FC Winterswijk JO8-1. Foto: PR
FC Winterswijk JO8-1. Foto: PR Foto:

FC Winterswijk komt met JO8-1

WINTERSWIJK – FC Winterswijk heeft er bij de jeugd een nieuw team bij: de JO8-1, bestaande uit spelertjes die zijn geboren in 2010. Deze jongens doen in de tweede seizoenshelft mee aan een competitie waarin ze uitsluitend leeftijdsgenootjes treffen.

Door Bart Kraan

FC Winterswijk JO8-1 neemt het op tegen onder meer Sportclub Meddo, Sportclub Eibergen, FC Trias (twee teams), KSV, HMC18 (samenwerkingsverband KSH en Mariënvelde), Longa'30, Bon. Boys en HSC'21. De acht spelers worden getraind door Jelte Antonisse en Teun Harbers, die twee keer per week met hun team aan de slag gaan. Voor de coaching op zaterdag tekent Jan Klein Horsman. ''Hij wordt iedere zaterdag geholpen door ouders, die bij toerbeurt met het team meegaan'', aldus Wim van Zeist, hoofd jeugdopleiding van FC Winterswijk.

De zondageersteklasser heeft het team in het leven geroepen om te kijken hoe het JO8-voetbal bevalt. "De KNVB heeft voor dit jaar besloten de O9 (voorheen F-jeugd, BK) in teams van zes spelers op een kwart veld van 42 en een halve bij dertig meter te laten voetballen'', aldus Van Zeist.

"Voordeel ten opzichte van voorheen (toen deze categorie op een half veld speelde, BK) is dat ze niet meer moe worden van het rennen en dat ze meer aan de bal komen, zodat ze technisch en tactisch beter worden. Dat is heel goed bevallen, de reacties zijn heel positief. Maar de JO9-teams bestaan veelal uit spelers van twee lichtingen: JO8 en JO9 (eerstejaars en tweedejaars F, BK). Nu hebben we ervoor gekozen om een aantal JO8-spelers met elkaar te laten voetballen. Dus kinderen van dezelfde leeftijd die dan niet uitkomen in een competitie met grote verschillen qua fysieke kracht die hen dan het voetballen onmogelijk maken.''

Aan het eind van het seizoen bekijken Van Zeist, Yvonne Stronks (technisch coördinator O9 recreatieve tak), Katja Navis (organisatorisch coördinator O9 recreatief), Wilko Tolkamp (organisatorisch coördinator O9 en O11 prestatieve tak), Sandra ten Dolle (organisatorisch coördinator O11 recreatieve tak), Robbert van Arkel (technisch coördinator O11 recreatieve tak) en Gé Boeyink van de commissie voetbaltechnische zaken hoe het bevallen is. En besluiten ze of ze al dan niet volgend seizoen nogmaals een team voor de JO8-competitie inschrijven.

Deze groep gaat ook de voor- en nadelen afwegen van een eventuele scheiding van de O10 (eerstejaars E-jeugd, die zes tegen zes op een kwart veld zou gaan spelen ) en O11 (tweedejaars E-jeugd die acht tegen acht op een half veld van 64 bij 42 en een halve meter zou gaan voetballen), die nu nog samenspelen in de JO11. Deze groep van zeven buigt zich tenslotte ook over een eventuele scheiding van de O12 (eerstejaars D-jeugd die dan evenals de O11 met teams van acht op een half veld speelt) en de O13 (tweedejaars D-jeugd die elf tegen elf op een heel veld speelt).

"De KNVB wil graag voor iedere leeftijdscategorie aparte teams'', aldus Van Zeist. "Zo voorkom je dus dat jongere spelers tegen ouderen voetballen waarbij de verschillen in fysieke kracht soms groot zijn. Maar wij gaan, in samenspraak met de trainers, bekijken welke maatregelen van de KNVB het best bij FC Winterswijk passen.''


't Waliën wint schoolschaken

WINTERSWIJK - Op het laatste moment waren er helaas nog enkele afzeggingen, maar er namen toch acht gemotiveerde teams plaats achter de borden bij het Winterswijkse schoolschaaktoernooi. Onder toeziend oog van vele toeschouwers in de gastvrije kantine van FC Trias werden vijf rondes gespeeld.

Het kampioenschap werd beslist tussen 't Waliën en de Julianschool. Het onderlinge duel eindigde in een 2-2 gelijkspel, maar de Julianaschool liet in één van de andere duels ook nog een puntje liggen, waardoor de titel bij 't Waliën terechtkwam. Titelhouder Kotten legde beslag op de derde plaats al was de voorsprong op Sint Jozef slechts een half bordpunt. Merijn Hofstra van de Julianaschool won al zijn vijf partijen, Wout Hoog Antink van 't Kempken behaalde 4½ punt. De teams die op het podium terechtkwamen mogen Winterswijk op 17 maart in Hengelo vertegenwoordigen bij het provinciaal kampioenschap.
Het toernooi werd georganiseerd door schaakclub WSG.
Eindstand: 1. 't Waliën 9 punten, 2. Juliana 8 pt, 3. Kotten 6 pt, 4. Sint Jozef 6 pt, 5. 't Kempken 6 pt, 6. Woold 3 pt, 7. Sint Jozef 2 2 pt. en 8. 't Kempken 2 0 pt.


De jonge schakers geconcentreerd achter het bord. Foto: PR WSG