Raad wil onderzoek naar verlaten Sociale Dienst Oost-Achterhoek

WINTERSWIJK – Omdat de gemeente Winterswijk veel meer bijdraagt aan de begroting van de Sociale Dienst Oost-Achterhoek (SDOA) dan de andere deelnemende gemeenten Berkelland en Oost Gelre heeft wethouder Wim Aalderink in het Algemeen bestuur in december gepleit voor een andere kostenverdeling. Winterswijk zou dan 700.000 euro minder betalen. De andere twee gemeenten voelden hier echter niet voor. Voor de raadsfracties was dit in de commissie samenleving voldoende reden om de wethouder te vragen het verlaten van de gezamenlijke Sociale Dienst te onderzoeken.

Door Bernhard Harfsterkamp

De onenigheid over de kostenverdeling speelt sinds Radar, een bureau voor sociale vraagstukken, een onderzoek heeft gedaan naar de intergemeentelijke dienst. Die bleek goed te functioneren. Het bureau constateerde wel een scheve kostenverdeling. De toegepaste verdeelsleutel heeft er toe geleid dat de gemeente Winterswijk per jaar zeven ton euro te veel betaalt. In het rapport stelt Radar twee scenario's voor om de financiële ongelijkheid te overbruggen. In het ene geval wordt Winterswijk volledig gecompenseerd. In het andere scenario wordt gekozen voor een geleidelijke aanpassing van de gemeentelijke bijdragen.

Winterswijk bestolen door Berkelland
Al tijdens de raadsvergadering van december gaf de gemeenteraad aan dat wethouder Aalderink de poot stijf moest houden en niet voor een compromis moest gaan. Tom de Graaff van het CDA zei toen een genuanceerd persoon te zijn en niet uit te zijn op conflict. "Maar hier is geen genuanceerde opstelling mogelijk. Berkelland en Oost Gelre staan niet open voor een eerlijke kostenverdeling. Zij betalen te weinig over de rug van Winterswijk heen. Goede regionale samenwerking is hier even ver te zoeken." Frank Roerdinkholder van de VVD erkende dat er soms voordelen en soms nadelen zijn bij die samenwerking. "Dat is prima, maar dit valt niet uit te leggen. De werkelijkheid verandert, maar wat gebeurt er? Niets?" Hij erkende dat de SDOA het goed doet. "Dat is lastig, maar onze deelname mag niet ten koste van alles gaan. Zeven ton is geen fooi. Wij subsidiëren Berkelland elk jaar met dit bedrag. Dat moet afgelopen zijn. De VVD vindt dat wij bestolen worden voor zeven ton per jaar door Berkelland. Dat houdt hier op. Bij uitblijven van een rechtvaardigere kostenverdeling moeten we vergaande consequenties aanvaarden."

'Het ging platweg om het geld'
De commissieleden toonden zich donderdag teleurgesteld in de houding van de andere twee gemeenten en pleitten daarom voor een onderzoek van voor- en nadelen van uittreden. De Graaff wilde weten wat de argumenten van de andere gemeenten zijn geweest. Wethouder Aalderink vertelde dat er in het Algemeen Bestuur van de SDOA geen inhoudelijke discussie hierover had plaats gevonden en dat hij daarom geen onderbouwing kon geven van de overwegingen van Berkelland en Oost Gelre. "Het ging platweg om het geld." Oost Gelre heeft nog wel een voorstel gedaan om de verdeelsleutel iets aan te passen, maar daarmee is het grote verschil niet overbrugd. Aalderink wil dit eerst bespreken met de raad en daarna pas eventueel het uittreden uit het samenwerkingsverband onderzoeken. Daarvoor is nog tijd, omdat de deelname uiterlijk op 1 september opgezegd moet zijn. "Het is mij duidelijk hoe serieus de raad dit neemt, maar ik kom eerst terug met het voorstel van Oost Gelre. Daarna bekijken we welke stappen we kunnen ondernemen."


Trainingen in WALD-spelling

DOETINCHEM - Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Achterhoekse en Liemerse streektaal of voor wie zich wil voorbereiden op het Oost-Gelderse Streektaaldictee op donderdag 22 maart zijn er twee bijeenkomsten voor training in de WALD-spelling. De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur, de tweede op woensdag 28 februari van 19.30 tot 21.30 uur.

WALD staat voor Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. De WALD-spelling wordt door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en vele dialectschrijvers aangehouden als de spelling voor het schrijven in de Achterhoekse en Liemerse streektaal. De trainingen worden in een gemoedelijke sfeer gegeven door vier deelnemers aan het streektaaldictee van het eerste uur: Antoon Driessen, Gerda ter Maat, Annie Westerveld en Berd Westerveld. Zij leren de deelnemers regel 1 van het schrijven in de streektaal: goed luisteren en opschrijven wat je hoort. Het mooie van de WALD-spelling is dat je er alles mee kunt opschrijven of het nu de taal is van Dinxperlo, Didam, Eibergen, Gorssel, Hengelo, Pannerden of Winterswijk. Op www.ecal.nu staan de regels voor de WALD-spelling vermeld. De training is bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. De training is op een of op beide data te volgen.


Info over zwembad Jaspers bij bieb

WINTERSWIJK - Op dinsdag 23 januari van 10.00 tot 13.00 is er iemand van zwembad Jaspers aanwezig bij de bibliotheek in Winterswijk. Zwembad Jaspers heeft activiteiten voor iedereen, van jong tot oud. Naast recreatief zwemmen zijn er diverse groepslessen, ook voor mensen met een medische indicatie. Tijdens deze inloopochtend kan iedereen bij de bibliotheek terecht met vragen en voor meer informatie over het brede aanbod van zwembad Jaspers.