Wolfgang Willmer aan de slag tijdens zijn examen, gadegeslagen door de examinatoren Dirk-Jan Abelskamp, Hub van Erve, John Houben en notulist Pierre Konings. Foto: Bart Kraan
Wolfgang Willmer aan de slag tijdens zijn examen, gadegeslagen door de examinatoren Dirk-Jan Abelskamp, Hub van Erve, John Houben en notulist Pierre Konings. Foto: Bart Kraan Foto:

Jaaroverzicht oktober, november, december

Oktober

Drie Duitsers leggen het molenaarsexamen af op de molen Bataaf. Zij kiezen voor de Nederlandse opleiding, omdat die vele malen meer gedegen is als de Duitse.
Chirurg Tom van Thiel overleed plotseling.
Het eerste Klompenpad van 't Woold is geopend, onder weersomstandigheden die bijna zorgde dat klompen een bootje werden…
Tien jaar geleden begon het als pilot, in Winterswijk: BeestenBende, 'het leukste leefbaarheidsproject van Nederland', waarbij kinderen minstens eens per maand op paf gaan om zwerfvuil op te ruimen in de woonomgeving. Dat jubileum werd gevierd met een feestje voor de BeestenBenders.
Op de Nationale Ouderendag werden allerlei wensen van ouderen vervuld, variërend van een rondvlucht tot een bezoekje aan een familielid.
Stichting Sociaal Steunpunt Winterswijk viert het tweede lustrum met een minisymposium over armoedebeleid.
Wethouder Gert-Jan te Gronde maakt bekend dat hij niet beschikbaar is voor een nieuwe termijn als wethouder. Hij wil zich nog wel verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad.
Bij de receptie ter gelegenheid van het jubileum van RTV Slingeland werden Nico Timmer en Alco Vaartjes Koninklijk onderscheiden voor hun verdiensten voor de samenleving, en in het bijzonder voor de lokale omroep.
De Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt vinden onderdak in de voormalige SNSBank in de Torenstraat. Het pand gaat dan door het leven als WUh (we, of 'Winterswijk(ers), Uw huis).
Makelaarskantoor Enning slaat een nieuwe weg in en wordt vanaf 1 januari Makelaarskantoor Thoma Enning.
De Energiemix, samengesteld door de werkgroep Energietafel, is aangeboden aan het college. De Energiemix beschrijft hoe Winterswijk in 2030 energieneutraal kan zijn.
De hoop op de realisatie van Terra Temporalis, een museum bij de steengroeve, groeit weer.

November

Klaas Jan Huntelaar reikte een certificaat uit aan FC Winterswijk, omdat de jeugdopleiding van de club voldoet aan nauwkeurig onderzochte kwaliteitseisen. Zijn bezoek trok natuurlijk veel jeugdige leden naar sportcomplex Jaspers.
De tweede, herziene en aangevulde druk van 'En we hebben ze allemaal gekend…' werd gepresenteerd in een indrukwekkende bijeenkomst. Het boek vertelt aan de hand van foto's, documenten en verhalen over de ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog overleden Joodse Winterswijkers.
Winterswijk reageerde geschokt en verdrietig op het plotseling overlijden van Theo Hartjes, jarenlang raadslid voor de Partij van de Arbeid in Winterswijk.
De Historische Kring Kotten presenteert een boek over de politionele acties in Nederlands-Indië, waar vele dienstplichtigen, ook ui Winterswijk, aan mee moesten werken. Het boek is samengesteld aan de hand van brieven en kaarten van Wim Konings uit Kotten, ook zo'n dienstplichtige die naar Indië moest.
Transportbedrijf HSF Logistics heeft een immens groot distributiecentrum geopend, voor op- en overslag van gekoelde levensmiddelen. Jaarlijks wordt er ongeveer 15 miljoen kilogram verwerkt.
Leah Meeusen is Nederlands kampioen kegelen geworden.
Manou te Voortwis en Fleur Swienink zijn Europees kampioen hiphop dansen geworden.
Het eerste jaar van het NAH Café voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel werd afgesloten met een beweeguur voor mensen met NAH.
Het 'Sikje' – de locomotief bij het Gerrit Komrij College - krijgt nieuwe 'oren': er komen nummerplaten op naar voorbeeld van de originele die vroeger werden gebruikt, maar dan wel heel moderne: gemaakt via de techniek van 3Dprinting.
Museum Wereld van Wenters is officieel geopend.
Aart Mensink heeft lotgenotencontact voor prostaatkankerpatiënten en naasten opgezet, dat elke laatste zaterdag van de maand bij De Schoppe in Miste plaatsvindt.
De Nutsprijs, jaarlijks uitgereikt door de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Winterswijk, is dit jaar naar technieklokaal Skills gegaan.
Het belastingkantoor aan de Misterweg/dennendijk wordt afgebroken; bouwmateriaal wordt zo mogelijk aangeboden voor hergebruik.
De stichting Hart4Winterswijk zet zich al het hele jaar in om Winterswijk hartveilig te krijgen door het plaatsen van 24/7 bereikbare AED's. In woonwijken zetten ook particulieren zich daarvoor in, door inzamelingsacties in de buurt. En met succes. In diverse wijken hangt nu een AED, maar helemaal Hartveilig is Winterswijk nog niet.
Osman Abbadi van TipTop zet zich in om nieuwe Nederlanders op weg te helpen in het arbeidsproces.
Brandweerman Carlo Bekke werd bij zijn afscheid Koninklijk onderscheiden.
Dominee Fransien van Keulen heeft afscheid genomen van de PGW. Met ijs… want dat ze daarvan houdt wisten zelfs de kinderen die de nevendienst bezoeken.

December

Basisschool 't Kempken uit Meddo wint de wisselbeker die Veilig Verkeer Nederland afdeling Winterswijk jaarlijks uitreikt aan de school met het hoogste percentage goedgekeurde fietsen. Omdat 't Kempken de beker al twee keer eerder won, en dit dus de derde keer was, mag de 'beker met de grote oren' in Meddo blijven.
De start van het Meezingkoor van Boogie Woogie was geslaagd: bijna 100 mensen, zowel 'oude' als 'nieuwe' Winterswijkers, kwamen naar de eerste repetitie om te zingen en tegelijk Nederlands te leren.
De stichting KunstOer is bezig met het project dat met Pinksteren tot uitvoering moet komen, en kunst en cultuur moet verbinden met erfgoed, door exposities op monumentale locaties.
Fransien van Keulen neemt afscheid als predikant van de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW). Na 29 jaar besluit zij te stoppen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Leden van Archeus halen drie eindzeges bij de serie van vier Boekelderscrosslopen.
Rob en Wilma van Emden nemen Dagwinkel Meddo over.
De allereerste grote watertransportwagen van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland is afgeleverd op de brandweerpost Winterswijk.

De 'vergeten' sleutel voor de onthulling van het startbord is gebracht. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Op diverse plekken werd met filmbeelden de werkwijze verduidelijkt. Foto: Lydia ter Welle
Manou en Fleur met trainer Tim.Foto: PR
Fransien van Keulen krijgt een reuzenijsje bij haar afscheid als dominee. Foto: Marinus ter Horst
Douwe Bentsink (rechts) en Luke Hiddink (links) op het ereschavot. Foto: PR
Met enthousiasme dirigeert Annemarie Hilferink het Meezingkoor. Foto: Leander Grooten