Joost Prinsen: Komrij een leven lang dichter

8 maart in theaterzaal van het Gerrit Komrij College

WINTERSWIJK - Het Gerrit Komrij College en de Stichting Komrij Winterswijk zetten de traditie voort om tijdens de Komrijweek aandacht te besteden aan de naamgever van de school. De afgelopen jaren waren Onno Blom, Kees van Kooten en Jan Mulder te gast, die tijdens een avondprogramma hun herinneringen aan Gerrit Komrij met het publiek deelden. Dit jaar besteedt op 8 maart Joost Prinsen aandacht aan Komrij als gymnasiast.

Naast zijn poëzie zal Prinsen ingaan op zijn rol als butler in het Chemisch Huwelijk, een toneelstuk van Komrij dat hij in 1982 schreef en dat voor het eerst werd opgevoerd door toneelgezelschap Globe. Er wordt poëzie gelezen, muziek gemaakt en via filmfragmenten zal Komrij zelf zijn licht laten schijnen op het noeste werk van schrijver.

Prinsen volgde de toneelschool en doceerde zelf aan de kleinkunstacademie. Hij stond aan het begin van zijn loopbaan op de planken met Wim Sonneveld en kreeg bij het grote publiek bekendheid door rollen in de tv-programma's De Stratemakeropzeeshow en J.J. De Bom voorheen De Kindervriend. Via recente programma's als Met het mes op tafel kwam hij nog geregeld de Nederlandse huiskamers binnen.

Het is dit voorjaar 50 jaar geleden dat Komrij debuteerde met zijn bundel Maagdenburgse halve bollen. Zijn poëzie was tegendraads en gaf een inkijk in de zieleroerselen van dwarsdenker Komrij. Zijn dichtstijl ging tegen de tijdgeest in en kenmerkte zich door traditionele vormen als het sonnet. De afgelopen week presenteerde uitgeverij de Bezige Bij een nieuwe uitgave van de verzamelde gedichten van Gerrit Komrij.

Joost Prinsen vertelt op 8 maart in de geest van Komrij, waarbij duidelijk wordt dat poëzie aangenaam en zelfs leuk kan zijn. Komrij had oprechte aandacht voor collega-dichters en gaf jonge poëten ruim de kans om zich te presenteren. Daarmee was hij pleitbezorger van de poëzie en Joost Prinsen zal in zijn voetstappen een toenemende aandacht voor poëzie onderstrepen. Aanvang 20.00 uur in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Toegangsprijs 10 euro en de kaartverkoop is bij de infobalie van de school, bij Boekhandel Kramer en de Openbare Bibliotheek in Winterswijk.


Raad stemt in met
dierenpension

WINTERSWIJK - De gemeenteraad heeft ingestemd met de komst van een nieuwe dierenpension aan de Grote Veldweg.

Vervolg voorpagina

"Veel succes en rustige honden toegewenst"
Ook de andere raadsfracties hadden het een lastig verhaal gevonden. In grote lijnen sloten ze zich bij het verhaal van WB aan. Wim Elferdink (CDA) wenste initiatiefnemer Griffioen "veel succes en rustige honden". Hij riep op te blijven praten. Dat deden Tom van Beek (VVD) en Ubel Zuiderveld (PvdA) ook. "Sommige besluiten houden niet op bij het raadsbesluit", zei Zuiderveld en herhaalde zijn voorstel uit de commissievergadering om onder regie van de gemeente periodieke overleg te blijven voeren. Wethouder te Gronde beloofde opnieuw dat de gemeente een leidende rol zal spelen bij het gaande houden van het gesprek tussen dierenpension en de omwonenden. "Dat doen we niet één keer, maar vaker. Ik proef bij de initiatiefnemer de wil er uit te komen, al kan er denk ik niet alles van verwacht worden." De wethouder zei wel dat er een keer een moment komt om het los te laten.


Zaterdag blijvertje voor Over De Top Festival

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 19 en zondag 20 mei is het weer zover! Tijdens het pinksterweekend staat Lichtenvoorde weer in het teken van het Over De Top Festival. De organisatie is druk bezig om ook van de negende editie een grandioos feest te maken en presenteert alvast het volledige muziekprogramma van de zaterdag.

Knarsetand (electropunk), Best of Foo (Foo Fighters Tribute), Supermoon (funk), Dokter Watjes (dialectrock), Polynation (techno/ambient), Ooostblok (ska/gypsy), Living Room Heroes (southern rock), PEER (indierock), Conta Fools (reggae) en de Fort Fiësta DJ's (feest) zorgen op zaterdag van het festival voor de muzikale invulling. Met deze line-up is de organisatie erin geslaagd om het publiek een zeer afwisselend muziekprogramma voor te schotelen. Naast bands en dj's staan er natuurlijk ook weer absurde theateracts en knettergek kindervermaak op het programma.
In 2017 organiseerde het Over De Top Festival voor het eerst een tweedaags evenement. Dit bleek met een kleine vierduizend bezoekers een groot succes, dus besloot de organisatie om dit ook in 2018 door te zetten.

Het festival neemt in 2018 afscheid van haar dancetent en verwelkomt een nieuw podium: de Oerwaus. De techno blijft, maar wordt aangevuld met andere liveacts: alles wat maar een beetje vreemd, maar wél heel lekker is, gaat rechtstreeks door naar de Oerwaus.


www.overdetopfestival.nl