The Greyhound Barbershop Singers. Foto: PR
The Greyhound Barbershop Singers. Foto: PR Foto:

Greyhound Barbershop Singers in De Brink in Zelhem

WINTERSWIJK/ZELHEM - The Greyhound Barbershop Singers treden op zaterdag 24 februari op in theater De Brink in Zelhem. Het optreden begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree kost tien euro per persoon.

Het koor is opgericht op 1 september 1986 en telt 22 leden en staat sinds september 1995 onder leiding van Johan Klein Nibbelink. Het koor legt zich vooral toe op het zingen van 'barbershop-songs'. Deze zangstijl is eind 19e eeuw ontstaan in Amerikaanse kapperszaken (Barbershop). Naast het knippen van haren werden er ook 'lichte' medische en tandheelkundige ingrepen verricht, werd een borreltje gedronken en werden er sterke verhalen verteld.

Ook werd er gezongen - en wel de toenmaals bekende (volks)liedjes. Iemand zette een melodie in en de anderen probeerden 'om de melodie heen te zingen'. Zo ontstond langzamerhand de 'barbershopstyle: de lead zingt de melodie en de andere drie stemmen : tenor, bass en bariton hebben ten opzichte van de lead een harmonische functie.
In de loop van de tijd werden veel liederen gearrangeerd voor barbershop en zelfs hedendaagse muziek kan in 'barbershopstyle' gezongen worden. Ook heeft het koor een uitgebreid kerstrepertoire met traditionele kerstsongs, maar ook songs in de Amerikaanse stijl. Er wordt altijd a capella en 'uit het hoofd' gezongen, de grondtoon wordt aangegeven door een zogenaamde pitch-pipe. De dirigent heeft een grote vrijheid ten aanzien van het tempo en de tekst, harmonisch mag er weinig gewijzigd worden. Het zingen wordt vaak ondersteund door gebaren, vingerknippen en ook door grapjes die veelal te maken hebben met de tekst. Oog en oor dienen gestreeld te worden.

Het koor oefent iedere woensdagavond in MFA Pelkpark aan de Hakkelerkampstraat in een van de lokalen van de Bataaf van 19.45 tot 21.30 uur. Het koor maakt gebruik van de kantine van muziekvereniging Excelsior (voor en na de repetitie).