De groep leerlingen van het buddy-project. Foto: PR
De groep leerlingen van het buddy-project. Foto: PR Foto:

Bijzonder Peer2Peer-buddyproject op GKC

WINTERSWIJK - De internationale schakelklas (ISK) is onderdeel van het Gerrit Komrij College. Op het ISK krijgen leerlingen les die in Nederland asiel hebben aangevraagd of gekregen. Veel ISK-leerlingen geven aan graag meer contact met hun leeftijdsgenoten op het Gerrit Komrij College te willen. De school doet daarom als eerste Achterhoekse school mee aan het buddyproject van stichting Peer2Peer. "In het project worden leerlingen van het ISK gekoppeld aan leerlingen van het Gerrit Komrij College en ondernemen ze samen activiteiten waarbij ze leren over elkaars achtergrond, familie en gebruiken," vertelt Joice Wannée, coördinator bij het ISK.

Door Sander Damen

Het project is opgezet door de stichting Peer2Peer. Het doel van het project is kinderen van buitenlandse afkomst beter in Nederland te laten integreren. De gedachte erachter is dat integreren het best gaat aan de hand van iemand uit je eigen peergroup (een groep mensen uit de samenleving van vergelijkbare leeftijd of status, met een gemeenschappelijke belangstelling en dezelfde gedragscodes). De gedachte achter het project is simpel: koppel een nieuwkomer aan een Winterswijkse leerling, onderneem samen activiteiten en introduceer elkaar bij de eigen familie of vriendengroep. "Ofwel: word vrienden," zegt Wannée.
Project
De stichting Peer2Peer biedt een compleet programma waarin leerlingen gecoacht en begeleid worden. Hierin schuilt de kracht van het project, zegt Ed de Graaf, projectleider voor de school: "Ik was er direct razend enthousiast over. Instappen in het project vereist specifieke kennis. De Stichting kan die bieden."


Lees verder op pagina 17