Achter de oude gymzaal worden energieneutrale woningen gebouwd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Achter de oude gymzaal worden energieneutrale woningen gebouwd. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Duurzame woningen achter de oude school aan de Zonnebrink

WINTERSWIJK – De stedelijke herverkaveling begon met het aanbod van de Rijksgebouwendienst om een al dan niet gesloopt belastingkantoor een rol te laten spelen om ontwikkelingen in Winterswijk vlot te trekken. Het is dan een beetje sneu dat na drie jaar praten, ruilen en onderhandelen voor de locatie aan de Dennendijk geen gegadigde is gevonden. Dat dit in de komende jaren alsnog gaat gebeuren, is niet uitgesloten. Nadat de sloop is afgerond is er echter voorlopig plaats voor tijdelijke natuur.

Door Bernhard Harfsterkamp

De buurt is goed geïnformeerd over de plannen. De sloop verloopt soepel. Het gaat om duurzame sloop, waarbij in principe alles hergebruikt wordt. Daarna komt er een parkachtige omgeving, maar bomen worden er niet geplant. De precieze inrichting is nog niet bekend, vertelt Vincent Brus van de gemeente, maar er worden hoogteverschillen aangebracht, zodat het leuk is om er te fietscrossen. Plannen van de jeugd krijgen hier sowieso een rol. Mogelijk worden de ideeën die leerlingen van Schaersvoorde hebben bedacht om aantrekkelijk en avontuurlijk groen in het dorp te creëren hier gerealiseerd. Die plannen waren bedacht voor de Scholtenbrug en het groene gebied bij de Berkhof. Het wordt geen rommelhoekje, maar juist een paradijselijke plek. Belastingparadijs zou daar een mooie naam voor zijn.

Invulling voor drie scholenlocaties
"Bij de voormalige school aan de Zonnebrink komen twee projecten bij elkaar", vertelt John Eijpe. Enerzijds was er de stedelijke herverkaveling, anderzijds waren er de projecten voor drie schoollocaties. Voor de Prins Hendrikstraat is alles in uitvoering en bij de Boterstraat zullen woningen worden gebouwd. Voor de voormalige scholengemeenschap aan de Zonnebrink is nu ook alles rond. De plannen voor het gebouw zijn inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad. "De zoektocht was wel lastig", zegt Eijpe. "De cultuurhistorisch waardevolle gedeelten blijven. Ook de oude gymzaal. Dat wordt de beheerderwoning." Het deel met de nieuwe gymzaal en fietskelder wordt gesloopt. In het schoolgebouw komen woonstudies, een internethotel en zeven kamers met een gemeenschappelijke keuken. De doelgroep vormen jonge professionals. Er is geen sprake van sociale huur.

Duurzame woningen en parkeerplaatsen met zonnepanelen
Op de plek van de gesloopte gebouwen kan een klein gezondheidscentrum komen. De voormalige sportvelden worden parkeerplaatsen in het groen met "carports met zonnepanelen". Hier zullen vooral de Duitsers op zaterdagen en de Duitse feestdagen kunnen parkeren. Vanaf de parkeerplaats zal een goede verbinding naar het centrum lopen. Een deel van de sportvelden, direct achter de oude gymzaal, wordt gereserveerd voor de bouw van elf energieneutrale en duurzame woningen. Om dit mogelijk te maken is er ook weer geruild. In dit geval met de Victoria BV, die nog grond tegenover het gemeentekantoor bezat. Daar wil de gemeente extra parkeerplaatsen realiseren.


Winterswijkse Uitdaging in Wuh

WINTERSWIJK - Dat de Winterswijkse Uitdaging zich ontwikkelt tot meer dan een verbinder tussen maatschappelijk veld en het bedrijfsleven moge ook blijken uit de verbindingen die er tussen mensen gemaakt worden. Sinds een aantal weken is er de groep Naald en Draad en een fietsclub. Bij Naald en Draad wordt er in principe gehandwerkt, niemand heeft de leiding men ziet en leert van elkaar. Bij de fietsclub heeft één persoon de route van ongeveer 15 kilometer lengte uitgezet.

Om het niet bij deze twee groepen te laten organiseert het Vrijwilligerspunt op woensdagmiddag 7 februari om 14.00 uur in de Wuh een meedenkbijeenkomst. Iedereen die denkt een leuk doe-idee te hebben kan langs komen. Samen wordt bekeken of er nog meer meedoen activiteiten ontwikkelt kunnen worden. Inmiddels heeft zich een schilder aangemeld. Deze persoon wil graag met anderen schilderen. Vanaf 5 februari zal ook Humanitas Tandem haar intrek in de Wuh gaan nemen. De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. De hulp is gratis en altijd in de buurt. Er zijn ruim tachtig afdelingen door het hele land. En men is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Eén ding is voor Humanitas het allerbelangrijkst: dat de deelnemers kunnen zeggen: "Dankzij het contact met een Humanitas- vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken."

De Winterswijkse Uitdaging is voor het voorjaar nog op zoek naar klussen. In principe is de Winterswijkse Uitdaging een bemiddelingsbureau in vraag en aanbod van Materialen (spullen), Middelen (geld) en Menskracht (extra handen, creativiteit, kennis en kunde). Een bedrijvennetwerk waarin bedrijven en ondernemers gestimuleerd worden om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen in concrete acties om daarmee het leefklimaat in Winterswijk te verbeteren. Door maatschappelijk betrokken te ondernemen laten bedrijven hun betrokkenheid bij de Winterswijkse samenleving zien. Naast deze activiteiten runt de Winterswijkse Uitdaging met behulp van de gemeente Winterswijk en een groot aantal vrijwilligers het Vrijwilligerspunt Winterswijk. Al deze activiteiten vinden plaats vanuit de Wuh waarvan de Winterswijkse Uitdaging de hoofdhuurder is. Vrijdag 23 februari vanaf 16.00 uur tot ongeveer 19.00 uur is er een open dag in de Wuh, bestemd voor alle inwoners van Winterswijk.

Gerrit Klein Kranenbarg van de stichting Transit Oost is voor zijn organisatie op zoek naar vrijwilligers. Men is op zoek naar mensen in alle leeftijdscategorieën voor het ontvangen van bezoekers, bemannen restauratie (horeca), toezicht in museum, waar mogelijk vragen van bezoekers beantwoorden en eventueel in de toekomst ook nog andere werkzaamheden in overleg. Info: tel. 0543515714 of info@transitoost.nl.

Op de plek van het voormalige belastingkantoor komt een groen paradijs. Foto: Bernhard Harfsterkamp