Energietransitie: het kan beter door samen te werken!

De energietransitie is volop aan de gang. De meeste mensen zien het nut en de noodzaak daarvan in en heel veel mensen dragen privé of met hun bedrijf een steentje bij. Dat is geweldig, we nemen daarmee onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De gemeenten hebben ook hun verantwoordelijkheid genomen en al in 2009 afspraken gemaakt in het akkoord van Groenlo. Dat akkoord is inmiddels verouderd want de wereld staat niet stil. Gelukkig heeft de gemeenteraad in 2017 een verstandig besluit genomen, waarbij de recente ontwikkelingen ook zijn meegenomen: vooreerst geen windmolens binnen de gemeentegrenzen, maar wel een overlegorgaan (de energietafel) dat op zoek gaat naar een goede mix. Dan zitten partijen aan tafel die de belangen en oplossingen onafhankelijk kunnen afwegen om vervolgens met een advies te komen. De energietafel is ook een plaats waar deskundigen in de discussie worden betrokken.

Een van de knelpunten bijvoorbeeld, waar ik recent in Duiven bij Liander over heb gesproken, is het feit dat we "niets kunnen" met het te veel aan opgewekte stroom op de momenten dat de zon volop schijnt of het voldoende waait. Dan zouden zonnepanelen (of windturbines) afgekoppeld moeten worden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

De landelijke politiek is op basis van de huidige ontwikkelingen "wind op land" aan het verlaten. Simpelweg omdat wind op zee veel voordeliger is en omdat er dan ook nog eens minder uitbreidingen nodig zijn van het hoogspanningsnetwerk. En als dat allemaal in evenwicht wordt gehouden, hoeven investeerders in zonne-energie (zowel de particuliere als de beleggers in zonneparken) niet bang te zijn dat ze moeten "afschakelen".

Ik roep de plaatselijke politiek op om niet star vast te blijven houden aan vooringenomen standpunten. Ook, en misschien moet ik wel zeggen juist, als het om zo iets belangrijks gaat als de energietransitie moet je meegaan met de ontwikkelingen. Laten we serieus aan de slag gaan met de uitspraak van de raad en laten we afzien van eigenzinnigheid die zich baseert op het argument "afspraak is afspraak". Een oud spreekwoord zegt: "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald". Waarom zou vastgehouden moeten worden aan een verouderde afspraak uit 2009? En waarom zou een raadsbesluit van 30 juni 2017 opnieuw ter discussie gesteld moeten worden? Waarschijnlijk is dat voor velen onbegrijpelijk . En mogelijk iets om in het stemhokje in overweging te nemen.

Er is de nodige energie en (vergader)tijd verspild, en er vielen soms harde woorden, maar het moet ook anders kunnen. Ik hoop dat, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen, een nieuw college en een nieuwe gemeenteraad de energietransitie met open vizier en met verstand van zaken benaderen. Er moet toch in saamhorigheid uit te komen zijn.

Arjan van Unnik


Guus Kuijer over de
Bijbel voor ongelovigen

BREDEVOORT - De Bijbel: een oud verhaal dat alleen voor gelovigen relevant is? Guus Kuijer, auteur van De Bijbel voor ongelovigen, laat zien van niet. Op vrijdag 23 februari komt hij naar de Koppelkerk om te vertellen over zijn nieuwste boek, het zesde deel in de reeks van De Bijbel voor ongelovigen. De zaal is open vanaf 19.00 uur, de lezing begint om 19.30 uur en de entree kost tien euro. Reserveren kan via www.koppelkerk.nl of via 0543-216005.

Guus Kuijer werd vooral bekend als auteur van kinderboeken. Zijn Madelief-serie was een groot succes. Met het eerste boek uit de reeks - Met poppen gooien - won hij meteen een Gouden Griffel. Begin jaren negentig werd de Madelief-serie bewerkt tot een televisieserie en later ook tot een speelfilm.

In 2012 bracht Guus Kuijer het eerste deel uit van de reeks De Bijbel voor ongelovigen. De Bijbel bevat mooie, fascinerende verhalen, die tot de oerverhalen van de mensheid behoren, maar die vooral gelezen worden door gelovigen. Dat is jammer, aldus Kuijer. Daarom vertelt hij op geheel eigen wijze de verhalen uit de Bijbel na, en maakt ze hierdoor toegankelijk voor iedereen.
Tijdens zijn lezing in de Koppelkerk zal de focus vooral liggen op het laatste deel van De Bijbel voor ongelovigen: Judit, Daniël, Susanna en Ester, maar ook de eerdere boeken zullen voorbijkomen. In de pauze en na afloop is er de mogelijkheid een boek te kopen en te laten signeren.


Gevolgen van klimaatverandering

WINTERSWIJK - Het zal niemand zijn ontgaan dat het klimaat wereldwijd verandert. Het wordt steeds warmer en steeds vaker zijn er hoosbuien of andere extreme weerssituaties. Maar wat betekent dit voor de leefbaarheid in Winterswijk en hoe kunnen de landbouw, recreatie en natuur hier op inspelen. En wat kunnen inwoners zelf doen om de klimaatverandering en de gevolgen daarvan te beperken en wat is rol van de overheid en de politiek. Om daar samen over na te denken organiseert het CDA op 28 februari een avond bij Grand Café Willinks, Wooldstraat 61. De avond begint om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom.