Joop Derksen op de plek die hem zo lang zo vertrouwd was. Foto: Leander Grooten
Joop Derksen op de plek die hem zo lang zo vertrouwd was. Foto: Leander Grooten Foto:

'Rond Umme stopt Daor Umme'

Radioprogramma stopt na 801 uitzendingen

WINTERSWIJK - De Achterhoekse taal kenmerkt zich doordat er meer gezegd wordt dan in woorden gevat. De taal is rijk aan vele lagen die alleen de goede verstaander hoort. "Mooi'n aovend, of neet Joop?" "Och, 't geet zo vedan." De allerlaatste uitzending van Rondumme met Joop Derksen op Slingeland FM was een eerbetoon aan de presentator, de taal en de Achterhoekse muziek.

Door Leander Grooten

Joop Derksen
Onafgebroken presenteerde hij wekelijks de afgelopen zestien jaar het radioprogramma dat in de regio Winterswijk en Aalten werd uitgezonden. "Zoals het hier gaat, zie je het nergens", doelend op de gemoedelijkheid die in het programma zegeviert. "Ik kon het tot Gendringen ontvangen," aldus Henk Harmsen, onwel geworden na afloop van de uitzending, en helaas de dag erop is overleden.
De Doetinchemse dialectzanger Andre van Gessel is speciaal naar de studio gekomen om Derksen te bedanken. Joop Derksen heeft in 801 radio-uitzendingen de Achterhoekse muziek een platform gegeven, zo is Van Gessels mening.

Rondumme
Het radioprogramma kent een populariteit onder de oudere luisteraars. Twee uur 'plat praoten' in de ether, dialectmuziek draaien en het vaste radioduo Joop Derksen en Hans Huiskamp. Luisteronderzoek wijst uit dat er elke maandagavond tegen de tweeduizend stabiele luisteraars zijn, voor een lokale radio op een doordeweekse dag een hoog aantal. Derksen vindt het mooi geweest en stort zich op een nieuwe manier om dialectmuziek te blijven draaien: een seniorendiscoshow, toepasselijk Daor Umme genaamd. Programmacoördinator Johan Houwers vat het dan ook samen: "Rond Umme stopt Daor Umme," waarna hij de bossen bloemen aan Joop en Hans overhandigt. Slingeland FM beraadt zich op een nieuw format om de liefhebbers van dialectmuziek te kunnen bedienen.

Tied geet veurbie
Een gezellige drukte is het in de kantine van Slingeland FM op deze maandagavond, als ware het een avondje met 'naobers onder mekare'. Sommigen komen 'eff'n anwaai'n' om afscheid te nemen. Arjan Eeltink van de formatie Kant Nog Wal: "Even de hand schudden, dat is wel het minste."
Maar de live optredens maken het programma een waardige laatste. Zo schreef de Zieuwentse Eric Heutinck een lied over Joop Derksen en stak Joop Boxstart uit Babberich de loftrompet op het werk van Derksen. "Achterhoeks dialect krijgt steeds minder aandacht. Het is daorumme verdomde jammer da'j stopt." Boxstart speelt daarna zijn prijswinnende 'In de fles'. Het alter ego van de Wenterse Willem Tiemens, Wumme, bezingt in de studio de tijd die voorbij gaat, wat precies ook zo geldt voor dit radioprogramma. Joop Derksen geniet zichtbaar van de mensen, de woorden en de muziek en voelt zich vereerd dat zovelen langskomen.

Laatste woorden
Na twee uur live radio zijn de laatste woorden aan Derksen zelf, waarin hij uiteraard Hans Huiskamp als vaste technicus bedankt. "Hoeveel wie wal neet aan mekare heb verteld." En met een snik in zijn stem dankt hij de luisteraars, waarna de spanning eraf is, en ook Joop Derksen zijn tranen niet kan inhouden. Veel meer dan een ode aan Joop Derksen, was deze uitzending een eerbetoon aan het Achterhoekse dialect en haar muziek. En dat is precies waar het Joop altijd om te doen was.

Hans Huiskamp, technicus, geconcentreerd achter de knoppen. Foto: Leander Grooten