Panden met hennepplantage of illegale hoeveelheid drugs worden gesloten

WINTERSWIJK – Panden waar een hennepplantage of een hoeveelheid drugs voor de handel worden aangetroffen, worden gesloten. Dat heeft burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk besloten.

Door Bart Kraan

Hoewel er in Winterswijk nog niet op grote schaal drugs geproduceerd en verhandeld worden, heeft Bengevoord toch 'Beleidsregels artikel 13B Opiumwet gemeente Winterswijk (ook wel Damocles-beleid genoemd) vastgesteld. Hij wil hiermee goed voorbereid zijn op eventuele toekomstige ontwikkelingen op het vlak van produceren, verkopen en kopen van soft- of harddrugs in panden waar dat niet is toegestaan. Dat zijn in Winterswijk en haar buitengebied alle woningen, horecagelegenheden, bedrijfsgebouwen, boerderijen en schuren. Alleen in coffeeshops mag een handelshoeveelheid softdrugs voor de handel aanwezig zijn, omdat in die horecagelegenheden de aanwezigheid daarvan wordt gedoogd. ''Het gaat om panden waar hennep wordt geteeld of drugs in niet toegestane hoeveelheden worden aangetroffen'', aldus Bengevoord. ''Als burgemeester heb ik de bevoegdheid die panden voor een bepaalde periode te sluiten. Dat gebeurt gestaffeld (drie, zes of twaalf maanden of onbepaalde tijd, BK). Hoe groter de niet toegestane hoeveelheid drugs is die in een pand worden aangetroffen en hoe vaker dat gebeurt, des te langer zo'n gebouw wordt gesloten. Als het om café's gaat, treed ik strenger op.''

Bij bepaalde situaties treedt Bengevoord wat minder streng op. Als in woningen voor de eerste keer een hoeveelheid drugs voor de handel wordt aangetroffen, laat hij het bij een waarschuwing.

Maar als er voor de eerste keer in een woning (of een ander pand) een hennepplantage wordt gevonden, wordt het pand wel meteen gesloten. ''Een hennepplantage kan voor gevaar zorgen als mensen ten behoeve ervan gaan knutselen'', aldus Bengevoord die met zijn woorden doelt op eigenaren van hennepplantages die illegaal stroom aftappen voor hun illegale bezigheden en daarbij niet altijd de veiligheid in het oog houden.

Tevens houdt Bengevoord er rekening mee dat eigenaren van woningen of bedrijfspanden er niet altijd van op de hoogte zijn dat er in hun panden illegale hoeveelheden drugs aanwezig zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat ouders niet weten dat hun verslaafde zoon of dochter een handelshoeveelheid drugs op zijn of haar kamer heeft. In dat geval zou, aldus Bengevoord, een gezin dat verder onschuldig is, bij ontruiming van hun woning onevenredig hard worden gestraft. Hetzelfde geldt voor eigenaren van horecagelegenheden. Het is, zo zegt Bengevoord, mogelijk dat een café-eigenaar niet in de gaten heeft dat de ene klant drugs verkoopt aan een andere bezoeker. In dat geval wordt volstaan met een waarschuwing en volgt dus geen sluiting. ''We bekijken het per geval'', zo geeft Bengevoord aan. ''Er is een mogelijkheid om af te wijken van het beleid. Iemand kan met bepaalde omstandigheden te maken hebben. Maar die moeten wel goed worden onderbouwd. Anders wordt er een precedent geschapen.''
Eigenaren van horecagelegenheden dienen wel op te treden als ze constateren dat klanten in hun café of restaurant drugs verhandelen. Ze moeten deze bezoekers eruit zetten en hen nooit meer toelaten. En ze moeten de drugshandel melden. In dat geval wordt dit niet als een constatering van drugshandel gezien en mogen de desbetreffende horecagelegenheden open blijven. Als blijkt dat er van structurele handel sprake is en de eigenaar die niet onder controle heeft, gaat Bengevoord wel over tot sluiting.

Ook de burgemeesters van Aalten, Berkelland en Oost Gelre hebben de nieuwe beleidsregels op grond van artikel 13b van de Opiumwet vastgesteld. ''We trekken hierin als oostelijke Achterhoek samen op'', aldus Bengevoord.


Repair Café bij Kringloop Aktief

WINTERSWIJK - Wat doe je met een lamp, stofzuiger, grasmaaimachine die het niet meer doet? Met een broek waar de rits van kapot is of een stoelpoot die los zit? Daarmee kan iedereen terecht op woensdag 3 januari in het Repair Café Winterswijk, bij kringloopcentrum Aktief aan het Handelscentrum in Winterswijk, van 13.30 tot 17.00 uur.

Elke eerste woensdagmiddag van de maand, dus ook op woensdag 3 januari staat er een team vrijwilligers klaar om samen met de eigenaar het mankement te verhelpen. De vrijwillige vakmensen van het Repair Café weten vaak raad. Mocht er een onderdeel ontbreken of kapot zijn, dan krijgt men een deskundig advies. Wie komt om iets te laten repareren, krijgt geen rekening, maar een gift is altijd welkom. Dat geld wordt gebruikt om zo nodig materiaal zoals als gereedschap aan te schaffen. Het Repair Café Winterswijk is op zoek naar nieuwe technische medewerkers en naar naaisters. Zij kunnen zich aanmelden in het Repair Café bij Kringloopcentrum Aktief.


Clubmatch Kynologenclub

WINTERSWIJK - Theater De Storm is op zondag 21 januari weer even het domein van viervoeters, tijdens de clubmatch van de Kynologenclub Winterswijk eo. De hele dag door zullen er honden gekeurd worden en ongeveer om 16.30 uur is bekend zijn wie zich Beste Hond van Winterswijk mag noemen. Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur, entree 5 euro, kinderen tot 12 jaar 2,50 euro. Honden van bezoekers mogen naar binnen voor 2,50 euro en op vertoon van hun vaccinatieboekje. Ook kunnen rashonden nog worden ingeschreven voor de clubmatch. via de site.


www.kcwinterswijk.nl