Een impressie van de bijeenkomst. Foto: PR
Een impressie van de bijeenkomst. Foto: PR Foto:

Geslaagde infomiddag CDA

WINTERSWIJK - CDA, afdeling Winterswijk hield vorige week in het kader van de themaweek 'Iedereen doet mee', heeft het CDA-Winterswijk in samenwerking met het Graafschap College een infomiddag. In het gebouw van de voormalige Middelbare Landbouwschool aan de Haitsma Mulierweg is nu Sector Educatie & Participatie van het Graafschap College gevestigd. Deze afdeling biedt aan nieuwe Nederlanders en statushouders de entreeopleiding, inburgering en ISK aan. ISK staat voor internationale schakelklas. Ook de gemeente Winterswijk biedt deze nieuwe Nederlanders verschillende mogelijkheden om te participeren in de maatschappij.

Naast een aantal leden van het CDA waren hierbij ook collega-raadsleden van de PvdA aanwezig. Ook ambtenaren van de Gemeente Winterswijk en medewerkers van Sociaal Team de Post waren van de partij. Hans Assink, Jose de Ruyter en Anja Reimert zijn als managers verantwoordelijk voor de verschillende opleidingen van deze afdeling. Na een openingswoord van Ismaël Johannis van het CDA hebben ze samen met taaldocent Berta Migchelbrink de bezoekers van interessante maar ook belangrijke informatie voorzien. Ook dit is een belangrijk onderdeel is van de Winterswijkse samenleving, vindt het CDA. CDA-raadslid Wilma Elsinghorst en PvdA-raadslid Elvira Schepers hebben naar aanleiding van deze middag het initiatief genomen om jongeren van de school uit te nodigen voor een kennismaking met de Winterswijkse politiek.


Burgercheque voor
organiseren KunstOer

WINTERSWIJK – Twee keer per jaar beoordeelt de werkgroep burgercheques de aanvragen die zijn gedaan voor een financiële bijdrage. Met het toekennen van een burgercheque toont de gemeenteraad zijn waardering voor initiatieven die leiden tot de verbetering van leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang in een straat of wijk. Voor de tweede helft van 2017 zijn twee aanvragen binnen gekomen. De werkgroep stelt de raad voor 1000 euro te geven aan de Stichting Kunstprojecten Achterhoek, die met Pinksteren voor de derde keer KunstOer zal organiseren. De andere afvraag werd afgewezen.

Door Bernhard Harfsterkamp

KunstOer is een evenement waarbij op verschillende plekken in en om Winterswijk kunst kan worden bekeken op cultuurhistorisch waardevolle locaties. De organiserende stichting hoopt dat de bezoekers daardoor "op een andere manier naar bekende en vertrouwde elementen" gaan kijken. Langs de verschillende locaties is een route uitgezet. KunstOer is interessant voor jong en oud. Een aantal basisscholen zal meedoen aan een educatief project en zal de gemaakte kunstwerken tentoonstellen in het oude raadhuis. KunstOer wordt dit jaar op 19, 20 en 21 mei gehouden. De werkgroep Burgercheques vindt het een mooi initiatief. "Het is aanvullend aan het bestaande evenementenaanbod in Winterswijk en is verbindend voor de samenleving."

Jaarbudget niet uitgegeven
De werkgroep heeft ook een aanvraag van de Stichting Waddenvakanties gekregen die vanwege het 70-jarige bestaan een extra activiteit wilde organiseren tijdens de kampweken. Er kon echter geen cheque worden toegekend, omdat de aanvraag niet voldoende was onderbouwd. De burgercheques zijn heringevoerd in 2015. Jaarlijks is er 7500 euro beschikbaar. In de eerste helft van 2017 was 2250 euro toegekend, onder andere aan het Sociaal Steunpunt voor het organiseren van een mini-symposium over armoede. Daardoor was er voor het tweede deel van het jaar nog 5250 euro over. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, wat te verwachten is aangezien alle raadsfracties een vertegenwoordiger hebben in de werkgroep, zal hiervan nog 1000 euro worden uitgegeven.


Uitwaaien in Bredevoort

BREDEVOORT - Bij 't Grachthuys in Bredevoort start op zondag 18 februari een wandeltocht door het mooie landschap van Dale en Barlo. Starten kan tussen 11 en 13 uur. Na afloop staat de boerenkool met worst klaar in 't Grachthuys. De te wandelen afstand is tien km en de deelname kost acht euro per persoon. Reserveren is gewenst en kan tot en met vrijdag 16 februari via rinitekulve@live.nl of 0543-451214 met vermelding van het aantal personen.