Gerard Scholten (midden) overhandigt de cheque aan Fabienne van Kinderboerderij Freriks in het bijzijn van Marian, Yvonne, Karel, Timo en Sabine. Foto: PR
Gerard Scholten (midden) overhandigt de cheque aan Fabienne van Kinderboerderij Freriks in het bijzijn van Marian, Yvonne, Karel, Timo en Sabine. Foto: PR Foto:

Boosheid over brief lid Energietafel

WINTERSWIJK – De energiemix, opgesteld door de Energietafel, was opnieuw onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. In december is in de raadsvergadering het advies van de Energietafel, waarin deskundigen en vertegenwoordigers van belangenorganisaties zitting hebben, hoe de gemeente Winterswijk in 2030 energieneutraal kan worden, overgenomen. Dat ging niet zonder discussie omdat de PvdA en leden van Winterswijks Belang (WB) voorstelden om toch weer windenergie als mogelijkheid om dit te bereiken als maatregel op te nemen. Dit leidde niet alleen tot irritatie onderling in de gemeenteraad, maar ook tot ingezonden brieven. Eén van die brieven was nu voor WB en PvdA aanleiding om in het vragenhalfuur boos te reageren op een stemadvies van een van de leden van de Energietafel.

Door Bernhard Harfsterkamp

De naam van de boosdoener werd niet genoemd, maar het was duidelijk dat Henk-Jan Tannemaat (WB) en Elvira Schepers (PvdA) doelden op Chris van den Bos, die namens de Stichting Comité behoud Nationaal Landschap Winterswijk, lid is van de Energietafel. Hij heeft met een ingezonden brief gereageerd op de discussie in de decemberraad en adviseerde de Winterswijkers die tegen windmolens zijn niet op de beide partijen te stemmen. Hoewel veel kiezers zo verstandig zijn hun keuze niet van één onderwerp te laten afhangen, vonden de PvdA en WB dit stemadvies ongepast. De Energietafel moet een onafhankelijk adviesorgaan zijn die geen politieke uitspraken doet. Ook vroegen zij af waarom Van den Bos lid was van de Energietafel. Welke deskundigheid bracht hij in? Ze riepen wethouder Gommers dan ook op diens functioneren aan de kaak te stellen.

Afstand nemen van Energietafel
Gommers hield hen echter voor dat dit aan de Energietafel zelf is. Hij was wel bereid om de vragen door te spelen aan de voorzitter van de Energietafel, Hans Bax. Ook wees hij er op dat in dit adviesorgaan niet alleen deskundigen zitten, maar ook vertegenwoordigers van verschillende belangenorganisaties. Op die manier kan immers een breder draagvlak worden gecreëerd. Voor Tannemaat was dit reden om te zeggen, dat als Van den Bos lid blijft van de Energietafel, Winterswijks Belang afstand neemt van dit adviesorgaan. De betrokkene zelf, die blijkbaar de live-uitzending via internet volgde, reageerde meteen op Twitter en gebruikte daarbij woorden als 'Berufsverbote' en dat de PvdA en WB hem willen 'kaltstellen'. Het zijn weinig toepasselijke vergelijkingen met minder geslaagde perioden uit de Duitse geschiedenis. Tussen Van den Bos en Winterswijks Belang botert het al niet sinds 2006, toen Van den Bos nog lijsttrekker van de VVD was en een zware verkiezingsnederlaag leed.


Cheque voor
kinderboerderij Freriks

WINTERSWIJK - Afgelopen week overhandigde Gerard Scholten een cheque ter waarde van 775 euro aan Kinderboerderij Freriks. Het bedrag is tijdens de jaarlijkse kerstmarkt eind december ingezameld onder medewerkers en oud-medewerkers van Pentair Fairbanks Nijhuis.

Sinds een aantal jaren kunnen medewerkers en oud-medewerkers tijdens de kerstmarkt een deel van de waarde van hun kerstpakket schenken aan een goed doel. Gerard Scholten: "Als bedrijf vinden wij het belangrijk om onze lokale betrokkenheid te tonen. Daarom organiseren wij tijdens onze kerstborrel een kerstmarkt. Wij nodigen daarbij naast lokale winkeliers ook altijd een goed doel uit. Dit jaar hebben wij gekozen voor Kinderboerderij Freriks omdat zij enerzijds een mooie regionale en educatieve functie hebben voor jonge kinderen in de regio en anderzijds omdat zij samenwerken met een zorgboerderij en zo dagbesteding bieden aan mensen met een beperking." Namens Kinderboerderij Freriks nam een van de persoonlijk begeleidsters van de dagbesteding samen met een aantal cliënten de cheque in ontvangst. Marieke Kikkert van Kinderboerderij Freriks: "Wij vonden het erg leuk om aanwezig te zijn tijdens de kerstmarkt. Wij mochten zelfs een kleine kerststal inrichten en wat kleine dieren meenemen. Wij zijn enorm blij met dit mooie bedrag want wij zijn hard toe aan nieuw gereedschap, kruiwagens en verzorgingssets voor de dieren." Naast de kinderboerderij, de heemtuin en de hertenweide heeft Kinderboerderij Freriks een nauwe samenwerking met zorgboerderij De Naober. Mensen met een beperking van deze zorgboerderij werken onder begeleiding op de kinderboerderij en in het koffie- en theehuis.