Thema-avond van IVN en KNNV

WINTERSWIJK - Woensdag 10 januari houden IVN en KNNV een thema-avond. Als eerste thema komt het onderwerp antibiotica in de veehouderij aan de orde en na de pauze de ziekte van Lyme. De spreker is Ben Boschker. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61 in Winterswijk. De entree kost voor leden van IVN en KNNV drie euro en voor niet-leden vijf euro, inclusief één keer koffie of thee.

Ben Boschker is dierenarts in de veehouderij en heeft veel ervaring met beide thema's. Het eerste thema is: antibioticagebruik in de diergeneeskunde, misverstanden hierover in de publieke opinie. Tijdens een praatje voor de IVN gidsencursus bleek Ben dat de publieke mening over het gebruik van antibiotica in de veehouderij nogal verschilt van de werkelijkheid. De publieke opinie is toch dat er te veel gebruik van antibiotica is, terwijl dit enorm is teruggedrongen door strenge regulatie. Dit laatste is ook nodig om de resistentie-problematiek voor ook de humane geneeskunde te kunnen blijven beheersen. Reden genoeg om dit onderwerp als thema aan te pakken, gestoeld op juiste informatie, niet op geruchten. En gericht op natuurmensen, niet gericht op veehouders.

Het tweede thema gaat over de ziekte van Lyme. Tijdens zijn werk kwam Boschker veel ellende tegen door onderschatting en deels onkunde, met als gevolg onnodig veel mensen met chronische Lyme. Ben heeft zich al langer verdiept in dit onderwerp en komt het bij dieren ook tegen. Hij probeert door extra informatie mensen te laten zien wat er aan preventie mogelijk is. Ook worden diverse casussen besproken. Tevens wil hij de laatste diagnostische mogelijkheden bespreken en aansluitend de nieuwste therapieën. De doelgroep is ook hier iedereen die zich regelmatig in de natuur begeeft.
Beide thema's worden in een powerpoint-presentatie behandeld. Aansluitend kunnen op beide onderdelen vragen worden gesteld, eventueel zelfs tussendoor.


Rijbewijskeuring

WINTERSWIJK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor 15 januari en 5 februari terecht op het spreekuur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61. Voor senioren kost de keuring 35 euro en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het 55 euro. Voor informatie en een afspraak kan men tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag) meer en verwijzen naar het CBR. De Eigen Verklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg en kost 41 euro. De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot drie maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om tenminste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.


Trainingen van
Kynologenclub

WINTERSWIJK - Na een korte stop beginnen op dinsdag 16 januari De trainingen weer. In de wintermaanden gaat de Kynologenclub alleen door met de puppycursus en de A-cursus voor beginners. Ook start half februari weer de training voor de Uithoudingsvermogenproef (UV-test). De puppy en de A-cursus worden gegeven in de hal bij familie Harbers, Meenkmolenweg 10, Corle. Voor verdere info over de trainingen kan men terecht bij de cursuscoördinator Astrid van Schie, tel. 0543 520573.


Cursus Leren omgaan met je geld

ACHTERHOEK - Veel mensen vinden het lastig om al hun geldzaken op een rijtje te zetten en te houden. Ze willen graag aan het eind van de maand geld overhouden in plaats van rood te staan. Humanitas Oostelijke Achterhoek helpt mensen graag met het leren omgaan met geld.

Wie graag inzicht wil krijgen in de eigen inkomsten, uitgaven en besparingen, kan zich inschrijven voor deze cursus. Deelnemers bestuderen hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en leren door middel van oefeningen en wat opdrachten die ze thuis doen, hoe zij hun financiële situatie kunnen verbeteren.
De cursus 'Omgaan met je geld' duurt drie, of als het nodig is, vier avonden van 19.30 tot 21.30 uur. De eerste avond is op 6 februari, de andere avonden zijn 13 en 20 februari en eventueel 27 februari.
De cursus wordt gegeven in één van de volgende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten of Berkelland en wel in die gemeente waar de meeste aanmeldingen vandaan komen.
Aanmelden kan bij Annelies van Teeseling via tel.06-47695641 of mailen naar anneliesvanteeseling@kpnmail.nl.