Burgemeester Joris Bengevoord deelt een bril en een aansteeklont uit aan een jonge plaatsgenote. Foto: Bart Kraan
Burgemeester Joris Bengevoord deelt een bril en een aansteeklont uit aan een jonge plaatsgenote. Foto: Bart Kraan Foto:

Vuurwerkbrillen en lonten voor jeugd tijdens markt

WINTERSWIJK - Kinderen en jongeren die afgelopen woensdag de markt van Winterswijk bezochten, kregen uit onverwachte hoek onverwachte cadeaus. Want burgemeester Joris Bengevoord deelde er, in gezelschap van politieagent Albert de Graaf en de handhavingsambtenaren Jurgen Wubs en Wim Meuleman, vuurwerkbrillen en aansteeklonten uit.

Door Bart Kraan

Bengevoord wilde zo aandacht vragen voor het veilig afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in de nacht van zondag op maandag. "Het is belangrijk dat kinderen erop worden gewezen dat ze op een verantwoorde manier met vuurwerk omgaan", aldus Bengevoord. "Dat wil zeggen dat ze geen illegaal vuurwerk moeten afsteken, maar vuurwerk dat ze normaal in de winkel kunnen kopen. Bovendien moeten ze het vuurwerk op het toegestane tijdstip afsteken, dus op 31 december vanaf zes uur 's avonds. En ze moeten het op een veilige manier doen. Die brillen beschermen de ogen, niet alleen van de mensen die het vuurwerk afsteken, maar ook van omstanders. En met de aansteeklonten (twintig centimeter lang met een brandduur van vijftig minuten, BK) kun je vuurwerk veilig afsteken. Dan hoef je geen aansteker bij het lont te houden."

Aandacht vragen voor het veilig afsteken van vuurwerk is volgens Bengevoord geen overbodige weelde. Want niet iedereen die met vuurwerk te maken heeft, gaat daar even verantwoord mee om, zo heeft hij al gemerkt. Want tijdens een gastles die hij donderdag 21 december op basisschool De Korenburg verzorgde over de gevaren die het afsteken van vuurwerk kunnen veroorzaken, gaven sommige leerlingen ruiterlijk toe illegaal en dus veel te zwaar vuurwerk af te gaan steken. "En eentje zei dat hij zijn vuurwerk wel eens met een gasbrander had aangestoken. Niet echt veilig. Hoe vaak er onverantwoord met vuurwerk wordt omgesprongen, weet ik niet. Maar het gebeurt dus wel."

Dat heeft in Winterswijk tot dusver niet tot heel ernstige ongelukken geleid."We hebben met het afsteken van vuurwerk en het carbidschieten nog nooit ongevallen meegemaakt. Maar dat is afkloppen", aldus handhavingsambtenaar Meuleman, die het een goed idee vindt om op oudjaarsdag het afsteken van vuurwerk al vanaf 14.00 in plaats van 18.00 uur toe te staan. Dit om het voor de wat jongere kinderen veiliger te maken. "Op die manier kunnen de wat kleinere kinderen op een verantwoorde manier het afsteken van vuurwerk bekijken. Als je pas vanaf zes uur 's avonds vuurwerk mag afsteken, loop je het risico dat de jongsten in het donker alle kanten op lopen, met alle risico's van dien."

En hij hoopt dat het afsteken van illegaal en zwaar vuurwerk achterwege blijft. "Want dat soort vuurwerk veroorzaakt de meeste schade. Sommige mensen, ook jongeren in de leeftijd van achttien tot en met 25 jaar, kopen in november in Duitsland al illegaal vuurwerk. Maar ik hoop dat die mensen beseffen dat zulk spul hartstikke gevaarlijk is. Een stuk Cobra-vuurwerk is net een handgranaat. Als je dat onder een motorkap van een auto legt en tot ontploffing brengt, vind je van die motorkap niets meer terug. Ik hoop dat mensen die illegaal vuurwerk hebben zich realiseren welke schade ze kunnen aanrichten."

Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of er sprake was van veel vuurwerkongevallen tijdens de jaarwisseling.


Nieuwe APV naar gemeenteraad

WINTERSWIJK - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast te stellen. In de nieuwe APV krijgt de burgemeester ruimere bevoegdheden om de openbare orde te handhaven.

In de APV worden allerlei onderwerpen op lokaal niveau geregeld, zoals het organiseren van evenementen, het gebruik van de openbare weg, het innemen van standplaatsen, de sluitingstijden voor horecabedrijven en verschillende regels voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. De huidige verordening is in 2012 voor het laatst gewijzigd en wordt nu geactualiseerd.

In de nieuwe APV krijgt de burgemeester meer bevoegdheden om de openbare orde te handhaven, zoals het opleggen van een gebiedsverbod, het aanbrengen van cameratoezicht op openbare plaatsen en het treffen van maatregelen om buurtbewoners die overlast veroorzaken aan te pakken.

Een andere belangrijke wijziging is de (her)invoering van de exploitatievergunning voor horecabedrijven en aanverwante bedrijven, zoals pensions, campings en vakantieparken.

Deze vergunningplicht wordt opgenomen om het woon- en leefklimaat in de omgeving van dit soort bedrijven te beschermen en de samenleving tegen ondermijnende criminele activiteiten te beschermen.

De burgemeester krijgt ook de bevoegdheid om een vergunningsplicht voor andere bedrijfstakken in te stellen om de leefbaarheid te beschermen en ondermijnende activiteiten te bestrijden.

Ten slotte wordt een registratieplicht voor handelaren in zogenoemde ongeregelde goederen zoals sieraden, edelstenen, uurwerken, antiek en curiosa in de verordening opgenomen. Deze handelaren moesten op grond van het Wetboek van Strafrecht al een inkoopregister bijhouden. Zij worden nu ook verplicht de verkoop van deze goederen in een register te registreren. Dit voorschrift is bedoeld om heling van gestolen goederen te bestrijden.

De nieuwe APV wordt op 11 januari besproken in de commissie Samenleving. Op 25 januari neemt de gemeenteraad een besluit over de nieuwe APV.

Burgemeester Bengevoord overhandigt een vuurwerkbril en aansteeklont, terwijl medewerkers Wim Meuleman en Jurgen Wubs en politieman Albert de Graaf toekijken. Foto: Bart Kraan