Johan Meerdink in zijn Kottense boerderij voor de kast met partituren van Wagner, jazz- tot cantormuziek. Foto: Leander Grooten
Johan Meerdink in zijn Kottense boerderij voor de kast met partituren van Wagner, jazz- tot cantormuziek. Foto: Leander Grooten Foto:

Muzikaal vaarwel van en aan Johan Meerdink

AALTEN/WINTERSWIJK/DINXPERLO – Op het conservatorium studeerde hij schoolmuziek, klarinet en orkestdirectie. Maar vier decennia leerlingen kennen hem vooral als 'meneer Meerdink' op Christelijk College Schaersvoorde. In het zilveren jubileumjaar van de school neemt de Kottense Johan Meerdink afscheid met een groots leerlingenconcert.

Door Leander Grooten

'Waor bun-ie van'
De muziekleraar die vanachter zijn piano intervallen aanleert en leerlingen bij de achternaam noemt. "Ik kon beter onthouden 'waor ze van bunt'. Maar dat vonden ze niet altijd leuk." Met plezier heeft hij zijn werk gedaan voor de school. "Het was een prettige werkgever en ik heb er een aantal vrienden aan overgehouden." Maar de onderwijsvernieuwingen die werden bedacht, waren niet zijn favoriet. "Dan moest het weer anders en enkele jaren later gingen we weer terug naar de oude manier."

Belang van muziek
Samen met gym valt muziek in het rijtje van schoolvakken die vaak ter discussie staan. Meerdink haalt zijn schouders erover op. "Ach, de een vindt dit en de ander dat. Je kunt nooit zeggen wat uiteindelijk van belang is in iemands leven."
Blij was hij toen in 2000 muziek als examenvak werd erkend. "Toen ben ik fulltime gaan lesgeven, om de leerlingen echt op te leiden in het vak."
Meerdink stond aan de wieg van professionele muzikanten, zoals de Dinxperlose Evert Zeevalkink (bekend van onder andere Ilse de Lange) en de Barlose Gerben Kruisselbrink (onder andere Steengroeve Theater). De bescheiden Achterhoeker is daar 'best trots' op.

Leerlingenconcerten
Tussen 1990 en 2014 heeft de muziekleraar jaarlijks met een groep leerlingen in een aantal dagen een concert voorbereid. Aan deze traditie hebben veel oud-leerlingen mooie herinneringen. "Sommigen hebben er hun liefde gevonden, relaties die nog steeds stand houden." Voor Meerdink was het de jaarlijkse krent in de pap om naartoe te werken. Hij tekende voor diverse composities en arrangementen en was immer de dirigent.

Toekomst van de muziek
Johan Meerdink ziet een terugloop in geschoolde muziek. "Orkesten worden kleiner en muziekscholen krijgen minder leerlingen. Daarmee missen zij een theoretische basis." Ook conservatoria zijn in Johans oordeel veranderd. "In mijn tijd leerde je een instrument tot in alle finesses te bespelen. Nu zijn vakken als economie, presentatie en ondernemerschap belangrijker geworden. Niet alle tijd wordt aan het instrument en de muziektheorie besteed."
Ook al stopt zijn loopbaan als leraar, het musiceren houdt niet op. Naast klarinettist in de Koninklijke Winterswijkse Orkest Vereniging en jazzcombo's, is hij volgend jaar 50 jaar in dienst als cantororganist in de kerk in Lichtenvoorde. Daarnaast is hij regelmatig te horen als pianist in bigbands.
Meerdink prijst de componist Wagner. Ter illustratie kruipt de muzikant achter de piano in zijn Kottense boerderij en laat vol overgave horen wat Wagner in hem losmaakt. "Het is een meester qua instrumentatie. Hij zoekt de grenzen op van harmonieën, een echte vernieuwer van zijn tijd."

Mengelmoes in concert
Het leerlingenconcert dat op 3 februari in de Zuiderkerk plaatsvindt, is Meerdinks laatste publieke optreden voor de school. Muzikale (oud) leerlingen konden zich opgeven om mee te doen. "We hebben er zo'n negentig," vertelt hij enthousiast, "een koor, koper- en houtblazers, maar ook accordeons."
Het repertoire bestaat uit een potpourri van jazz, klassiek en pop.
Het concert is gratis toegankelijk, maar aanmelding op de website wordt op prijs gesteld om teleurstelling aan de deur te voorkomen.
Voor Schaersvoorde is het concert de start van een serie jubileumactiviteiten, voor Johan Meerdink de muzikale finale van zijn docentencarrière.

Zaterdag 3 februari, 15.00 en 20.00 uur, Zuiderkerk, Aalten
Opgave via www.schaersvoorde.nl/jubileum/activiteiten