Het college van b&w stelt voor het oude Raadhuis in eigendom te behouden. Foto: Bart Kraan
Het college van b&w stelt voor het oude Raadhuis in eigendom te behouden. Foto: Bart Kraan Foto:

Voorstel B&W: raadhuis blijft eigendom gemeente

WINTERSWIJK – Het voormalige Raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein blijft, als het aan burgemeester en wethouders van Winterswijk ligt, eigendom van de gemeente. Het college stelt de gemeenteraad voor het gebouw niet te verkopen. De raad en de raadscommissies zouden moeten gaan nadenken over de mogelijkheden tot exploitatie van die delen van het gebouw die nog geen functie hebben.

Door Bart Kraan

"We stellen voor het Raadhuis in eigendom te houden. Er hebben zich diverse partijen voor overname gemeld, zelfs recentelijk nog. Maar het is nooit tot een akkoord gekomen", aldus wethouder Rik Gommers, die met het laatste deel van zijn opmerking verwijst naar de vergeefse pogingen die de gemeente heeft ondernomen om het gebouw te verkopen. Zo is Winterswijk maar liefst twee jaar met een lokale horeca-ondernemer in gesprek geweest: hij wilde in het Raadhuis een hotel met restaurantfunctie vestigen. De gemeenteraad omarmde het plan enthousiast, maar de voornemens van de ondernemer bleken niet haalbaar.
Een andere ondernemer wilde er eveneens een hotel in vestigen, maar de gesprekken liepen stuk op het in zijn optiek te geringe aantal kamers waarover hij de beschikking zou krijgen.
Ook besprekingen met een ICT-bedrijf, dat het Raadhuis wel wilde huren, liepen op niets uit, hetgeen ook gold voor voornemens om het pand tot een bedrijfsverzamelgebouw om te bouwen en er gehandicapten te huisvesten.
Ook het bezoeken van de kennismakingsbijeenkomst 'Kansen voor aanpak leegstand', in april 2017 in Doetinchem gehouden vanuit Achterhoek Agenda 2020, en het plaatsen van het Raadhuis op de site www.vastgoedetalageachterhoek.nl bood geen soelaas. Zodoende blijft de gemeente Winterwijk zitten met het oude Raadhuis. Het college van burgemeester en wethouders kan dan ook niet voldoen aan de opdracht die de gemeenteraad in 2011 gaf om met een plan te komen dat moet leiden tot een jaarlijkse bezuiniging op de exploitatie- en kapitaalslasten van 200.000 euro door verhuur of verkoop van het pand.

Het college zet nu in op een plan dat voorziet in instandhouding van de VVV en het bezoekerscentrum op de begane grond. Ook de raadzaal en trouwzaal, beide op de tweede verdieping, worden in ere gehouden. Voor de tweede verdieping dient wel naar aanvullende mogelijkheden tot exploitatie te worden gezocht. Voor de eerste verdieping moeten mogelijkheden tot exploitatie worden gezocht. De gemeente gaat in dit proces een actieve rol spelen. Daarvoor hebben het Ontwikkelbedrijf en bureau Linkeroever een plan van aanpak geschreven. Het college wil wel de gemeenteraad en de commissies hierbij betrekken en stelt dan ook voor een werksessie te houden voor de leden van deze organen.


Lees verder op pagina 3