Robert Gesink. Foto Burry van den Brink
Robert Gesink. Foto Burry van den Brink Foto:

Gesink en Bouwman ambassadeurs Ronde van de Achterhoek

ACHTERHOEK - De Achterhoekse topwielrenners Koen Bouwman (Ulft) en Robert Gesink (Varsseveld), die beiden uitkomen voor Team LottoNL-Jumbo, hebben zich als ambassadeurs aan de Ronde van de Achterhoek verbonden. Die wedstrijd voor elite en beloften wielrenners wordt op zondag 19 augustus voor de tweede keer georganiseerd. Op de dag van de koers staan ook jeugdkampioenschappen gepland en een dag eerder, op zaterdag 18 augustus, wordt de Ronde van de Achterhoek Toertocht verreden.

Als ambassadeurs van de Ronde van de Achterhoek laten Bouwman en Gesink zien de koers een warm hart toe te dragen, evenals de complete wielersport in hun eigen streek. Beiden reden in het verleden, voor zij de stap naar de fulltime professionals maakten, veel koersen op hetzelfde niveau als de Ronde van de Achterhoek. Grote wedstrijden in eigen streek rijden kwam echter weinig voor. Het zorgt er mede voor dat het tweetal de wielerkoers nu omarmt, zodat andere regionale talenten die kans wel geboden wordt.

Verdubbeling
In 2017 werd de Ronde van de Achterhoek voor het eerst georganiseerd. Aan de unieke toertocht, die georganiseerd werd in samenwerking met liefst zes regionale wielerverengingen, deden toen al driehonderd deelnemers mee. Mede doordat het evenement nu eerder op de NTFU-kalender staat, wordt een verdubbeling van het aantal deelnemers verwacht voor de komende editie. Daarnaast werkt de organisatie er hard aan om de wielerklassieker zelf, die vorig jaar live werd uitgezonden op Omroep Gelderland, in 2018 nog aantrekkelijker te maken voor zowel de renners als het publiek.


Drie winstpartijen voor Theo Stoverinck

WINTERSWIJK - Normaal duurt een dampartij ongeveer twee tot drie uur, waardoor er maar één partij op een clubavond gespeeld wordt, maar dit maal was Theo twee keer zo snel klaar dat hij drie partijen op één damavond wist te winnen.

De eerste partij speelde Theo Stoverinck tegen Wim Klaassen. Hier won hij na enkele zetten één schijf na een kleine combinatie. Toen hij niet veel later een damcombinatie uithaalde was het gespeeld (2-0).

Aangezien één partij nog niet was gestart, werd het programma iets gewijzigd en speelde Theo met zwart tegen Gerwin Doornink. Opmerkelijk genoeg was deze partij na een vroege damcombinatie ook binnen het half uur beslist (0-2). Hierna speelden beiden nog een partij voor de 30-minutencompetitie. In deze partij werd het hem wel moeilijk gemaakt, echter wist Theo deze ook te winnen. Door een sterke centrumstand veroverde hij een schijf en wist er uiteindelijk een winnend 4 om 1 eindspel van te maken.

Wim Klaassen speelde ook een tweede partij, dit maal tegen Frank ten Hagen. Deze partij was ook snel beslist, nadat Frank een zogenaamde Coup Philippe uithaalde (0-2).
Augustin Saouadogo nam het in de onderlinge competitie op tegen Zeeg Jongkoen. Hier haalde Zeeg, middels een combinatie één schijf voorsprong. Augustin kwam echter wel meer in het centrum te staan, waardoor er nog kansen waren. Zeeg speelde het echter zorgvuldig uit naar winst (0-2).

De partij tussen Kees Spruijt en Wim Bennink werd een positionele strijd, waarbij Kees een centrumaanval aanging, maar lastig spel had. In de eindfase kwam Kees echter door een positioneel verkeerde zet gewonnen te staan, niet veel later was het gespeeld (2-0).
Voor de BijHillen-cup werden ook nog twee poulewedstrijden gespeeld. Wim Sonderen kwam in zijn partij tegen Jan Elgershuizen tot een gelijkspel. John van Laarhoven ging in de beker volop in de aanval tegen Erik ten Hagen. Uiteindelijk leek de partijop remise af te stevenen, echter speelde John het niet helemaal juist uit, waardoor Erik won (0-2).
Paul Hageman kwam tegen Thomas Esselink goed uit de opening, maar liep later schijfverlies op. Met dit voordeel wist Thomas zich wel raad (0-2).


André Houwers verrast in beker

WINTERSWIJK - In de derde ronde van de schaakbekerstrijd zorgde André Houwers voor de verrassing van de dag door Marcel Krosenbrink te verslaan, die zijn uur minder bedenktijd slecht verdeelde en daar profiteerde Houwers met goed spel van. Het was de eerste nederlaag van Krosenbrink in een onderling duel. Oscar Wamelink wist het met een kwaliteit minder Stefan Telöken zo moeilijk te maken dat deze met remise akkoord moest gaan. In het afsluitende vluggertje kon Telöken echter de winst claimen en plaatste hij zich voor de kwartfinale.

Uitslagen beker: Luimes-R.Voogd 1-0, Boogaard-Pooth 1-0, Abbink-Musholt 1-0, Roodzant-Van de Laar 0-1, Meijer-Mullink 0-1, S.Telöken-Wamelink 1/2-1/2(1-0), Houwers-Krosenbrink 1-0.

Uitslagen competitie: Kolakovic-W.Schmeinig rem., M.Schmeing-Er.Maris 1-0, Ev.Maris-Te Brinke 1-0, Van Beek-Rijntjes 1-0, Wiggers-Dekker 0-1, R.Voogd-Eckhardt 1-0, Labee-Ruesink rem., Te Sligte-Nabizadeh 1-0.

Jeugd: Daniël Barachtsjansky-Emma Menkhorst 1-0, Bram Wilterdink-Wietse Stoverinck 0-1, Sylvan Vrieze-Jorik Maksuti 1-0, Fenna Menkhorst-Merijn Hofstra 0-1, Mick Broshuis-Lani Oyewole 0-1.