Ingrid Bravenboer, Gerda Schreurs en Fatmah Alhindi voor de kasten met speelgoed in de Speelgoedbank. Foto: Leander Grooten
Ingrid Bravenboer, Gerda Schreurs en Fatmah Alhindi voor de kasten met speelgoed in de Speelgoedbank. Foto: Leander Grooten Foto:

Speelgoedbank Oost-Achterhoek opent haar deuren

REGIO – Aan het enthousiasme van de initiatiefnemers ligt het niet. Er is veel werk verzet in de afgelopen periode om speelgoed beschikbaar te stellen en te etaleren. De Speelgoedbank kan op 7 februari haar deuren openen en is bestemd voor de Oost-Achterhoek.

Door Leander Grooten

Vanuit haar werk als schulphulpverlener bij Humanitas spreekt Ingrid Bravenboer gezinnen rond de armoedegrens. Ouders konden dikwijls niet omgaan met geld. "En hoe kun je dan verwachten dat ze dat hun kinderen aanleren?" De Speelgoedbank Oost-Achterhoek wil kinderen spelenderwijs kennis laten maken met het geldsysteem en het aspect van beloning. "En daarnaast uiteraard ook het kunnen schenken van speelgoed." Hiermee draagt de stichting bij aan het afremmen van transgenerationele armoede. Er zijn in den lande meer speelgoedbanken, maar de verbinding leggen met een educatief karakter en korte lijntjes met de hulpverlening, is uniek in Nederland, aldus de organisatie.

Vijftien muntjes
De Speelgoedbank laat kinderen uit 'minima-gezinnen' speelgoed uitzoeken. Het speelgoed is tweedehands of geschonken als gift. Gerda Schreurs reisde stad en land af om schenkingen op te halen. "We hebben zoveel gekregen. Dat is echt fantastisch." Bravenboer legt het systeem uit: "Ieder kind krijgt vijftien munten te besteden. Per keer mogen ze er maximaal vijf uitgeven." De Speelgoedbank beoogt hiermee dat kinderen met geld leren omgaan. "En er is ook speelgoed dat ze kunnen verdienen door iets te doen, bijvoorbeeld thuis afwassen. Zo leren ze dat arbeid loont." De organisatie wil dit systeem uitbreiden met bijvoorbeeld een excursie naar een boerderij. "Bij deelname verdienen ze muntjes, en zo werken wij mee aan de educatie bij kinderen."

Stigma
Naast leren omgaan met geld en kinderen blij maken met speelgoed, heeft de stichting nog een doel. Gerda Schreurs: "Iedereen komt in zijn leven in een periode waarin het niet vanzelf gaat. Dat heb ik met mijn gezin ook meegemaakt. Daar hoef je je niet voor te schamen, maar dan moet je de hulp die er is aanpakken." Of zoals de website zegt: "Hulp krijgen is geen falen, maar een teken dat je er niet alleen voor staat." Bravenboer vult aan: "Geld kent geen emotie, maar mensen plakken dat er wel op. Als je pas waardevol bent als je geld hebt, ben je dus waardeloos zonder geld. En dat klopt niet. Dat taboe willen wij doorbreken met een positieve benadering."

WUh
De locatie van de Speelgoedbank draagt bij aan de gestelde doelen en is in alle opzichten toepasselijk. Het WUh-gebouw aan de Torenstraat is een voormalig bankgebouw, omgaan met geld was in dit gebouw schering en inslag. Maar bovenal biedt het gebouw onderdak aan een groot aantal hulpverlenings- en vrijwilligersorganisaties.
Vanuit het persoonlijk contact met kinderen en ouders, via het spelen met speelgoed, hopen zij toe te kunnen komen aan onderliggende vragen of problemen. "De lijntjes met de professionele coaching en hulpverlening zijn snel gelegd. We bieden dat aan, als daar behoefte aan is."

7 februari
Bravenboer is met Gerda Schreurs en Fatmah Alhindi klaar voor de opening op 7 februari. De schappen liggen vol met spellen, poppen, dozen, en wat niet meer. Fatmah zal vooral in de winkel te vinden zijn. "En ik ben penningmeester," zo geeft zij aan. Ingrid uit de wens om meer vrijwilligers te betrekken. "Als we veel aanmeldingen krijgen, dan wordt het druk. Ik zou er nog graag tien bij willen hebben."

De drie dames kijken met verwachting uit naar de start van 'de bank'. Elke woensdagmiddag en zaterdagochtend is de Speelgoedbank in het WUh gebouw, Torenstraat 9 in Winterswijk, open voor burgers uit Berkelland, Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk.


www.speelgoedbankoostachterhoek.nl