De leerlingen kregen uitgebreide uitleg en coaching bij het project. Foto: PR
De leerlingen kregen uitgebreide uitleg en coaching bij het project. Foto: PR Foto:

Bijzonder Peer2Peer-buddyproject op GKC

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Op het Gerrit Komrij College is men bezig met een succesvol buddy-project.

Het project startte in september. "We hebben leerlingen verteld wat het project inhoudt en voorlichtings- en coachingbijeenkomsten gehouden", aldus Wannée. "Uiteindelijk zijn er zestien leerlingen van de ISK-afdeling gekoppeld aan zestien Winterswijkse leerlingen."

"Het leuke is dat er leerlingen vanuit alle afdelingen meedoen", licht De Graaf toe. "Dat vind ik best bijzonder. We hebben wel als eis gesteld dat de leerlingen in de derde klas of hoger moeten zitten. Sommige verhalen kunnen best heftig zijn. Voor ISK leerlingen gold dat ze een verblijfstatus moeten hebben." "Dat kan helaas niet anders", vertelt Wannée. Wanneer een leerling op het AZC woont, kan die zo ineens maar vertrokken zijn."

Coaches
Het project werd op donderdag 13 december officieel afgetrapt. In de periode tussen september en december werden de koppels gecoacht én werden acht docenten opgeleid als Peer2Peercoaches. Wannée: "De leerlingen moeten het nu zelf doen. Als het nodig is, kunnen ze terugvallen op de coaches."
Het is de bedoeling dat leerlingen van elkaar leren. Nederlandse leerlingen krijgen op deze manier meer inzicht in de achtergrond en denkbeelden van de buitenlandse leerlingen, terwijl de ISK leerlingen op een ongedwongen wijze kennis nemen van de Nederlandse normen, waarden en cultuur.
"Naar mijn mening werkt dat veel beter dan welke inburgeringscursus dan ook", zegt Wannée. "De ISK leerling wil niets liever dan er bij horen. Veel leerlingen voelen zich geïsoleerd en weten niet hoe ze met leeftijdsgenoten in contact kunnen komen. Dit is een perfect project voor ze."
"Ook voor de taalontwikkeling is het project heel goed", vertelt De Graaf. "De voertaal op de ISK en bij het project is Nederlands. De start is uitstekend geweest. Veel koppels hebben elkaar al regelmatig ontmoet."

Kletsen en koken
Een van de ISK-leerlingen die behoefte voelt aan Nederlandse vriendinnen is de vijftienjarige Samia. Zij vluchtte ruim een jaar geleden uit Syrië. "Ik wil graag Nederlandse vriendinnen", zegt ze. "Je hebt iemand nodig om mee te kletsen en die je dingen uit kan leggen."
Samia krijgt begeleiding van Lotte uit vwo-5. "Ik ben al bij haar thuis geweest en zij bij mij. We vinden het leuk samen te kletsen, te bakken en te koken. Binnenkort ga ik ook met haar naar hockey."
Voor Samia begint het jaar goed, vol met plannen voor haar toekomst in Nederland: "Mijn toekomst ligt hier. Ik wil het liefst binnenhuisarchitect worden." De eerste stappen daarvoor zijn gezet. In januari stapt ze over van het ISK naar een reguliere klas op het Gerrit Komrij College.