De vroegere Driemark, daarvoor bekend als RSG en daarvoor als Rijks Hoogere Burgerschool, krijgt een nieuwe bestemming. Foto: Bart Kraan
De vroegere Driemark, daarvoor bekend als RSG en daarvoor als Rijks Hoogere Burgerschool, krijgt een nieuwe bestemming. Foto: Bart Kraan Foto:

Hotel, woonstudio's en kamers in voormalig gebouw Driemark

Plan voorziet ook in elf woningen en 200 parkeerplaatsen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Het voormalige Driemark-gebouw (oude Rijks HBS) aan de Zonnebrink krijgt eindelijk een nieuwe functie. Het college van burgemeester en wethouders stemt namelijk in met het plan 'Duurzame Icoon Zonnebrink' van de Winterswijkse ondernemer Jeroen Schreurs en zijn partners Arthur en Hans van Santen uit Epe.

Dat plan voorziet onder de naam 'Oldschool' in de realisatie van een internethotel in het pand dat van 1870 tot de zomer van 2012 als schoolgebouw fungeerde en sinds laatstgenoemd tijdstip, toen het Gerrit Komrij College werd betrokken, alleen nog onderdak bood aan de Kledingbank (intussen verhuisd naar het Handelscentrum). Tevens komen er in het gebouw 22 woonstudio's en zeven kamers voor werkende jongeren. Op het terrein dat vrijkomt door de sloop van de moderne gymnastiekzaal (aan de kant van de voormalige sportvelden) wordt een fysiotherapie-praktijk gebouwd. Op de sportvelden verrijzen elf energieneutrale woningen en worden tweehonderd openbare parkeerplaatsen gebouwd. Het is de bedoeling dat deze parkeerplekken worden overkapt met zonnepanelen, dit op initiatief van de gemeente die daarbij samenwerkt met de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij.

Project word 'OldSchool' genoemd

De gemeente Winterswijk is verheugd dat er een definitieve bestemming is gevonden voor de voormalige school nadat diverse pogingen om er iets mee te gaan doen op niets waren uitgelopen. "We zijn blij dat er eindelijk, na lang heen en weer praten, wat mee gebeurt. Het is fijn dat het nu zo wordt opgelost", aldus wethouder Rik Gommers. De verkoop van het gebouw en de sportvelden betekent voor de gemeente een einde aan de exploitatielasten die werden veroorzaakt door onder meer onderhoud, leegstand, verzekering, beheer en energie. De gemeente vindt het tevens belangrijk dat er woonruimte wordt gerealiseerd voor werkende jongeren en dat een stuk cultureel erfgoed behouden blijft en wordt hersteld.

Voordat het gebouw en de bijbehorende terreinen aan Schreurs en de broers Van Santen worden overgedragen, worden eerst de moderne gymnastiekzaal en de kelder afgebroken. De oude gymzaal blijf wel staan. "Daarin worden voor het hotel ontbijtfaciliteiten gerealiseerd. En er komt een woning voor de beheerder in", aldus Gommers. Voor de sloopwerkzaamheden vraagt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad een krediet van 225.000 euro. Daarover neemt de raad in de maandelijkse vergadering van donderdag 25 januari een besluit. De totale kosten voor de gemeente komen daarmee, als de raad instemt, op 407.000 euro. Omdat de opbrengst van de verkoop van het schoolgebouw en de sportvelden 795.000 euro bedraagt, houdt de gemeente aan de transactie 388.000 euro over.
De gemeente kan voor het verbouwen van de voormalige school en de wijziging van het gebruik een vergunning geven via een ontheffing van het bestemmingsplan 'Kom Winterswijk 2011'. Voor de bouw van de elf woningen, de aanleg van het parkeerterrein en de overkapping daarvan met zonnepanelen moet echter het bestemmingsplan worden gewijzigd. De gemeente verwacht dat deze procedure minstens zes maanden in beslag neemt.
Met de verkoop en verbouw van het oude schoolgebouw en de realisatie van de elf woningen en tweehonderd parkeerplaatsen wordt nu ook de vierde locatie van het project IKZIEwinterswijk onder handen genomen. Op het voormalige onderkomen van de in FC Winterswijk opgegane voetbalvereniging WVC aan de Morgenzonweg staan nu woningen, terwijl in het voormalige Driemark-gebouw aan de Prins Hendrikstraat het Prins Hendrikhuis is gehuisvest. Dat is een kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met geheugenverlies. Het voormalige gebouw van De Driemark aan de Jan Strienstrastraat/Boterstraat is afgebroken, op die plek komen acht woningen.