FC Winterswijk-trainer John Gielink geeft na afloop van De Zweef-FC Winterswijk bij de arbitrage aan hoe hij denkt over de beslissing om de overtreding op Lenn Redeker niet te bestraffen. Op de achtergrond Cornelis Hofman (nummer 18) en Menno Stemerdink (14). Foto: Marco ter Haar.
FC Winterswijk-trainer John Gielink geeft na afloop van De Zweef-FC Winterswijk bij de arbitrage aan hoe hij denkt over de beslissing om de overtreding op Lenn Redeker niet te bestraffen. Op de achtergrond Cornelis Hofman (nummer 18) en Menno Stemerdink (14). Foto: Marco ter Haar. Foto:

FC Winterswijk hervat competitie met gigantische domper

WINTERSWIJK – FC Winterswijk is de tweede helft van de competitie, die in teken staat van handhaving in de eerste klasse E, met een gigantische domper begonnen. De ploeg van trainer John Gielink verloor op het slecht te bespelen natuurgrasveld van sportpark De Gagelman in Nijverdal met 2-1 van concurrent De Zweef in een duel dat geen winnaar verdiende maar er uiteindelijk toch een kreeg.

Door Bart Kraan

Dat kon voor een groot deel op het conto worden geschreven van de zeer matige arbiter Voogsgeerd. Hij liet na een zuivere overtreding op centrumspits Lenn Redeker van de gasten doorspelen, maar bestrafte in de daaropvolgende aanval een overtreding van de aan Winterswijkse kant ingevallen Drejton Pepa op de Nijverdalse invaller Nick Snellink wel met een vrije trap. De inzet van Snellink was doelman Niels Jansen net te machtig: 2-1.

Naderhand waren de druiven aan Winterswijkse zijde heel zuur. Diverse spelers en toeschouwers lieten Voogsgeerd en zijn eveneens verre van overtuigend optredende assistenten Wannet en Maessen in woord en gebaar weten wat ze van hun optreden en de niet gegeven vrije trap vonden. Het dreigde nog even echt onvriendelijk te worden toen de reactie van een van de assistenten verkeerd viel bij sommige Winterswijkers, maar uiteindelijk werd alles gesust. Ook bij oefenmeester Gielink viel de beslissing van Voogsgeerd om Redeker, die door twee spelers van De Zweef op de middenlijn in de mangel werd genomen, geen vrije trap te geven, helemaal verkeerd. "Je had gewoon je ding moeten doen en moeten fluiten'', zo voegde hij de arbiter toe toen deze met zijn twee assistenten van het veld liep. Een kwartier later, toen de ergste frustraties al weer wat waren weggezakt: "Deze wedstrijd verdiende geen winnaar. En als je dan ziet hoe een wedstrijd wordt beslist door een beslissing van de scheidsrechter, dat kan echt niet. Lenn werd door twee man aangepakt. Dan moet die man doen wat hij moet doen en moet hij fluiten. Zo'n beslissing is wel het bepalende moment in de wedstrijd."

Was de manier waarop de nederlaag tot stand kwam een domper voor FC Winterswijk, het verlies in Nijverdal had ook nog eens behoorlijke gevolgen voor de stand op de ranglijst. Door het resultaat op De Gagelman liep De Zweef drie punten uit op de equipe van Gielink en ook Bemmel en BWO wonnen en vergrootten hun voorsprong. "We staan nu met Stevo en Schalkhaar onderin. Een ploeg degradeert rechtstreeks, de twee teams daarboven moeten zich via de nacompetitie zien te redden. Maar goed, we spelen nog veertien wedstrijden. We moeten niet in paniek raken, er kan nog van alles gebeuren", aldus Gielink wiens ploeg het zondag op sportpark Jaspers in Winterswijk opneemt tegen hekkensluiter Stevo. Een duel dat FC Winterswijk gezien de stand op de ranglijst moet winnen. "Maar de druk is nu heus niet anders dan voorheen.''

Voor het duel tegen De Zweef moest Gielink behoorlijk puzzelen, want hij miste de geblesseerden Siebe te Winkel (lies), Kay Redeker (enkel) en Justin de Zwart (hamstring). Aanvoerder Mike Leuijerink probeerde het in de warming up nog wel, maar diens achillespeesblessure speelde hem te veel parten. Hij bleef het hele duel op de bank. Dit viertal is volgens Gielink ook zondag tegen Stevo nog niet inzetbaar. "Kay en Siebe komen wel wat dichterbij. Maar ze moeten eerst een hele week voluit kunnen trainen voordat ze kunnen voetballen."

Vanwege de personele problemen speelde vleugelspits Daniel te Winkel linksback en waren er basisplaatsen voor Tom Stemerdink als rechtsback en Leroy te Pas als rechtermiddenvelder. Het op diverse plekken aangepaste FC Winterswijk stond al na twee minuten met 1-0 achter toen De Zweef-aanvaller Jesper Krukkert koppend zijn aanvoerder Sven Dikkers in staat stelde doelman Janssen van dichtbij te passeren. Ruim een kwartier later bekroonde Cornelis Hofman goed doorzetten van Redeker met de gelijkmaker. Daarna was sprake van een echt degradatieduel, met veel inzet maar vrijwel geen goed voetbal en een klungelende arbiter die gele kaarten in petto had voor Drejton Pepa, Job Harmsen, Joost Mulder en Leroy ten Pas van FC Winterswijk en Jacco ten Hove, Nick Snellink en Tom Heuver van De Zweef. Het duel leek, gezien het spelbeeld, te eindigen in een gelijkspel. Totdat Voogsgeerd opzichtig in de fout ging en Snellink profiteerde. Lenn Redeker had in de slotfase nog de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn inzet belandde in het zijnet.
Zodoende bleef het 2-1 en stapte FC Winterswijk met haar zevende nederlaag van het veld. En moest Gielink naderhand constateren dat zijn ploeg het duel slecht was begonnen, zoals dat tijdens de eerste competitiehelft wel vaker, bijvoorbeeld tegen Rohda Raalte (7-1 nederlaag), het geval was geweest. "We begonnen opnieuw slecht. Je moet scherp beginnen. Dat geven we ook elke keer aan. Voetballen doe je vanuit een bepaalde mindset. Dat aspect moet beter.''
Zijn ploeg moet ook minder persoonlijke fouten gaan maken, vindt Gielink. "Tegen Schalkhaar gaven we door persoonlijke fouten drie goals weg en verloren we met 3-2'', aldus de Haaksbergse oefenmeester wiens ploeg ook tegen Rohda Raalte zich een aantal persoonlijke fouten permitteerde met een 7-1 nederlaag als gevolg. "Een kwestie van verkeerde keuzes maken. We hameren er ook op dat jongens in het veld de goede keuzes maken. Ze moeten leren een wedstrijd te lezen en moeten leren wanneer ze het voetballend op kunnen lossen en wanneer niet. Soms moeten ze iets zakelijk voetballen.''