Steamy Windows, winnaar van De Kei van Komrij. Foto: Wim Schreurs
Steamy Windows, winnaar van De Kei van Komrij. Foto: Wim Schreurs Foto:

Primeur: band winnaar van 'De Kei van Komrij'

WINTERSWIJK - De theaterzaal van het Gerrit Komrij College was weer goed gevuld tijdens jaarlijkse talentenshow de Kei van Komrij. Een bijzondere editie, niet alleen omdat het de vijfde was, maar ook omdat er voor het eerst drie docenten deelnamen, leerlingen twee keer optraden en er voor het eerst een band won.

Door Sander Damen

De Kei van Komrij heeft inmiddels een vaste plek in de programmering van het Gerrit Komrij College opgeëist. En zo gaf rector Sjef Lommen aan, volgend jaar is er weer een editie, want: "Het is een productie van leerlingen, docenten en onderwijsondersteunend personeel. Dat maakt me trots en verdient wat mij betreft een applaus. We gaan dan ook op naar de editie van volgend jaar."

Voor het eerst ook drie docenten als deelnemer

Maar nu gaat het nog om dit jaar, om deze editie. Een editie die van alles in zich had. Ook een beetje drama: deelneemster Tess Luijmes was de hele week ziek geweest, besloot ondanks dat ze nog last had van een keelontsteking toch mee te doen, maar kon daardoor niet op haar top presteren. "Maar ik ga ontzettend mijn best doen en als het niet lukt en jullie kennen het liedje, zing dan vooral mee," zo introduceerde ze haar tweede optreden. Een optreden dat gezien de omstandigheden goed verliep, vond ze zelf. Het publiek was het daarmee eens en gaf haar een bemoedigend en gemeend applaus.

Docenten
Voor het eerst deden dit jaar drie docenten mee. Docent Langewouters gaf een vervolg aan zijn goocheloptreden van vorig jaar. Het was een optreden dat opnieuw tot veel hilariteit leidde. Langewouters kreeg de lachers op zijn hand. Dat kon zeker ook gezegd worden van het optreden van docent Handel en Verkoop en Autotechniek Bekenkamp. Hij had een complete op het Gerrit Komrij College, en in het bijzonder op jurylid en directeur Sjef Lommen toegespitste cabaretsketch geschreven waarin hij zichzelf als Belgisch typetje neerzette. Mevrouw Kats was de derde optredende docent. Zij zong het nummer 'If I ain't got you' van Alicia Keyes.
Zang was ook dit jaar het populairste genre. Alle leerlingen kozen voor dit genre. Voor het eerst in de geschiedenis van de Kei van Komrij traden ze twee keer op. Voor veel leerlingen bleek dit een goed idee omdat ze bij het tweede optreden vaak de zenuwen, die sommigen helaas een beetje dwars zaten, beter de baas waren.
Jury
De jury bestond naast rector en muzikant Lommen uit Lara Peters, Gelders afgevaardigde van de Kunstbende en juryvoorzitter en acteur/zanger Arijan van Bavel, partner van burgemeester Bengevoord en acteur in de theaterproductie 'In de Vlaamsche Pot' waarmee hij de komende maanden door het land reist. Ook theater De Storm wordt aangedaan. Hoewel het volgens Van Bavel een moeilijke beslissing was, was de jury snel terug uit het beraad. De keuze bleek uiteindelijk gevallen op basis van 'kwaliteit, het uitstralen van plezier en interactie met elkaar en het publiek': de band 'Steamy Windows'.

Iedereen winnaar
Andere deelnemers leken zich daar volledig in te kunnen vinden. Tijdens het 'winnaarsoptreden' waren alleen maar lachende gezichten en dansende lichamen te zien. "Iedere deelnemer is een winnaar, want optreden voor publiek is niet makkelijk en al helemaal niet als je jong bent en misschien nog een beetje op zoek naar jezelf", zei Van Bavel eerder op de avond. Daar werd door het publiek instemmend op gereageerd. Zij hebben dankzij deze dappere leerlingen een mooie avond voorgeschoteld gekregen.