Oud-burgemeester Thijs van Beem wil nog lang actief blijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Oud-burgemeester Thijs van Beem wil nog lang actief blijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Plaatsen uit het leven van Thijs van Beem

Actief de derde levensfase in

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In maart nam Thijs van Beem na twaalf jaar afscheid als burgemeester van Winterswijk. Intussen heeft hij zijn draai gevonden in een leven zonder al te veel politiek en doet hij vrijwilligerswerk voor onder andere de Villa Mondriaan. Aan het eind van 2017 kijken we nog eens terug op zijn burgermeesterschap en de voorafgaande periode. Dit gebeurt aan de hand van steekwoorden en korte zinnen.

Neede
"Dat was mijn eerste ervaring met de Achterhoek. Ik ben er zeven jaar burgemeester geweest. Het was een fijne tijd. De overgang van het wethouderschap naar het burgemeesterschap was welkom, want ik was twaalf jaar wethouder in Elst geweest. Er was veel te doen in Neede. Toen ik kwam speelde de fusie met Haaksbergen. Die ging toen niet door. Later kwam de discussie over de herindeling en moesten we het er opnieuw over hebben. De voorkeur voor Twente of de Achterhoek liep dwars door de gemeente en de politieke partijen heen. We hebben het opgelost met een referendum met een duidelijke vraag. De opkomst was 80%. Twee derde koos voor de Achterhoek. Daarna was er rust. Ik heb ook goede herinneringen aan het proefgebied Neede-Borculo. Dat was een pilot in het kader van de reconstructiewet. Wij waren een voorbeeld voor Nederland en lieten zien hoe grotere boeren goed gecombineerd konden worden met natuur en landschap."

Nijmegen
"De stad van mijn middelbare school en de plek waar je ging winkelen. Aan de universiteit heb ik politieke wetenschappen en bestuurskunde gedaan. Daarvoor zat ik op de HEAO in Arnhem, de economisch-juridische richting. Ik ging daar voor het eerst op kamers. Beide Gelderse steden ken ik goed. Ik vind het nog steeds fijn om ze te bezoeken. Aan het eind van de HEAO-tijd werd ik politiek bewust. Ik heb toen stage gelopen in de Tweede Kamer bij de PvdA. Het was de periode van het kabinet Den Uyl. Toen ben ik ook lid geworden. Heel veel studiegenoten studeerden door. Ze deden vaak rechten. Ik koos voor politieke wetenschappen. Dat was nog niet met een politieke carrière in mijn achterhoofd. Ik was altijd al geïnteresseerd in het openbaar bestuur. Op de MULO vond ik staatsinrichting interessant. Ik weet niet hoe dat komt. Misschien een beetje door mijn ouders, want die waren maatschappelijk actief. "Je leeft niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen, voor de gemeenschap." Dat werd me meegegeven. Ik kwam uit een CHU-milieu. Dan is de overstap naar de PvdA snel gemaakt. Bij deze partij voel ik me nog steeds thuis, ondanks dat de partij het moeilijk heeft."

Het mooiste boek
"Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Veronie Snijder adviseerde het me al toen het nog geen bestseller was. Het is geweldig mooi geschreven. Het heeft een mooie boodschap. Maak iets van het leven, ook als je ouder wordt. "Oud worden zonder het te zijn" van Rudi Westendorp vond ik ook goed. Als je ouder wordt kom je in de derde levensfase. Ik zal zo lang mogelijk proberen door te gaan met normaal leven en actief te blijven. Het voordeel is dat ik nu meer tijd heb. Ik kan nu ook meer genieten van het weekend. Tijdens mijn werkzame leven was ik nooit echt vrij in het weekend. Nu heb ik meer tijd voor de familie. Ik zorg wel voor een weekendgevoel. De klussen in de tuin en in en om het huis doe ik door de week. In het weekend neem ik de tijd om de kranten uitvoerig te lezen en bezoeken we tentoonstellingen."

Markt
"Die is een soort magneet voor Winterswijk. Ik ga er elke zaterdag naar toe voor de eigen boodschappen. Wij eten heel veel fruit. Ik kan enorm genieten van de levendigheid en de mensen die er rondlopen. Ik ben trots op de markt. De meeste Winterswijkers beseffen wel hoe belangrijk die markt is en de marktkooplui zeker ook."

Burgervader
"Het burgervader zijn is een van de onderdelen van het burgemeesterschap. Dat heeft me altijd wel goed gelegen. Het is niet de enige taak van een burgemeester, maar wel een belangrijke. Je bent aanwezig bij vele eerste en spannende momenten en bij de hoogtijdagen. Huwelijken, de oudste inwoner, ik heb het nooit vervelend gevonden. Belangstelling tonen voor het verenigingsleven, ook dat was me gegund. Dan is het burgervader zijn belangrijk. Maar de burgemeester moet ook voor goede politieke verhoudingen en voor een goede plek in de Regio zorgen. Winterswijk heeft een mooie middenmaat. Het was echt wel een overgang van Neede naar Winterswijk. De grotere schaal, de levendigheid, het bedrijfsleven, de middenstand en het toerisme, het was heel anders, maar wel plezierig. Winterswijk heeft een goede schaal om zelfstandig te functioneren, maar moet wel goed samenwerken met de buren."

Betuwe
"Er is nog steeds een band met mijn geboortestreek. Wij hebben daar dit jaar ook weer gefietst. Dat gaan we vaker doen. De rivieren en de dijken vind ik prachtig. Dat doet me nog steeds heel veel. De plekjes waar je struinde in je jeugd blijven heel erg lang trekken. Er woont ook nog familie. Als we er zijn maken we altijd een extra rondje langs mijn geboortehuis. Er is niet veel veranderd. Het is allemaal wel kleiner dan ik me herinnerde."

Textielgeschiedenis
"Die is nog steeds belangrijk voor Winterswijk. Wij wonen hier heel fijn in dit huis met geschiedenis. Ik besef dat het een van de jongste textielmonumenten is. Ik ken de geschiedenis. Vader Weideman heeft het in 1952 gebouwd nadat hij de Hazewind in handen kreeg. Er is ook nog een fase geweest dat hier nonnen woonden. Op zolder waren allemaal kleine kamers. Onze slaapkamer was een kapelletje. We slapen dus op een gewijde plek."

Toekomst
"Na het einde van het burgemeesterschap heb ik eerst even helemaal niets gedaan. Dat was niet bevredigend. Klusjes in huis en tuin doen en op de kleinkinderen passen is leuk. Toch had ik behoefte om weer dingen met mijn hoofd te doen. Ik gaaf en toe voor een landelijke congresorganisatie werken. Ik ben dan dagvoorzitter van bijeenkomsten over openbare orde en veiligheid. Ik breng dan praktijkvoorbeelden in. Ook ben ik docent op trainingsdagen voor nieuwe raadsleden voor de PvdA. En ik ben vrijwilliger geworden bij de Villa Mondriaan. Mijn taak is om te zorgen dat er meer vrienden van de villa komen, zodat we niet alleen afhankelijk zijn van overheidsgeld. Waarnemend burgemeester elders wil ik niet worden. Het fulltime burgemeesterschap was door mijn ziekte op het laatst ook al een zware belasting. Maar met mijn gezondheid gaat het nu goed."

Oud-burgemeester Thijs van Beem wil nog lang actief blijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp