Wim Tolkamp in de café-sfeer van Den Angang, te midden van medeorganisatoren Erna te Winkel en Jan Grevers (rechts)  Foto: Leander Grooten
Wim Tolkamp in de café-sfeer van Den Angang, te midden van medeorganisatoren Erna te Winkel en Jan Grevers (rechts) Foto: Leander Grooten Foto:

TOP2000-event PGW: leerzaam en gezellig

WINTERSWIJK - Wat is de overeenkomst tussen Mondriaan en Marley? De Jacobskerk en Michelangelo? Of het verschil tussen Rick Astley en Queen? Op een geanimeerde zaterdagavond komen deze en vele andere wetenswaardigheden voorbij tijdens het TOP2000-event in Den Angang in Winterswijk. Op 6 januari wordt aldaar het nieuwe jaar ingeluid met het beste van deze muzieklijst in combinatie met geloof en kerk.

Door Leander Grooten

Een aantal jaren geleden begon predikant Fred Omvlee met de vervlechting van popmuziek en kerk. Omvlee, samen met de Winterswijkse Janneke Nijboer, begon het concept van een internetkerk en tourde door Nederland met anderssoortige kerkdiensten. Zo werd ook de TOP2000-kerkdienst geboren.

Een vleugje Matthijs van Nieuwkerk
De Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) raakte geïnspireerd door dit gebeuren. Zij organiseert voor de derde maal op rij in een caé-setting een TOP2000-avond. "Een beetje van Fred Omvlee geleend en een beetje van Matthijs van Nieuwkerk." Wim Tolkamp is initiatiefnemer namens de PGW.
De TOP2000 is een jaarlijks radio evenement van NPO2, dat op Oudejaarsavond afsluit met de nummer 1. Dat is wederom Queen's Bohemian Rapsody. Is dan 6 januari niet mosterd na de maaltijd? "Juist niet", verweert Tolkamp zich. "De lijst is net uitgezonden en vers in het geheugen. Wij springen er meteen op in met de verdieping en de verhalen achter de muziek." En daarmee is het zowel nagenieten als verdiepen, zo meent de organisator.

Verbonden met het heden
"De kerk is verder weg komen te staan van de samenleving. Maar de verbanden tussen kerk en maatschappij zijn op zoveel facetten te zien, als je er oog voor hebt. Zo ook in de hedendaagse popmuziek." In de afgelopen jaren presenteerde het TOP2000-organisatieteam al de sterke verbintenis tussen rock 'n roll en gospel, bleek de muziek van rapper Coolio op bijbelteksten gebaseerd en werd de betekenis van de teksten van U2 uitgediept.

Klone en Te Voortwis te gast
Ook dit jaar weet de organisatie vakkundig de verbinding te leggen tussen pop en kerk. Als tipje van de sluier geeft Tolkamp prijs dat de rastafari aan bod komt. Daarnaast zijn de Winterswijkers Adrie Klone en Willem te Voortwis te gast. Zij tourden met landelijk bekende pop- en rockbands door ons land en kennen zowel het rock and roll-leven als het kerkelijk leven. "Dat belooft een mooi gesprek te worden met deze prof-muzikanten."
Naast het leereffect, is het ook 'gewoon' gezellig. "De borrel staat klaar, net als de oliebol, het is immers ook een soort nieuwjaarsborrel."

Het TOP2000-event in Ontmoetingscentrum Den Angang aan de Markt is voor jong en oud te bezoeken en begint om 20:00 uur, maar kan duren tot in de kleine uurtjes. "Zolang het gezellig is, blijven wij ook zitten!", besluit de goedlachse Tolkamp.


www.pgwinterswijk.nl


Gemeenten ronden inkoop Wmo en Jeugdhulp succesvol af

ACHTERHOEK – Inwoners die zorg of ondersteuning ontvangen vanuit de Wmo en/of Jeugdhulp kunnen daar in de Achterhoek ook in 2018 op rekenen. Deze week hebben de Achterhoekse gemeenten de inkoopronde voor 2018 succesvol afgerond. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk hebben voor 2018 ruim 200 zorgpartners gecontracteerd. Zij leveren komend jaar de benodigde zorg en ondersteuning aan inwoners die via de gemeenten gebruik maken van Wmo en Jeugdhulp.

In de afgelopen periode hebben alle zorgaanbieders de mogelijkheid gehad zich in te schrijven voor het leveren van Wmo- en Jeugdhulp in de Achterhoek. Dit gebeurde via een inkoopprocedure, waarbij goed wordt gekeken of de aanbieders voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Ditmaal bleek het nodig om de inschrijfronde nog een extra keer open te stellen, omdat niet alle (huidige) aanbieders in staat bleken om tijdig aan de inschrijfeisen te voldoen. Desondanks is het in de Achterhoek gelukt om ruim voor 1 januari 2018 de inkoop af te ronden.

Mensen die nu hulp hebben, behouden hun vertrouwde hulp

Veruit de meeste aanbieders die op dit moment zorg en/of ondersteuning leveren in de Achterhoek, zijn ook voor 2018 gecontracteerd. Een kleine groep (ongeveer vijftig aanbieders) is voor 2018 niet opnieuw toegelaten. Dit heeft echter géén gevolgen voor inwoners die op dit moment zorg en ondersteuning van deze aanbieders ontvangen. Wie nu zorg of ondersteuning krijgt, behoudt deze van de vertrouwde aanbieder.

Anders gezegd: de zorgcontinuïteit blijft in 2018 gewaarborgd. De enige consequentie is dat deze aanbieders in 2018 geen nieuwe cliënten krijgen aangereikt vanuit de gemeenten.
Uiteraard kunnen deze aanbieders besluiten om bij de volgende inkoopronde, in april 2018, alsnog mee te doen.
Voldoen zij dan aan alle vereisten, dan krijgen zij alsnog een contract in de Achterhoek en kunnen zij weer nieuwe cliënten aannemen.