Ds. Freerk Hovinga. Foto: Leander Grooten
Ds. Freerk Hovinga. Foto: Leander Grooten Foto:

Jaaroverzicht juli, augustus, september

Juli

Maarten Hollander is benoemd als opvolger volgt raadsgriffier Jan Eppinga op die op 1 oktober met pensioen gaat.
Bijna 2.000 mensen namen deel aan de Fietsvierdaagse van WFEvenementen.
Ds Freerk Hovinga is benoemd als voorganger van de Protestantse Gemeente Winterswijk.
Op het complex van atletiekvereniging Archeus vond een voorproefje van de Special Olympics plaats, met een regionale versie. Archeus is in 2018 ook gastheer van het evenement.
De 16-jarige Zoë Adriaanse uit Winterswijk is met Isafold zeer verdiend Nederlands Kampioen IJslandse Paarden geworden.
Anderhalve maand na het incident waarbij de politie een man in het been schoot, die agenten bedreigde, kijken politieteamchef Peter Cnossen en wijkagent Berend Jager terug op de hectiek van dat moment en de periode erna.
Santiz is de nieuwe naam voor de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis.
Jurgen en Mariska Eggink, nu eigenaren van Hotel Café Restaurant Bulten, maken bekend dat de nieuwe naam voor de horecagelegenheid Hotel Restaurant Mondriaan wordt.
Carel van Sorgen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, vanwege zijn pionierswerk voor Smart Industry.
Muziekvereniging Excelsior heeft Chinese orkesten te gast, en gaat zelf in de herfstvakantie ook op concertreis naar China.

Augustus

Inwoners van Winterswijk kunnen nu ook via WhatsApp vragen stellen aan de gemeente.
De essenziekte zal ook in Winterswijk leiden tot het kappen van zieke bomen.
In het Steengroevetheater hebben duizenden mensen genoten van de voorstelling Cinéma. Liefhebbers van de prachtige muzikale theaterproducties in het natuurlijke openluchttheater in de steengroeve moeten geduld hebben tot 2019. Pas dan zijn er weer voorstellingen. Dan wordt 'Die Zauberflöte' opgevoerd.
In Winterswijk is bordspellenvereniging WinSpel opgericht door spelletjesliefhebber Rosalie van Druten.
Het Volksfeest in Winterswijk was zeer geslaagd, maar werd toch enigszins ontsierd doordat vandalen corsowagens vernielden, die stonden tentoongesteld op het Tricotterrein. Een foto van de vernielde racewagen van De Vrees Kids ging heel Nederland door. Het leidde er toe dat Vereeniging Volksfeest gaat kijken hoe de tentoongestelde wagens beter kunnen worden beveiligd. Horecaondernemer Hans Tenbergen nodigde de gedupeerde corsobouwertjes als troost uit voor een 'etentje' bij La Promenade.
Het Z-dressuurviertal van de Winterswijkse Ponyclub pakt zilver op de Hippiade, het NK van de hippische sport.

September

Ineke Beijers-Holders wordt bij gelegenheid van het zestigjarig jubileum van Wivoc koninklijk onderscheiden voor haar verdiensten voor de volleybalvereniging en op diverse andere terreinen.
In het kader van de Open Monumentendag konden diverse monumenten worden bezocht.
De marathon Nationaal Landschap Winterswijk krijgt dit jaar als ondertitel 'Lopen met Piet', omdat het evenement vanwege 100 jaar De Stijl in het teken van Mondriaan staat.
Watermolen Den Helder wint de jaarlijkse Monumentenprijs.
De Protestantse Gemeente Winterswijk presenteert zich op de startzondag met een zogenaamde 'kerkproeverij', waarin ook minder bekende activiteiten en facetten van kerk-zijn worden belicht.
Al voor de Winterswijkse Beursvloer plaatsvindt, is de eerste match al gemaakt: de nieuwe rotonde in de Groenloseweg, met de 'poot' richting SKB, is geadopteerd door de Winterswijkse Uitdaging, die zal zorgen dat de rotonde fraai wordt ingericht, als echt visitekaartje bij de entree van Winterswijk.
Cultuurcentrum Boogie Woogie verkeerde even in zodanige financiële problemen, dat een faillissement dreigde. Dat werd afgewend met een extra subsidie en een plan van aanpak voor de toekomst.
De Beste Naoberprijs, voor degene die de grensoverschrijdende contacten het best heeft bevorderd, ging naar Sixtina Harris, die zorgde dat Duitse leerlingen het Winterswijk bezoeken dat Johanna Reiss beschreef in De Schuilplaats.
Specialist in diverse bodemstrooisels en biomassa Ten Damme BV, oorspronkelijk afkomstig uit Meddo, maar nu gevestigd op De Laarberg in Groenlo, heeft branchegenoot All-Round BV uit Zelhem overgenomen.
Sociaal team De Post heeft een nieuwe website: www.wijwinterswijk.nl.
Marie-Nell Harfsterkamp werd 'topper van Nederland', een onderscheiding voor iemand die er hard aan heeft gewerkt om zijn werknemers- en ondernemersvaardigheden te ontwikkelen via training, opleiding of gewoon de werkvloer.
Burgemeester Joris Bengevoord vroeg na honderd dagen burgemeesterschap aandacht voor de zaken 'die goed gaan maar nog beter kunnen'. Een speerpunt is integriteit.
Bakkerij Sellink was het eerste adres in het buitengebied dat werd aangesloten op snel internet.
Net voor het begin van de maand oktober zag het eerste Winterswijkse Oktoberfest het levenslicht.

Rosalie van Druten hoopt op de komst van veel liefhebbers van bordspellen. Foto: Sander Damen
Hans Tenbergen (links) maakt de bouwgroep van De Vrees Kids blij met een traktatie. Foto: Lydia ter Welle
Een verraste Harris zegt dat ze het allemaal niet alleen deed. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Peter Baks van het Leerwerkloket Achterhoek overhandigt Marie-Nell Harfsterkamp de onderscheiding. Foto: redactie
Van links naar rechts Lisanne Halleriet, Rolf Elsing, Roy Heesen en Roy Stammers. Foto: PR