Sandra Damkot, Mieke Slaats-Frumau, Jolanda Geurkink en Marloes Aalberts. Foto: Bart Kraan
Sandra Damkot, Mieke Slaats-Frumau, Jolanda Geurkink en Marloes Aalberts. Foto: Bart Kraan Foto:

Vierde editie FIT's-programma voor kinderen met overgewicht

Groep start op maandag 9 april

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Sandra Damkot, Mieke Slaats-Frumau en Marloes Aalberts beginnen maandag 9 april aan de vierde editie van het FIT's-programma voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar die kampen met overgewicht. Doel is hen te begeleiden naar een gezondere levensstijl en hen helpen fitter te worden.

Voor iedere deelnemer is het door de gemeente Winterswijk en Wenters Sportclub mogelijk gemaakte project anders, want Damkot, Slaats-Frumau en Aalberts willen maatwerk leveren. Daarom vindt, voordat de kinderen aan de slag gaan, er eerst een intakegesprek met de ouders plaats. Dat gebeurt bij hen thuis. "Dan krijgen we een beeld van de omgeving waarin een kind leeft en hoe hij of zij het op school doet", vertelt Slaats-Frumau. "Naar aanleiding daarvan stellen we een programma op."
Evenals bij de eerste drie edities, waarvan de derde nog loopt, ligt het accent op bewegen, advies op het gebied van voeding en coaching.

Bewegen
Het bewegen neemt oefentherapeute Damkot voor haar rekening. Zij verzorgt op maandag van 16.00 tot 17.00 uur een uurtje bewegen in Wenters Sportclub aan de Haitsma Mulierweg. "Het gaat daarbij om cardio en vrije vloeroefeningen, maar ook om samenwerking", vertelt Damkot, die met het laatste deel van haar opmerking verwijst naar de opdrachten die ze de kinderen geeft om het vertrouwen in elkaar te versterken en te leren met elkaar samen te werken. "Op die manier leren ze ook te accepteren dat het ene kind wat minder en het andere kind wat meer kan. Iedereen is verschillend, vandaar dat we ook maatwerk voor iedereen leveren." Het gaat volgens Damkot niet alleen om het uurtje bewegen op maandagmiddag. Ze vindt het ook belangrijk dat kinderen buiten dat uurtje om zoveel mogelijk fysiek actief zijn. "Bij veel ouders zit het in het systeem gebakken dat ze hun kinderen met de auto naar school brengen. In veel gevallen kunnen de kinderen best op de fiets naar school", aldus Damkot.

Voeding
Diëtiste Aalberts geeft de deelnemende kinderen advies op het gebied van voeding. Ze worden dus niet op dieet gezet. ''Er is alleen sprake van kleine aanpassingen'', zo geeft Aalberts aan. ''Zo vertel ik de kinderen dat ze beter thee, water of melk kunnen drinken in plaats van frisdrank of vruchtensap, die wel honderd calorieën per glas bevatten. En sommige kinderen eten vrijwel alleen chocoladepasta of pindakaas op brood. Dat is ook niet gezond. Kinderen kunnen af en toe wel eens pindakaas of chocoladepasta eten maar niet altijd.''

Coaching
Fysiotherapeute/coach Mieke Slaats-Frumau verzorgt in het kader van de coaching minimaal drie oudergesprekken. Ze legt de ouders uit wat hun kinderen en zij tijdens het programma kunnen verwachten. Tevens geeft ze aan dat ouders hun kinderen enthousiast moeten maken en dat ze voor wat betreft voeding en bewegen hun kroost het goede voorbeeld moeten geven, teneinde de deelnemers gemotiveerd te houden. ''En ik vertelt hen dat het niet alleen maar om bewegen en voeding gaat, maar ook om gezondheid tussen de oren. Het kan best voorkomen dat kinderen tijdens het programma niet lekker in hun vel komen te zitten. Ik geef de ouders handvatten hoe ze daar mee om kunnen gaan.''
Na afloop van het project blijven de organisatoren contact onderhouden met de deelnemers en hun ouders. ''Marloes en ik bellen om te vragen hoe het is en of er behoefte is aan telefonische evaluatie. Af en toe zien we nog wel eens deelnemers'', aldus Damkot.

Aanmelden
Het FIT's-project is in eerste instantie bedoeld voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar, maar ook jongere en oudere kinderen mogen worden aangemeld. Jongere kinderen volgen een individueel traject. Maar als er drie of meer kleuters worden opgegeven, gaan ze in een groepje aan de slag. Kinderen van dertien jaar en ouder worden altijd individueel begeleid. Het vierde FIT's project wordt evenals de vorige edities gesubsidieerd door Achterhoek in Beweging. "Van die subsidie betalen we de intakegesprekken en de ouderavonden", aldus Jolanda Geurkink van de gemeente Winterswijk. De overige kosten betalen de ouders, van wie een maandelijkse bijdrage van vijftien euro wordt gevraagd. Geurkink: "Ouders die hun kinderen aan het project willen laten meedoen, maar dat bedrag te hoog vinden, kunnen contact opnemen met De Post.
Voor aanmelding: Sandra Damkot (tel.: 0543-515044) en www.fits-winterswijk.nl.