Het terrein achter het hek is de locatie voor de geplande uitbreiding van de begraafplaats. Midden rechts zijn de woningen van het azc te zien. Foto: Ad ter Welle
Het terrein achter het hek is de locatie voor de geplande uitbreiding van de begraafplaats. Midden rechts zijn de woningen van het azc te zien. Foto: Ad ter Welle Foto:

Uitbreiding Algemene
Begraafplaats Winterswijk

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk wenst de uitstraling van de algemene begraafplaats en de mogelijkheden voor begraven en asbijzettingen te versterken, zodat de begraafplaats ook in de toekomst een belangrijke rol blijft spelen in het gedenken van overledenen in Winterswijk. Eén van de maatregelen is een uitbreiding voor islamitisch begraven en natuurbegraven. Om dit mogelijk te maken start de gemeente een bestemmingsplanprocedure.

Het gaat om de Algemene Begraafplaats Winterswijk, gelegen circa 1 kilometer ten noordoosten van de dorpskern. De begraafplaats is omstreeks 1930 gesticht en uitbreiding tot het huidige areaal geschiedde al omstreeks 1936.

In oktober 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders een uitvoeringsplan voor de algemene begraafplaats opgesteld. Doel is de uitstraling van de begraafplaats en de mogelijkheden voor begraven en asbijzettingen te versterken, zodat de begraafplaats ook in de toekomst een belangrijke rol blijft spelen in het gedenken van overledenen in Winterswijk.

Belangrijke maatregelen zijn het uitbreiden van asbestemmingsmogelijkheden, versoepelen van regelgeving en inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van begraven en bijzetten van as.
Hiertoe heeft de gemeente in december 2016 een nieuwe beheerverordening gemeentelijke begraafsplaats vastgesteld. De gemeente wenst verder de begraafplaats uit te breiden en islamitisch begraven en natuurbegraven mogelijk te maken. Het natuurbegraven voorziet tevens in een urnenveld, waar het mogelijk wordt om (verteerbare) urnen te begraven.

Het gaat dus enerzijds om ingrepen op de bestaande begraafplaats en anderzijds om een uitbreiding van de begraafplaats. Om de kwaliteit van het gebied te waarborgen en te versterken is een uitbreiding- en herinrichtingsplan opgesteld. Dit plan dient als basis voor het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan heeft alleen betrekking op de uitbreiding. De uitbreiding vindt plaats in de noordoostelijke hoek van de begraafplaats, gesitueerd tussen de P.J. Oudlaan (noordzijde) en Merwedestraat (oostzijde).

Met ingang van woensdag 31 januari ligt het ontwerpbestemmingsplan voor een termijn van zes weken ter inzage. Iedereen kan het plan inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl of op het gemeentekantoor.


Nog geen haast met projecten bij Driemarkweg

WINTERSWIJK – Er is al vele jaren sprake van natuurontwikkeling in de voormalige kleiput aan de Driemarkweg. Om de hier ontstane plas interessanter te maken voor meer planten en dieren is er een plan gemaakt om deze ondieper te maken en er eilandje in aan te leggen. Daarvoor kan deels licht verontreinigde grond gebruikt worden. Een plan hiervoor is opgesteld in 2011. Met de gemeenteraad is het besproken in 2014. Ook is er met omwonenden in 2017 en ook al daarvoor over gesproken. Tom van Beek (VVD) verwees naar een brief van een buurtbewoner, die de zorg uitsprak dat ze niet voldoende betrokken worden. Wethouder Gert-Jan te Gronde vond die zorg niet nodig, omdat het project nog lang niet uitvoeringsrijp is.

Door Bernhard Harfsterkamp

In de omgeving van de plas is nog een tweede activiteit gepland, want ook de oude stortplaats tussen de Driemarkweg en de Vreehorstweg moet aangepakt worden. De buurt vreest volgens Van Beek overlast. Hij stelde voor alle omwonenden beter bij de plannen te betrekken. Als voorbeeld noemde hij de 'schetsschuit', een werkwijze die is toegepast voor de Steengroeve en omgeving. Alle betrokkenen konden daar vroegtijdig meepraten over de toekomstige ontwikkelingen.

Wethouder Te Gronde vond dat de betrokkenenparagraaf hier juist al vroeg was ingevuld, te vroeg wellicht. "Er moeten nog diverse zaken worden uitgezocht. Het Waterschap is intussen wel akkoord dat er licht verontreinigde grond mag worden gebruikt." Het is echter nog niet bekend hoeveel grond en waar die vandaan kan komen. "Het project staat niet vooraan in de prioriteitenlijst. Er is niet heel veel haast. Die natuurontwikkeling hoeft niet morgen uitgevoerd te worden." Volgens de wethouder is er nog voldoende tijd om te praten. Ook de aanpak van de oude stortplaats is nog niet concreet.