Henk-Jan Heijnen, Marieke Visser, Danny Oonk en Rutger de Vries (van links naar rechts). Foto: Bart Kraan
Henk-Jan Heijnen, Marieke Visser, Danny Oonk en Rutger de Vries (van links naar rechts). Foto: Bart Kraan Foto:

Musical Highlights twee keer in De Storm

WINTERSWIJK – Een concert verzorgen met een orkest, waarbij de nadruk ligt op het brengen van stukken uit bekende en onbekende musicals. Die wens leefde heel nadrukkelijk bij de vocalisten Rutger de Vries en Marieke Visser, die daartoe contact zochten met Excelsior. De Winterswijkse muziekvereniging had daar wel oren naar. ''Want wij vinden het wel leuk om iets met zang en musical te doen'', aldus bestuurslid Danny Oonk.

Door Bart Kraan

Het resultaat is het musicalconcert 'Musical Highlights' dat op zaterdagavond 10 en zondagmiddag 11 februari in theater De Storm plaatsvindt. Het is een voorstelling waarbij zo'n 130 muzikanten en vocalisten de bekendste hits uit de wereldberoemde musicals The Phantom of the Opera, Aïda, Miss Saigon en West Side Story brengen. Daarnaast songs uit musicals als Hij gelooft in mij over het leven van de bekende volkszanger André Hazes en Hairspray en nummers uit een musical die nog nooit in Nederland is uitgevoerd: Love never dies. ''Dat is het vervolg van Phantom of the Opera'', vertelt pr-vrouw Carmen Labee. ''Die is overal op de wereld uitgevoerd, maar nog nooit in Nederland. Dus we hebben een primeur.''

Veel medleys
De nummers die gebracht worden, zijn grotendeels opgenomen in medleys waarvoor De Vries en Visser de zangarrangementen schreven en arrangeur Hans Derks de muziek arrangeerde. "Hem hebben we ingeschakeld omdat musicalmuziek niet voor harmonieorkesten in combinatie met zang is gearrangeerd", aldus Excelsior-dirigent Henk-Jan Heijnen. "En we brengen dus veel medleys. Je pakt de mooiste liederen, waarbij je snel van het ene naar het andere lied moet kunnen overstappen. Het is dan de vraag hoe lang een lied in zo'n medley moet duren. Dat luistert heel precies'', zo vult Visser aan. En Heijnen weer: ''En je vertelt een verhaal. Dat moet wel blijven, dus een en ander moet wel kloppen."

Harlekijn
Tijdens het concert is een belangrijke rol weggelegd voor Harlekijn, de jeugdafdeling van het Winterswijks Muziek Theater. De veertig leden van Harkelijn (in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar) brengen liederen uit de musical Shrek die ze zaterdag 17 maart in De Storm gaan uitvoeren. "Het gaat om een soort preview, waarbij de toeschouwers een indruk krijgen van wat ze kunnen verwachten als ze Shrek gaan bekijken", aldus Oonk. "En het orkest wordt door hun optreden wat ontlast", zo vult De Vries aan. "Dus het mes snijdt aan twee kanten."

De Vries en Visser krijgen voor wat betreft de zang versterking van Els Damen, Sten Geerdink, Edgar Bloem en Mathanja Kornelissen. "De vocalisten wisselen elkaar af, waardoor je ook diverse soorten stemmen zult horen", aldus Oonk. De Vries: "Edgar Bloem en Mathanja Kornelissen hebben een klassieke stem, terwijl Sten Geerdink en Els Damen meer de 'poppy kant' uitgaan. Zo krijg je een mooie afwisseling."

Bijzondere opstelling
Voor dit concert heeft Excelsior voor een bijzondere podiumopstelling gekozen. Daar waar een orkest zich bij een musical normaliter in de orkestbak bevindt, zitten de leden van de Winterswijkse muziekvereniging en het ondersteunende combo zaterdag 10 en zondag 11 februari op het podium. "Op die manier krijg je een massief geheel dat heel veel indruk zal maken", aldus Oonk. Bovendien komen de zes vocalisten telkens op via een catwalk aan de achterkant van het podium en lopen dan via een pad naar de voorkant om naast dirigent Heijnen te eindigen. "Het orkest wordt dus in tweeën gesplitst, dat zal wel even wennen zijn", aldus Heijnen. Te meer daar de dirigent en zijn orkest alleen op zaterdag 10 februari de gelegenheid krijgen om in deze setting te repeteren. "We bouwen op de dag zelf van half tien tot drie uur het podium op, dan hebben we onze generale repetitie."

Het wordt een bijzonder concert, daar zijn alle betrokken wel van overtuigd. "Of het ons grootste concert is? Misschien was het concert bij het honderdjarig bestaan, in 2007 in sporthal De Pelkwijk, wel iets groter", aldus Oonk, "maar dit concert is wel heel speciaal vanwege de speciale arrangementen." De Vries: "Elk concert is bijzonder, dus dit ook. Dit vanwege de combinatie van zang, de speciale arrangementen, het geluid, het podium en het orkest. Als je ieder aspect apart neemt, is het niet zo bijzonder. Maar een combinatie daarvan is dat wel."
Kaarten zijn verkrijgbaar bij: theater De Storm (www.theaterdestorm.nl), Han Kolkman fotografie aan de Ratumsestraat 38 en Oonk rijwiel- en babyspeciaalzaak aan de Misterstraat 47. Ze kosten kosten 12,50 euro.


www.excelsior-winterswijk.nl


Concert vol verrassingen

WINTERSWIJK - In een samenwerkingsproject van het VrijeTijdsOrkest Boogie Woogie Winterswijk en het Leerlingenorkest van Muziekvereniging Excelsior, eveneens uit Winterswijk, is een gevarieerd concert gepland, waarbij afzonderlijk maar ook gezamenlijk stukken ten gehore worden gebracht. Het op 1 december 2017 uitgestelde concert, vindt nu plaats op vrijdagavond 2 februari van 19.30 tot 21.00 uur in de concertzaal van Boogie Woogie. Het programma varieert van lichte- tot meer klassieke stukken waarbij beide orkesten hun eigen specialisme laten horen. De enthousiaste muzikanten staan onder leiding van de dirigenten Gerald Roerdinkholder (Vrijetijdsorkest en Leerlingenorkest van Excelsior) en Hugo Klein Severt (Vrijetijdsorkest). De toegang is gratis. Een vrije gift is welkom. Het Vrijetijdsorkest van Boogie Woogie nodigt iedereen uit, die een instrument bespeelt en het leuk vindt om gezellige, mooie, maar niet te moeilijke muziek te maken, om vrijblijvend een keer te komen kijken. Het VTO repeteert elke donderdag van 09.30 tot 11.30 uur bij Boogie Woogie.