De indieners van het amendement zijn van mening dat alleen zonne-energie opwekken, zoals hier in Ratum, onvoldoende is om Winterswijk in 2030 energieneurtraal te krijgen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De indieners van het amendement zijn van mening dat alleen zonne-energie opwekken, zoals hier in Ratum, onvoldoende is om Winterswijk in 2030 energieneurtraal te krijgen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Toch weer discussie over
windmolens in gemeenteraad

Afwezige raadsleden alsnog opgeroepen om tegen amendement te stemmen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De verwachting vooraf was dat er niet veel meer gezegd zou worden over de energiemix. Deze opsomming van maatregelen op het gebied van energiebesparing en duurzame energie, die er toe moet leiden dat de gemeente Winterswijk in 2030 energieneutraal wordt, is samengesteld door de zogenaamde Energietafel. Aan deze 'tafel' hadden deskundigen en belanghebbenden plaatsgenomen om tot een breed gedragen advies te komen. Burgemeester en Wethouders namen het advies over. De verwachting was dat de raad dat ook zou doen. De PvdA en drie raadsleden van Winterswijks Belang (WB) dienden echter een amendement in, waarin werd voorgesteld windenergie toch aan de energiemix toe te voegen.

Zonder windenergie energieneutraliteit vrijwel onhaalbaar
De discussie over al dan niet windenergie in Winterswijk is in 2017 al een aantal keren eerder uitgebreid gevoerd. Dat leidde er uiteindelijk toe dat in de gemeenteraadsvergadering van juni CDA, VVD, D66 en SP een amendement ondersteunden, waarmee werd besloten dat windenergie opgewekt in Winterswijk voorlopig geen rol zal spelen bij duurzame energieopwekking in de gemeente. Pas na een evaluatie in 2023 kunnen windmolens daar eventueel weer een mogelijkheid worden. Daardoor ging de Energietafel ook aan het werk zonder naar windenergie in Winterswijk zelf te kijken voor de energiemix. Ubel Zuiderveld (PvdA) vond echter dat het advies van de Energietafel laat zien, dat het zonder windmolens in het eigen buitengebied 'vrijwel onhaalbaar' zal worden in 2030 energieneutraal te worden. Daarom stelde hij voor terug te keren naar de oorspronkelijke doelstellingen van de energievisie, waarin energieopwekking door windmolens hier een belangrijke rol speelde. Zuiderveld wilde aan het besluit een zin toevoegen: "Indien de alternatieve opwekbronnen ontoereikend blijken om de ambitie energieneutraal 2030 te bereiken, is schone opwekking met wind aan de orde".

Amendement uiteindelijk met elf tegen acht stemmen verworpen

'Niet netjes? Ook niet ongewoon'
Het amendement werd ingediend door de PvdA en Henk-Jan Tannemaat, Ruth van der Meulen en André van Nijkerken van WB. De andere fractieleden van WB vonden het niet verstandig om nu al met zo'n amendement te komen, al stemde uiteindelijk alleen Tim Jonker van deze fractie tegen. Op het moment van indienen had het voorstel een meerderheid in de gemeenteraad, omdat er vijf raadsleden van VVD, CDA en SP afwezig waren. Daarom moest er tijdens een schorsing druk getelefoneerd worden om raadsleden die afwezig waren vanwege ziekte of andere prioriteiten alsnog op te trommelen. Dat lukte. Van elk van de drie partijen druppelde nog een raadslid binnen, zodat het amendement met elf stemmen tegen en acht voor werd verworpen. Gemopperd werd er wel over de actie van de PvdA- en de WB-leden. Het werd niet netjes gevonden om een breed gedragen advies te willen veranderen. Een gemeenteraad kan echter altijd gefundeerd afwijken van een advies. Ook vonden enkele raadsleden het vreemd, dat het amendement niet eerder was bekend gemaakt. Maar ook dat is niet verboden. Het gebeurt niet vaak, maar moties en amendementen zijn eerder pas ter vergadering gepresenteerd. Ook een schorsing om afwezige raadsleden alsnog te laten komen is niet uniek in de politieke geschiedenis van Winterswijk. Ruim tien jaar geleden werd een schorsing zelfs meer dan een uur volgehouden, zodat het raadslid dat een beslissende stem had, alsnog kon komen.