Voor een van zijn laatste reportages interviewt Roland Lieverdink van de brandweer. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Voor een van zijn laatste reportages interviewt Roland Lieverdink van de brandweer. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Nico Timmer verhuist na 47 jaar
Winterswijk naar geboortestreek

RTV Slingeland verliest een vrijwilliger met veel inzet

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Na een groot deel van zijn leven in Winterswijk gewoond en gewerkt te hebben verlaat Nico Timmer Winterswijk. Hij keert terug naar zijn geboortestreek Drenthe. De Winterswijkers kunnen hem kennen van de douane of van de schietvereniging Mercurius. De laatste jaren viel hij vooral op als cameraman van RTV Slingeland. Elke week was hij aanwezig bij allerlei bijeenkomsten om die te filmen. Regelmatig interviewde hij dan ook nog een van organisatoren of betrokkenen. Daarna werd in de studio van de lokale omroep het materiaal terug gebracht tot een item van tussen de vijf en tien minuten voor de wekelijkse nieuwsuitzending. Voor zijn inzet voor de Winterswijkse samenleving werd Nico Timmer in oktober beloond met een Koninklijke onderscheiding.

Reclame maken voor westernweekend
Het gesprek met Timmer vindt plaats op het moment dat de laatste hand wordt gelegd aan een volgende nieuwsuitzending. Er is te veel materiaal, waardoor Timmer besluit dat enkele onderwerpen alleen op YouTube zullen worden geplaatst. Timmer is in 1988 bij de lokale omroep betrokken geraakt. Als bestuurslid van Mercurius organiseerde hij een eerste westernweekend in Winterswijk . "Daarvoor zouden honderden zwart kruit schutters uit binnen- en buitenland naar de schietbaan Jaspers komen. Voor dat weekend wilde ik graag reclame maken op de lokale radio. Daarom ging ik naar Slingeland FM, dat toen nog in de kelder van de Vredense Hof zat. Na mijn gesprek met Gerrit Klanderman vroeg hij of ik geen countryprogramma wilde maken voor de radio. Samen met Geert Krosenbrink bracht ik iedere zondagavond een uur lang countrymuziek op de radio. Na een half jaar vond Geert dat ik het wel alleen kon."

Via de radio naar de televisie
Na een intermezzo, Timmer werkte toen op Sint Maarten en Curaçao, waar hij zich vooral bezig hield met de opsporing van cocaïne, was hij in 2008 terug op de radio. "Iedere zondagmiddag draaide ik van vijf tot zeven met Michiel Naaldenberg. Er waren veel live optredens in studio en gasten aan tafel. Het was mooi om te doen, maar in februari 2012 begonnen we met de tv-tak van Slingeland en daar ging zo verschrikkelijk veel tijd inzetten, dat ik in mei 2015 mijn 500ste en laatste Country Road heb gemaakt. Daarna kon ik mij volledig op de tv storten. Camerawerk, monteren en interviewen. Prachtig werk. Natuurlijk moest ik het monteren leren maar gelukkig was werken met een computer mij niet vreemd en lukte het steeds beter, vooral met hulp van de oude rot in het vak Wim te Brinke."

Wars van protocollen en procedures
In het tv-werk is 70 tot 80 procent van zijn vrije tijd gaan zitten. "Als ik me ergens voor vastleg, dan is de vrijblijvendheid weg. Je moet er dan zijn, maar ik deed het met plezier, want ik heb leuke collega's. Natuurlijk vallen er best wel eens harde woorden, maar dat moet kunnen. Jan Rietman noemde mij een ongeleid projectiel, maar dat was positief bedoeld, want ik ben wars van protocollen en procedures. Ik ga voor het resultaat. " Timmer zegt dat de lokale omroep zijn stinkende best doet om de burgers goed te informeren. "Dat is gelukt. Daarmee hebben wij Winterswijk mooi op de kaart gezet." Het stoort hem wel een beetje dat de waardering hiervoor te weinig uitgesproken wordt. "Mensen zeuren er wel over dat beeld en geluid niet synchroon lopen, maar een compliment voor een mooie uitzending kan er maar moeilijk af."

'Je komt overal als cameraman'
Al het televisiewerk heeft mooie ervaringen opgeleverd. "Als gewone Drentse jongen had ik nooit kunnen verwachten ooit Willem Alexander en Maxima en Prinses Beatrix op armlengte te krijgen. Dat waren heel bijzondere opnames." Bij de opening van de Villa Mondriaan had RTL te laat een accreditatie aangevraagd. Daardoor werden de opnamen van Timmer door de landelijke omroep gebruikt. Hij heeft ook goede herinneringen aan het maken van reportages over de maïsoogst, de jaarlijkse slipjacht en de kerstmarkten in Winterswijk. "Je komt overal als cameraman en ziet heel bijzondere dingen en dan noem ik nog niet eens de Zwarte Cross. Ik denk ook wel dat ik mijn steentje heb bijgedragen en Winterswijk op de YouTube kaart heb gezet door opnames in de steengroeve en van het Steengroevetheater of van de synagoge. Dat vind ik persoonlijk een van mijn mooiste producties." Het Middeleeuws spektakel in Telgte bij Münster in 2015 was eveneens een hoogtepunt. "De organisatie vond onze bijdrage zo goed dat ze die op hun eigen website hebben gezet. Een geweldig compliment."

Via een droomhuis in Hongarije naar Drenthe
Nico Timmer en zijn vrouw Erna waren het liefst in Hongarije gaan wonen. Daar waren ze in de buurt van het Tiszameer op vakantie geweest en verliefd geworden op de mooie omgeving. Daar wilden ze hun droomhuis bouwen en genieten van de rust en de natuur. De bouw van het huis was al begonnen, maar omdat het te lang duurde voordat hun huis in Winterswijk was verkocht, moest de bouw stil gelegd worden. Inmiddels is dat wel gelukt, maar voordat het huis in Hongarije af zou zijn, zouden ze al weer een paar jaar ouder worden. Dat leek ze te laat voor een buitenlands avontuur. Daarom kiezen ze nu voor Drenthe. "Mede vanwege de familie, die woont nu dichterbij. Daar kunnen we regelmatiger naar toe." Nico en zijn vrouw houden van reizen. "Vorig jaar heb ik de camper verkocht. Het staat al weer op de verlanglijst om een nieuwe te kopen."

Nooit een echte Winterswijker
Timmer heeft een mooie tijd gehad in Winterswijk. Toch heeft hij zich nooit een echte Winterswijker gevoeld. "Ik gedij overal. Ik ben direct. Ik kon maar moeilijk wennen aan het 'jao, jao'. Met pijn in het hart uit Winterswijk vertrekken is teveel gezegd. "Maar ik heb er wel een dubbel gevoel over. Ik heb hier vrienden en kennissen. Maar Emmer Compascuum is niet ver weg." Ook omdat zijn zoon hier blijft wonen, zal hij nog regelmatig terugkeren. Voor RTV Slingeland blijft hij voorlopig nog wel wat montagewerk doen. Daarvoor heb je alleen een goede computer en internetverbinding nodig. Bij de lokale omroep zullen ze hem missen vanwege het vele werk dat deed voor de televisie. Maar hij was ook de drijvende kracht achter het kerstspel op de radio. RTV Slingeland kan daarom goed nieuwe vrijwilligers gebruiken, die willen helpen met filmen, monteren en interviewen. Wie belangstelling heeft kan contact opnemen via info@rtvslingeland.nl.

Nico Timmer interviewt Roland Lieverdink van de brandweer voor een van zijn laatste reportages. Foto: Bernhard Harfsterkamp