er vóór aanvang èn tijdens de inzameling beachvlaggen komen te staan op de toegangswegen tot de wijk en op de hoek van de P.Lieftincklaan 28. Net als andere wijken in Winterswijk hoopt ook deze wijk na 17 maart met een geslaagde inzamelingsactie over te gaan tot plaatsing van de AED.
Zodat ook de wijk Rikker Noord een 'HartVeilige wijk' is.


'Uitbarsting van Schoonheid'

CORLE - De derde lezing 'Een Uitbarsting van Schoonheid' over Jugendstil en Art Nouveau wordt gegeven bij Ankomm'n op 6 maart.

Het is de derde uit een reeks van zes lezingen rondom het thema 'Art Nouveau /Jugendstil'. De lezingen kunnen afzonderlijk worden bijgewoond. Samen met Jalf Flach doet de luisteraar onderzoek naar het ontstaan en het verval van deze 'Uitbarsting van Schoonheid'.

Ieder land kwam, beïnvloedt door volksaard, aanwezige bouw-materialen en klimaat, tot een eigen vorm van Jugendstil. In Nederland werd dat de Nederlandse Nieuwe Kunst, die in deze derde lezing de aandacht krijgt. Daarom komt in het tweede deel van de lezing, als een hartstochtelijk tegenwicht, leven en werk van Alphonse Mucha aan de orde.
Dinsdagavond 6 maart, aanvang 19.30 uur tot ongeveer 22.00 uur. Gastgalerij Ankomm'n is te vinden aan de Mentinkweg 5, 7102 GA Winterswijk-Corle. Graag tevoren opgeven via info@hendriksfotografie.nl.