Judith Kadee en Clemens Cornielje naast het portret dat Mondriaan maakte van koningin Wilhelmina. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Judith Kadee en Clemens Cornielje naast het portret dat Mondriaan maakte van koningin Wilhelmina. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Portret Koningin Wilhelmina van Piet Mondriaan in Villa Mondriaan

WINTERSWIJK – Op zaterdagmiddag werd een bijzonder schilderij onthuld in de Villa Mondriaan. Het is een portret dat door Piet Mondriaan in 1896 is geschilderd van de zestienjarige Koningin Wilhelmina. Het is eigendom van het Paleis 't Loo in Apeldoorn, dat momenteel verbouwd wordt. Daarom mag de jeugdige Wilhelmina anderhalf jaar in Winterswijk hangen. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, die altijd aanwezig is bij Koninklijke bezoeken, onthulde het schilderij. Hij zei haar over anderhalf jaar te willen begeleiden op de terugreis naar Apeldoorn.

Door Bernhard Harfsterkamp

Het was Prinses Beatrix die bijna vijf jaar geleden bij de opening van de Villa Mondriaan op het bestaan van het portret heeft gewezen. Voorzitter Hans Esmeijer vertelde dat zij hem toen influisterde dat er in het Paleis 't Loo ook nog een vroege Mondriaan aanwezig was. Ze suggereerde dat het schilderij wellicht meer thuis zou zijn in Winterswijk dan in Apeldoorn. Het heeft even geduurd, maar de verbouwing van het paleis maakte het mogelijk dat het portret van de jonge koningin voorlopig hier te zien zal zijn. Esmeijer, die zelf in Apeldoorn woont en regelmatig 't Loo heeft bezocht, bekende dat de Mondriaan hem tussen de vele daar getoonde kunstwerken altijd is ontgaan. In de zaal in de Villa Mondriaan met allerlei vroege Mondriaans valt Wilhelmina echter meteen op.

Jong en veelbelovend
Commissaris van de Koning Cornielje vertelde dat toen de 24-jarige Mondriaan de koningin schilderde toen ze allebei nog jong en veelbelovend waren. Net als de jongste museumdirecteur van Nederland Judith Kadee en burgemeester Joris Bengevoord, die weliswaar niet meer de jongste burgervader is maar nog steeds veelbelovend. Mondriaan schilderde het portret als een studiestuk voor zijn opleiding. Wilhelmina heeft er niet voor geposeerd. De jonge schilder gebruikte er een tot nu toe onbekend gebleven foto voor. Omdat hij net niet breed had werd het portret over een ander schilderij heen geschilderd. "Kijk even naar het gezicht", zei Judith Kadee. "Dat is heel erg mooi geschilderd. Je hebt het gevoel dat ze je aankijkt."

Meer verstand van Gelderland
Cornielje houdt van kunst, maar hij beschouwt zichzelf niet als een deskundige. "Gelukkig heb ik meer verstand van Gelderland. Daarin is de Villa Mondriaan een van onze culturele parels." Volgens Cornielje is de Villa Mondriaan van groot belang voor Winterswijk, Gelderland en Nederland. "De bezoekers komen overal vandaan. De Achterhoek is met Huis Bergh, de Villa Mondriaan, Moore in Gorssel en het Carel Willinkmuseum in Ruurlo een museale regio van betekenis geworden." Als je naar de woonplaatsen van Piet Mondriaan kijkt komt Winterswijk met Amersfoort, Amsterdam, Parijs en New York voor in een indrukwekkend rijtje. Daarbij waren volgens de commissaris de Winterswijkse jaren de meest vormende. "Het portret van Wilhelmina had Mondriaan nodig om tot de Victor Boogie Woogie te komen." Voor de onthulling waren alle bewoners van de Wilhelminastraat en de Winterswijkers die Wilhelmina heten uitgenodigd.De zaal waarin de vroege Mondriaans hangen was daardoor goed gevuld.


Lintje voor Dé Hijink

WINTERSWIJK - Derk (Dé) Hijink is bij Koninklijk besluit van 8 januari 2018 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dé Hijink heeft zich gedurende vele jaren vol overgave vrijwillig ingezet voor diverse organisaties in Winterswijk.

Dé Hijink was vanaf 1987 werkzaam op Christelijk College Schaersvoorde als docent in verschillende vakken (Economie, Handel en Administratie, Duits). Daarnaast regelde hij voor het Christelijk College Schaersvoorde maatschappelijke stageplaatsen voor de scholieren.

Vanaf 1978 was Dé Hijink actief als bestuurslid en secretaris van de stichting kindervakantieactiviteiten Winkie en nam hij deel aan diverse commissies. Ook verzorgde hij alle promotieactiviteiten voor Winkie.
Sinds 1999 zette Dé Hijink zich in voor de stichting AFS als gastvader, vrijwilliger en coördinator van de regio. Stichting AFS biedt jongeren de kans om een aantal maanden in een ander land te wonen, naar school te gaan en de taal te leren. Dé Hijink was verantwoordelijk voor de werving, studenten, kampen en uitjes. Naast regionale kampen was hij vaak betrokken bij landelijke kampen die de jongeren worden aangeboden.
Daarnaast was Dé Hijink sinds 1974 jaar lid van de symfonieafdeling van de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereniging. Binnen KWOV was hij ook bestuurlijk actief als voorzitter (1989-2004) en penningmeester (2012-2017). Vanaf 2008 was hij dirigent van de Blazersklas. Daarnaast heeft hij diverse functies binnen verschillende commissies vervuld, waaronder lid van de Concertcommissie (Coco) sinds 2010 en de Financiële commissie (Fico) sinds 2012.
Vanwege de ernstige gezondheidssituatie van Dé Hijink, heeft de gemeente Winterswijk vorige week een spoedprocedure aangevraagd voor de toekenning van de Koninklijke onderscheiding. Bij Koninklijk besluit van 8 januari 2018 is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Helaas is de heer Hijink nog voordat de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding kon plaatsvinden op 11 januari op 58-jarige leeftijd overleden.