De omstreden houtkap in het bos in Ratum langs de Willinkbeek. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De omstreden houtkap in het bos in Ratum langs de Willinkbeek. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Houtkap leidt opnieuw tot reuring

'Geen sprake van illegale kap, alles conform vergunning'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Ook in de gemeentepolitiek komt het kappen van bomen met enige regelmaat ter sprake. De meningen zijn vaak verdeeld. Sommige raadsleden vinden dat er te veel gekapt wordt, andere raadsleden vinden dat het vellen van bomen bij normaal onderhoud hoort. In de commissie samenleving van begin januari bleek opnieuw dat de kap in een bos aan de Bredelerweg in Ratum heel verschillend werd beoordeeld. Ruth van der Meulen van Winterswijks Belang noemde het de zoveelste aantasting van het landschap. Tom van Beek (VVD) vond het regulier onderhoud waar te emotioneel op wordt gereageerd. De toelichting van eigenaar Jeanet Dondergoor en burgemeester Joris Bengevoord verschafte duidelijkheid.

Niet domweg gekapt
Dondergoor vertelde dat zij een vergunning heeft gekregen voor de gedeeltelijke kap van productiebos. Zo'n 30 jaar geleden was al eens een ander deel gekapt. Door het bos loopt het Komiezenpad, het pad dat heen en weer slingert over de grens, begint bij de Sint Vitussteen in Ratum en eindigt in Burlo. Aanvankelijk stond in de vergunning dat slechts enkele bomen langs dat pad gekapt mochten worden, maar dat was niet praktisch voor de eigenaar. Na overleg met de gemeente kwam er toestemming om meer te kappen. Hier en daar zijn wel bomen blijven staan. Dat zijn bomen waarin vleermuizen kunnen zitten. Langs het pad worden eiken en beuken geplant. De rest van de kaalkap wordt met naaldhout ingeplant. Jeanet Dondergoor begreep de reuring niet. "Er is niet domweg gekapt." Zij vond bovendien dat wanneer je vrijwillig meewerkt aan een Komiezenpad, dat geen belemmeringen mag veroorzaken.

Niet tegen kap, maar wel zorgvuldig
De veroorzaker van de reuring Ruth van der Meulen bleef kritisch. Zij had uit de aanvraag begrepen dat er slechts enkele bomen langs het pad zouden worden gekapt. "Niet alle. Feit is dat alle bomen zijn gekapt, behalve één lullig boompje." Het kappen van naaldhout kon ook zij als normaal onderhoud beschouwen, de kap van de eiken niet. Volgens haar was dit niet volgens de vergunning en dus illegaal. "Het zal lang duren voordat de schade is hersteld. We zijn niet tegen houtkap, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren." Ze wilde van de burgemeester weten hoe zulke schade in de toekomst kan worden voorkomen. Tom van Beek was blij met het onderhoud. "Dat is soms rigoureus, maar dat kan niet anders." Hij kon zich voorstellen dat emoties worden voorkomen door goede voorlichting en een werkbezoek. Ook stelde hij voor een presentatie over het boskapbeleid te houden.

Kapbeleid bossen opnieuw bespreken
Burgemeester Bengevoord zei meteen dat er geen sprake was van illegale kap. Alles was conform de aangepaste vergunning. Hij noemde de eigenaar voorbeeldig, want die had veelvuldig overlegd met de gemeente. Hij gaf toe dat 'enkele bomen' tot misverstanden kan leiden. "Dat moeten we in de toekomst beter formuleren." Het gevoel van ongenoegen begreep hij. Hij wees er op dat er veel bomen worden herplant, al heb je daarmee niet meteen bos terug. De burgemeester stelde voor aan het kapbeleid nog eens aandacht te besteden bij de discussie over het nieuwe Landschapsontwikkelingsplan. Van der Meulen bleef bij haar kritiek dat dit anders had gemoeten. "Als het om bomen gaat zijn mensen emotioneel, dat hoort er bij en daar moet je rekening mee houden." Ook natuurdeskundigen hebben inmiddels vraagtekens geplaatst bij de kap. Daarbij gaat het om de gevelde eiken, elzen en de struiken ertussen op de wal langs de Willinkbeek. Die waardevolle beek, die ontspringt in de Hessinghook, het bos net over de grens, is hier honderden meters recht en ligt precies op de grens met Duitsland en wordt begeleid door een strook met eiken en andere loofbomen met karakteristieke flora. Daarin is een gat geslagen. In het verleden was het uitgangspunt dat er in de strook direct aangrenzend aan een ecologisch waardevolle beek niet werd gekapt.


Amivedi: kater gevonden

WINTERSWIJK - Op de Kloetenseweg is een kater gevonden, hij is cypers/rood gestreept en heeft achter witte pootjes en een wit puntje aan de staart, hij is gecastreerd.

Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.