Afbeelding
Foto:

Jaaroverzicht januari, februari, maart

Januari

HSF Logistics, met vestigingen in Nijmegen en Winterswijk, en N&K Spedition te Esbjerg (Denemarken) maakten bekend hun al eerder ingezette samenwerking voort te zetten onder gezamenlijke vlag.
Wethouder Ilse Saris werd genomineerd voor de verkiezing beste bestuurder.
'Samen eten' was een initiatief van Daisy Fukkink, om ook aan mensen die aangepast moeten eten – (deels) gemalen of vloeibaar, of met aanvullende voedingsstoffen – gelegenheid te bieden om samen met geliefden een avondje ontspannen uit eten te gaan.
In januari startten de voorbereidingen voor de inrichting van het belevenismuseum 'Wereld van Wenters', dat nog voor de zomer open ging.
Nel Schellekens heeft de 100 % Winterswijk Trofee voor 2016 gewonnen. Ze ontving de trofee tijdens de nieuwjaarsrecepetie van de gemeente Winterswijk.
Projectontwikkelaar ´t Bonte Paard struikelde over de wijziging van de bestemming van het terrein Bumerweg die noodzakelijk is om het realiseren van een groepsvoorziening voor zorg en wonen voor mensen met dementie en klachten van de geestelijke gezondheid.
Een coöperatie van specialisten, verbonden aan/werkzaam in het SKB, met orthopeed Lutz Hollmann als woordvoerder, presenteerde een plan voor een zorghotel op het Beatrixpark, nabij het SKB. Het zorghotel moet opvang bieden aan mensen die na een ziekenhuisopname nog even zorg nodig hebben, maar die daarvoor niet in de thuissituatie terecht kunnen.
Wilco Geerts, trainer van FC Winterswijk, belooft de club in de aanloop naar de tweede seizoenshelft 'geen afsluiting zonder een prijs'. De oefenmeester heeft aangegeven na drie seizoenen te vertrekken bij de club, en beloofde de club dus een prijs als afscheid.
Villa Mondriaan krijgt een prominente rol in het jubileumjaar van De Stijl, in 2017. Het museum riep ook ondernemers op in te spelen op dit jubileum.
De ijsbaan Eekelerweide van de Winterswijkse IJsvereniging kon dankzij de vorst schaatsers ontvangen. De WIJV verkeerde nog in onzekerheid over de toekomst omdat het terrein is verkocht aan HSF en de ijsbaan dus moet verhuizen.
Het Vrijwilligerspunt werd in het leven geroepen: dé plek waar vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk samen moeten komen.
De uilenwerkgroep plaatste diverse steenuilenkasten in het Woold.

Februari

De Winterswijkse zaterdagmarkt streed om het behalen van de titel Beste Markt, in de categorie middelgrote markten.
Wethouders Ilse Saris en Rik Gommers zetten zich in om de allereerste klus van Present Winterswijk te verzorgen.
De Tuunte startte met steun van de gemeente Winterswijk een project voor mensen met fors overgewicht.
Stichting Hart4Winterswijk begon met een donateursactie om te zorgen dat het centrum van Winterswijk HartVeilig wordt.
De gemeenteraad van Winterswijk droeg Joris Bengevoord voor als kandidaat voor het burgemeesterschap. Hij wordt bij benoeming de jongste burgemeester van Nederland.
Niek Stortelers is een groot BMX-talent; hij vertelde over zijn ambities voor 2017.
Hans Tenbergen won de publieksversie van Geschiedenis Online Prijs mert zijn site Oudwinterswijk.nl. Het prijzengeld wil hij inzetten voor de realisatie van twee monument: één voor vergeten oorlogsslachtoffers van WO II en één voor de slachtoffers van de scheepsramp met de Phoenix, waarbij in 1847 51 Winterswijk op weg naar de VS omkwamen.
De Dierenambulance Doetinchem-Winterswijk was op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Marcel Teunissen (aanjager economische ontwikkeling van de gemeente Winterswijk) heeft samen met onder andere Henk ten Dolle het initiatief genomen voor een netwerkbijeenkomst om 3D printen dichter bij onderwijs en ondernemers te brengen.
De Dagopvang Ouderen Speciaal (DOS) bij de Vredense Hof heeft nieuwe plantenbakken gekregen, die gemaakt zijn door leerlingen van Pronova. Bijzonder is dat de plantenbakken verrijdbaar zijn, ook goed te benaderen voor rolstoelers, én dat twee vrijwilligers vanuit Winterswijkse Belang wekelijks gaan ondersteunen bij het werk aan de bakken. Het is de bedoeling dat de cliënten van de DOS er hun groenten in gaan kweken, om ze te oogsten en de oogst te gebruiken om er mee te koken.
Bierbrouwerij Wentersch gaat naar de voormalige garage op de hoek van de Javastraat en de Groenloseweg.
Het vrijwilligerspunt begint met een wekelijks inloopspreekuur bij het Loopbaanplein.
Windenergie: het blijft voorlopig mogelijk in Winterswijk, omdat de gemeenteraad niet bij voorbaat deze energiebron wil uitsluiten van het streven om Winterswijk energieneutraal te maken.

Maart

Johan Wytema werd geridderd tijdens de viering van het twintigjarig bestaan van de Pan. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn niet aflatende inzet voor het landschap.
Thijs van Beem heeft afscheid genomen als burgemeester van Winterswijk.
De KNVB en FC Trias melden bezig te zijn met de organisatie van een voetbalevenement voor moeders en dochters.
Sander Damen presenteerde een kledinglijn met de naam Draag Winterswijk.
Theo van Mun is onderscheiden door de KBO, voor zijn vele verdiensten voor de belangenorganisatie voor ouderen.
Tijdens een informatiebijeenkomst voor de buurt blijken er in het geheel geen bezwaren te bestaan tegen de komst van bierbrouwerij Wentersch op de hoek van de Groenloseweg en de Javastraat.

Onno Raspe geeft informatie over de plannen. Foto: Bart kraan
Daltonschool De Vlier wordt feestelijk in gebruik genomen. Foto: Achterhoek Nieuws
Afbeelding
Joris Bengevoord
Thijs van Beem bij zijn afscheid als burgemeester. Foto: Achterhoek Nieuws