Bosgeelster

Een vriend had me er al voor gewaarschuwd. Maandenlang heeft hij beweerd dat er in februari een strenge vorstperiode zou komen. Hij durfde zelfs het woord Elfstedentocht in de mond te nemen. Zijn grootste frustratie is namelijk dat hij de tocht der tochten nooit heeft kunnen rijden. Ik antwoordde telkens met "liever niet" en "dan bloeit de bosgeelster allang". Helaas heeft hij gelijk gekregen.
Februari is voor mij de tijd dat de lente langzaam op gang komt. De hazelaar, die zijn snottebellen vanaf december laat zien, is zelfs al bijna uitgebloeid. Intussen zijn na elkaar de gele winterakoniet, de witte sneeuwklokjes en de krokussen in verschillende kleuren verschenen. Ook zijn er al narcissen te zien. In een niet al te koude februari is er zelfs al veel geelbloeiend speenkruid en zelfs een enkele bosanemoon te zien. Een enkele keer was er zelfs een behoorlijk warme februari. Als ik terugdenk aan de sprokkelmaand van 2014 begin ik meteen weer te gloeien. Er bloeiden toen al zoveel mooie planten.
De bekroning van een zachte februari is altijd de bosgeelster. Deze lelieachtige met stervormige gele bloemen kun je in een normaal jaar verwachten vanaf half februari is daarmee voor mij de eerste echte voorjaarsbloeier in de Winterswijkse bossen. Sneeuwklokjes in de Bekkendelle zijn leuk, maar dat zijn verwilderde tuinplanten. De bosgeelster is een wilde plant, die het bijzonder goed doet langs de Boven-Slinge. Vanaf eind januari begin ik al te kijken. Eerst zie je de bladeren te voorschijn komen en groeien. Als de bloeistengel verschijnt weet ik dat ik elke dag moet gaan kijken, want die eerste bloeiende bosgeelster wil ik niet missen.
Die schaatsminnende vriend woont in Goor. Hij komt met enige regelmaat naar Winterswijk om er te genieten van de bijzondere dieren en planten. Hij fotografeert ze allemaal. Als het om vlinders gaat moet je daar soms veel geduld voor hebben. Hij is tientallen keer bij de Willinkbeek geweest, voordat hij eindelijk de daar voorkomende iepepage goed had vastgelegd. Dit jaar wil hij de bosgeelster fotograferen. Hij vroeg mij daarom hem te waarschuwen als het bolgewas bloeit. Twee weken geleden had ik de indruk dat dit de komende dagen het geval zou kunnen zijn.
Door het ijzige weer staat de natuur echter weer helemaal in de ruststand. Ik herinner me het jaar van de laatste Elfstedentocht, toen de bosgeelster pas begin april zijn bloemen liet zien. In 2013 was de lente ook laat. Ik zou toen begin maart een excursie leiden langs de plekken waar de geelster bloeit. Die tocht moest een aantal keren verschoven worden. Ook dit jaar zal ik moeten wachten. Voorlopig hoef ik niet meer voor mijn vriend te controleren of het plantje al begint te bloeien. De kou houdt nog even aan en voordat de bodem weer goed op temperatuur is zijn we weken verder. Wat moet ik totdat het zover is gaan doen? Vogels kijken bij 't Hilgelo? Of zal ik de schuur opruimen? Misschien kom ik dan wel de schaatsen tegen, waarmee ik ooit over de recreatieplas snelde.