Maurice Velthuis, Roland Lieverdink, Marlies Joldersma, Judith Kadee en Nadia Zerouali hebben zojuist bloemen gekregen als blijk van waardering voor hun inbreng in de talkshow. Foto: Bart Kraan
Maurice Velthuis, Roland Lieverdink, Marlies Joldersma, Judith Kadee en Nadia Zerouali hebben zojuist bloemen gekregen als blijk van waardering voor hun inbreng in de talkshow. Foto: Bart Kraan Foto:

Burgemeester praat liever mét dan tégen mensen

Nieuwjaars-bijeenkomst gemeente: talkshow in plaats van speech

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Hij praat liever met mensen dan tegen hen, Joris Bengevoord, de burgemeester van Winterswijk. En dus besluit hij de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Winterswijk heel anders aan te pakken dan daarvoor gebruikelijk was. Niet meer de traditionele nieuwjaarstoespraak waarbij de burgemeester terugkijkt op het afgelopen jaar en vooruitblikt op wat komen gaat, maar een talkshow waarbij hij in gesprek gaat met gasten.

En dus staat er maandag 8 januari op het podium van de grote zaal van theater De Storm geen lessenaar die Bengevoord tijdens de speech bij zijn installatie, nog wel heeft gebruikt. Maar hebben medewerkers van De Storm er drie banken en een tafel met daarop een karaf water en glazen neergezet, wat het podium de uitstraling van een gezellige huiskamer geeft. In dit decor toont Bengevoord zich een uitstekende talkshowhost, een rol waarbij hij zich duidelijk in zijn element voelt.

Hij praat dan ook ongedwongen met zijn gasten: brandweercommandant Roland Lieverdink, directeur Judith Kadee van museum Villa Mondriaan en kookboekauteur en tv-kok Nadia Zerouali. Bengevoord reikt Zerouali de 100 % Winterswijk-trofee uit, die ze krijgt als blijk van waardering voor haar inspanningen om Winterswijk op de kaart te zetten. De bijbehorende zoenen op de wang van Zerouali zijn voor alle aanwezigen vanwege de headset die Bengevoord draagt via de boxen van het geluidssysteem goed te horen. Maar dat deert hem geen moment, zijn brede glimlach geeft aan dat hij er de humor wel van inzet. Hoewel Zerouali al weer een aantal jaren in Almere woont, draagt ze Winterswijk nog steeds een heel warm hart toe en. "Ik kom nog vaak hier, zeker twee keer per maand, want mijn ouders, schoonouders, broer en zussen wonen nog steeds hier. Het is hier ook een stuk gemoedelijker dan in Almere. Hier zeggen de mensen nog hoi tegen elkaar als ze elkaar op straat tegenkomen, in Almere niet", vertelt Zerouali, die haar ouders looft en de prijs aan hen opdraagt. "Want zonder hen had ik hier niet gezeten."

Met Lieverdink praat Bengevoord over de waterwagen die de Winterswijkse brandweer onlangs in ontvangst mocht nemen. Dit voertuig kan maar liefst 15.600 liter water meenemen. De brandweercommandant is blij met de waterwagen. "Met deze wagen kunnen we in het buitengebied sneller en daadkrachtiger optreden", aldus Lieverdink. "We hebben dan genoeg water voor de eerste slag. Als er sprake is van een grote brand, kunnen we in samenwerking met de waterwagens uit Groenlo (waar er ook al een staat, BK), Eibergen en Aalten (waar ze nog moeten komen, BK) voorkomen dat het vuur zich uitbreidt. Dan nemen de pompen het over. Het duurt een half uur tot drie kwartier voordat die zijn opgebouwd. In het verleden kwamen we daarmee in de problemen omdat we vanwege de geringe druk en de afstanden tot blusvijvers niet voldoende water hadden.''

Lieverdink toont zich eveneens verheugd over de installatie van slimme rookmelders in boerderijen en huizen in het buitengebied, een project van de gemeente en de Veiligheidsregio Noord en Oost-Nederland (VNOG). "In het buitengebied hebben we te maken met lange aanrijtijden. Dan is het wel fijn dat familie en buren snel weten dat er ergens brand is en kunnen gaan kijken."

Bengevoord gaat met directeur Kadee van Villa Mondriaan in op de viering, vorig jaar, van het honderdjarig bestaan van kunststroming De Stijl, waarvan de beroemde, in Winterswijk opgegroeide, schilder Pieter Mondriaan een belangrijke exponent was. Dat jubileum is gevierd met onder meer diverse tentoonstellingen en evenementen, terwijl een groot aantal panden versierd is geweest met Mondriaan-motieven. De jubileumviering heeft Villa Mondriaan geen windeieren gelegd. "We hebben vorig jaar ruim 15.000 bezoekers gehad, het grootste aantal ooit", aldus Kadee, wier museum in de week van 21 mei zelf een jubileum viert. Want dan bestaat Villa Mondriaan vijf jaar. Vandaar dat Kadee een taart in Mondriaan-design heeft meegebracht, met daarop vijf kaarsje die ze zelf uitblaast. In die week wordt een speciaal project gehouden. "Daarvoor nodigen we mensen uit die Piet heten om het te hebben over Piet Mondriaan. Daarvoor zijn we nu aan het scouten."

Voor de gesprekken met zijn gasten fungeert Bengevoord zelf ook nog even als talkshowgast en wordt hij aan de tand gevoeld door gemeentelijk communicatieadviseur Maurice Velthuis. Hij belooft, zoals hij dat al eerder heeft gedaan, om Winterswijk op de kaart te zetten. Daartoe heeft hij voor iedere bezoeker een blauwgele pin met daarop het logo van Winterswijk in petto. "Draag die, laat ze zien", aldus Bengevoord die hoopt dat op die manier bij een groot aantal mensen Winterswijk onder de aandacht wordt gebracht. "We moeten trots zijn op Winterswijk, daarom moeten we veel mensen bereiken en onze gemeente onder hen uitdragen."

Hij gaat ook nog in op het voornemen van de gemeente om te voorkomen dat grond en bedrijfspanden worden gebruikt voor het witwassen van door criminele activiteiten verdiend geld. "Wij willen dienstbaar zijn, maar niet naïef. Vaak worden horecabedrijven gebruikt om geld wit te wassen, maar dat kun je ook via grond en bedrijven doen. Dat moet voorkomen worden, we willen weten waar het geld voor de koop van grond en bedrijven vandaar komt", aldus Bengevoord, die ook panden laat sluiten waar illegale, voor de verkoop bestemde, hoeveelheden drugs dan wel een hennepplantage worden aangetroffen. Hij en Velthuis laten een filmpje van Van Kooten en De Bie zien, die als burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking toezien hoe drie politieagenten met veel bombarie een woning binnenstormen om een wietplant te verwijderen en die op straat met veel geweld kapot trappen. Er wordt in de zaal gelachen, maar de boodschap van Bengevoord is serieus. Hij wil nergens in zijn gemeente grote hoeveelheden drugs. En geen hennepplantages. "Ook in verband met de veiligheid, want hennepplantages zijn brandgevaarlijk", aldus Bengevoord wiens gemeente nog niet is geconfronteerd met de aanwezigheid van illegale hoeveelheden drugs. "Maar onlangs is in Terborg een XTC-lab opgerold en in Berkelland een grote hennepplantage. We krijgen in de Achterhoek ook met dit soort zaken te maken, dan kun je als overheid maar beter de gereedschapskist op orde hebben."