Opnieuw besluit over dierenpension in Corle

Betrokkenen-paragraaf beter ingevuld

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Al eerder namen Burgemeester en Wethouders een besluit om mee te werken aan een wijziging van het bestemmingsplan voor de Grote Veldweg 2 in Corle. Dit plan maakt het mogelijk hier een dierenpension te vestigen. Het voorstel van B en W werd vorig jaar mei in de commissie ruimte behandeld en stuitte toen op veel verzet van de omwonenden, die inspraken tijdens de vergadering. De conclusie van de commissieleden was dat er te weinig aandacht was besteed aan de betrokkenenparagraaf en dat de bestemmingsplanwijziging nog niet rijp was voor besluitvorming in de raad. Sindsdien heeft B en W veel tijd besteed aan overleg met de initiatiefnemers en de omwonenden. Het heeft er toe geleid dat B en W positief heeft besloten over een gewijzigd ontwerp bestemmingsplan.

Leerzame bezoeken
Na de commissievergadering is gesproken met de initiatiefnemers en de omwonenden, die vooral bang waren voor overlast van blaffende honden. Met een delegatie van de bewoners zijn daarna dierenpensions in Varsselder en Didam bezocht en is daar ook gesproken met buurtbewoners. "Beide bezoeken waren leerzaam, met name over hoe de pensions zijn ingericht en wat er gedaan wordt om (geluids)overlast zoveel mogelijk te beperken", wordt in het ambtelijk advies geschreven. Al eerder was een akoestisch onderzoek gedaan. De onderzoekers hebben aan vertegenwoordigers van de buurt uitgelegd hoe dit tot stand is gekomen en welke varianten (onder andere verschillende dierenaantallen) zijn bekeken. De uitkomst van dat onderzoek was dat het pension de grenswaarden die nog acceptabel zijn, niet zou overschrijden.

Inrichting veranderd
Al het overleg heeft tot aanpassingen van het oorspronkelijk bestemmingsplan geleid. Omdat vooral de geluidsoverlast van honden werd gevreesd, is de inrichting zodanig veranderd, dat de honden zo weinig mogelijk prikkels krijgen van buitenaf. De dierenverblijven worden aan de achterzijde van het pand geplaatst, zodat er geen zicht is op de Grote Veldweg. Daarnaast worden de buitenverblijven omgeven door beplanting, zodat er ook geen zicht is op de omgeving. Als laatste maatregel worden aan de achterkant en aan de zijkant (richting Bessinkgoorweg) houtsingels aangelegd, eveneens om te voorkomen dat de honden geprikkeld raken. Een en ander is verwerkt in een erfinrichtingsplan dat gekoppeld is aan het bestemmingsplan.

Verkeer
Behalve voor de geluidsoverlast zijn de omwonenden ook bang voor extra verkeer over de Grote Veldweg en voor verkeersonveilige situaties bij de kruising met de Misterweg. Volgens het ambtelijk advies zal de toename van het verkeer echter beperkt zijn. Bovendien zal niet iedereen vanaf de Misterweg komen. Ook vanuit Corle zal naar het dierenpension toe worden gereden. In de B en W-vergadering van 16 januari is positief besloten over het gewijzigde plan. Dat zal nu opnieuw besproken worden in de commissie ruimte en daarna al dan niet worden vastgesteld worden in de gemeenteraad. De omwonenden kunnen bij beide vergaderingen opnieuw hun mening laten horen. Ook na een positief raadsbesluit kan - als men dat nog nodig vindt - schriftelijk bezwaar gemaakt worden tegen het bestemmingsplan.