Adviesbureau Mother Nature presenteert zijn ontwerp. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Adviesbureau Mother Nature presenteert zijn ontwerp. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Advies: Buskersbos naar het dorp brengen

Leerlingen Schaersvoorde presenteren adviezen aan gemeente

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In september zijn 75 leerlingen uit de tweede klassen van Schaersvoorde aan de slag gegaan om de gemeente en de provincie te adviseren over hoe je de natuur van het Buskersbos met die van de woonomgeving van de kinderen in het dorp zou kunnen verbinden. De leerlingen werden in groepjes verdeeld en vormden adviesbureautjes met een eigen naam, slogan en logo. De vijf beste adviezen werden afgelopen vrijdag gepresenteerd aan een jury met onder andere wethouder Gert-Jan te Gronde en provinciaal gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Het advies van bureau Mother Nature werd als beste beoordeeld. De gemeente gaat nu kijken wat van het plan van de leerlingen kan worden uitgevoerd.

Aangename plek
Gemeente en provincie wilden ook van de leerlingen weten wat natuur voor ze betekent en hoe die er in de toekomst moet uitzien. Duidelijk werd dat zij het vooral een plek vinden waar je prettig kunt verblijven en waar sport en spel mogelijk is, liefst ook nog met een koffiehuis. Dit sloot goed aan bij de beleving van gedeputeerde van Dijk. Voor hem was natuur er om 'heerlijk in te kunnen sporten'. Ook andere juryleden vonden natuur een plek waar het 'fijn is om te zijn' of waar 'je lekker kunt wandelen'. Voor wethouder Te Gronde was de biodiversiteit het belangrijkste aspect van natuur. Hij vindt het belangrijk dat het beter gaat met de planten- en dierensoorten, die er in voorkomen.

Levendige presentaties
Voordat de Schaersvoorde-leerlingen hun advies maakten werden ze door natuurgidsen rond geleid in het Buskersbos en kregen ze een "masterclass" van tuin- en landschapsontwerper Nico Wissink, die de leerlingen vertelde waar ze allemaal aan konden denken bij hun ontwerp voor de verbinding van Buskers met het dorp. De leerlingen hebben onder de bezielende leiding van acht docenten vanaf half september elke week aan hun adviezen gewerkt. De plannen werden gepresenteerd met maquettes, tekeningen, foto's en filmpjes. Van saaie power point-presentaties, die vaak in de grote mensenwereld worden toegepast, was geen sprake.

Kabelbaan op de Scholtenbrug
Adviesbureau De Jongeren wil het Buskersbos geschikter maken voor fietsers. Een deel van het bos willen ze gebruiken voor activiteiten voor jongeren (mountainbiken, BMX-en). In het dorp willen ze een bos ontwikkelen nabij de Berkhof aansluitend aan het bosje dat er al ligt. "Wij willen het Buskersbos daar naar toe brengen, zodat je daar lekker kunt wandelen en picknicken." Ze vonden ook dat het Buskersbos beter bereikbaar moet zijn, zodat mensen er gemakkelijker naar toe gaan.

Adviesbureau Mother Nature legde de nadruk in het advies op de Scholtenbrug. Daar willen zij meer ruimte creëren voor planten en dieren, die ook in het Buskersbos voorkomen, zoals de eik, mispel en pinksterbloem. Zij willen hier meer natuur, omdat het Buskers te ver weg is voor ouderen. Kinderen moeten worden uitgedaagd meer naar buiten te gaan. Daarvoor willen ze hier speelplekken met natuurlijke materialen maken. De beek vinden ze er te smal. Die moet flink veel breder, zodat er plaats is voor hun hoofdattractie, een kabelbaan over het water heen.

Bruggen over Kottenseweg
Adviesbureau Biobrug had het spectaculairste advies bedacht. Omdat de Kottenseweg een barrière is voor de fietser en wandelaar ("Je moet er lang wachten voordat je kunt oversteken") willen zij een biobrug over de weg maken. Op die brug moeten de fietser en wandelaar het gevoel hebben dat ze nog steeds in het bos lopen. Ook de beek moet over de brug stromen. De Kottenseweg gaat er als tunnel onderdoor. Dankzij de brug kunnen de bezoekers van het Buskersbos probleemloos verder wandelen en fietsen in het bos aan de overkant van de Kottensweg en vanaf daar verder richting dorp. De biobrug moet zo breed mogelijk. De adviseurs gaven toe dat het waarschijnlijk wel erg duur zou zijn. Adviesbureau De meiden van DEKEL stelde eveneens voor een brug te bouwen, maar een van veel bescheidener omvang. Dit bureau wil de oversteek vanaf de Badweg naar de Kottenseweg en de Bataafseweg gemakkelijker maken met een brug voor fietsers, wandelaar en ruiters, zodat die sneller heen en weer naar het Buskersbos kunnen. Het bos zelf willen ze aantrekkelijker maken voor jong en oud. Er moeten speeltoestellen komen zodat de kinderen leuke dingen in het bos kunnen doen. Langs de verbinding richting dorp die na de brug verder verbeterd moet worden, willen ze overal bosanemoon en klimop laten terug komen. "Als het met de anemonen niet lukt, kunnen we andere planten inzaaien."

Veel creativiteit
Adviesbureau Vliegensvlug koos ter hoogte van de Badweg voor een tunneltje onder de Kottenseweg door. In het Buskersbos willen zij een boomstamspeeltuin maken. Ze lieten ook de speeltoestellen zien, die ze hadden ontworpen. Over de beek moet een kanobaan komen en aan de rand van het bos komt er een koffiehuis met een souvenirwinkeltje. "Daar kunnen de bezoekers plantjes uit het Buskersbos kopen, die ze in hun eigen tuin kunnen planten." Hun plannen in het bos richten zich vooral op jonge kinderen, die zo 'een band met de natuur kunnen krijgen'.

De jury was onder de indruk van de creativiteit van de leerlingen. "Het belangrijkste is dat jullie hebben nagedacht hoe je meer mensen naar de natuur kunt krijgen", zei gedeputeerde Van Dijk. "Ik zou willen dat daar ook meer volwassenen over nadenken." De jury vond alle adviezen goed, maar moest toch één winnaar kiezen. Daarbij werd ook op het realiteitsgehalte gelet. De biobrug was onbetaalbaar. Daarnaast was gekeken naar de manier van presenteren en welk bureau het dichts bij de opdracht was gebleven. Daarom kreeg adviesbureau Mother Nature een cheque, waar nog wel een bedrag op moet worden ingevuld. Dat wordt duidelijk als gemeente samen met de provincie heeft bekeken wat van het plan uitgevoerd kan worden.

Gedeputeerde Van Dijk en wethouder Te Gronde overhandigen een cheque aan het winnende adviesbureau. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Gedeputeerde Van Dijk en wethouder Te Gronde overhandigen een cheque aan het winnende adviesbureau. Foto: Bernhard Harfsterkamp