De jongste jeugd kan een tocht van tien km rijden. Foto: PR
De jongste jeugd kan een tocht van tien km rijden. Foto: PR Foto:

FTC Kotten houdt derde Hans Gemmink-Triastocht

Evenement voor recreatieve en geoefende mountainbikers

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Een bescheiden begin, want aanvankelijk alleen bestemd voor spelers van het eerste en tweede elftal van de in FC Trias opgegane voetbalvereniging Sportclub Kotten. Zij wilden in de eerste twee weken van januari een evenement waarvan ze zeker wisten dat het doorgang kon vinden. "De trainers vonden het prima dat de spelers gingen fietsen", aldus Jan Nijenhuis, die nauw betrokken was bij de voormalige buurtschapsvereniging.

Maar in 1995 zag Fiets Toer Club (FTC) Kotten het levenslicht en nam die vereniging de organisatie van de jaarlijkse mountainbiketocht over. Het evenement werd nog steeds op hetzelfde tijdstip gehouden, de tweede zondag van januari en dus een week na de nieuwjaarsreceptie van Sportclub Kotten. Maar inmiddels mochten er ook mensen aan de tocht deelnemen die geen lid van de voetbalvereniging waren. "Bij de oprichting van FC Trias in 2002 zijn we gewoon doorgegaan met het houden van de tocht", aldus Nijenhuis, namens FTC Kotten verantwoordelijk voor het uitzetten van de routes van de jaarlijkse mountainbiketocht die bij aanvang 75 maar nu al tussen de 200 en 250 deelnemers trekt.

Ook voor dit jaar heeft FTC Kotten de tocht op de kalender gezet en wel voor zondag 14 januari. Dit onder de naam Hans Gemmink-Triastocht, naar de naam van hoofdsponsor Hans Gemmink Assurantiën en Hypotheken en FC Trias waar de start van de tocht plaatsvindt. Het is de derde keer dat de tocht onder de huidige naam wordt gehouden, hoewel Gemmink al in 2015 zijn naam aan het evenement verbond. Maar de tocht van dat jaar werd afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. "Er lag sneeuw en die was hard bevroren", aldus FTC Kotten-voorzitter Appie Meijnen. Nijenhuis: "Er was op vrijdag al veel sneeuw gevallen en op zaterdag zette de sneeuwval door. In de nacht van zaterdag op zondag zou er weer veel sneeuw vallen. Toen hebben we op zaterdag besloten de tocht af te gelasten. Dat is beter dan op zondag dat besluit te nemen, want dan loop je het risico dat er toch nog een groot aantal mensen komt. Die zondag zijn er toch nog wel wat mountainbikers gekomen, die hebben we bij het clubhuis van FC Trias opgevangen."

FTC Kotten houdt dan ook terdege rekening met de gezondheid van de deelnemers. Iedere deelnemer is verplicht een helm te dragen. En aan de Groenloseweg, Kottenseweg en Misterweg staan vrijwilligers die de deelnemers in de gaten houden bij het oversteken en hen tegenhouden als er auto's aankomen. Die maatregelen helpen wel. "We hebben nog nooit een ongeluk gehad, hooguit een lekke band", aldus Nijenhuis.
FTC Kotten biedt zondag 14 januari diverse afstanden aan. Kinderen tot tien jaar kunnen tien kilometer fietsen. "Dit is uniek, dit biedt geen enkele andere fietstoerclub aan", aldus Meijnen, die aangeeft dat deze kinderen niet alleen op pad gaan. "Ze fietsen onder begeleiding van een van onze leden, we willen niet dat ze onderweg risico lopen."
Voor de wat oudere kinderen en de volwassenen zijn er parcoursen van twintig of veertig kilometer. "De twintig kilometer is voor ongetrainde mountainbikers, zoals een vader of moeder met hun kinderen van twaalf of dertien jaar", aldus Nijenhuis. De langste afstand is voor de wat meer ervaren deelnemers. Zij rijden vanaf sportpark 't Huitinkveld, het onderkomen van FC Trias, via Meddo naar garage Hijink aan de Groenloseweg waar ze pauzeren. Vanaf de garage gaat het via Vragender en het Vragenderveen naar de Slingeplas in Bredevoort waar ze eveneens kunnen uitrusten. Na de pauze rijden de deelnemers via Corle naar de voormalige vuilnisbelt die ze moeten beklimmen, waarna ze langs restaurant De Gulle Waard terug fietsen naar 't Huitinkveld. De deelnemers aan de twintig kilometer pauzeren eveneens bij garage Hijink, maar fietsen daarna via Corle en het Rommelgebergte naar de oude vuilnisbelt om daarna eveneens naar 't Huitinkveld te gaan. Op de rustplekken kunnen de deelnemers bouillon, limonade, water en een banaan krijgen. Na terugkomst zijn er voor de deelnemers erwtensoep of poffertjes. "Dat is bij de prijs inbegrepen", aldus Nijenhuis. "De deelnemers krijgen bij de start een polsbandje. Als ze dat na afloop inleveren, krijgen ze erwtensoep of poffertjes. Ze kunnen na terugkomst bij FC Trias hun fiets afspuiten en douchen."

Het is ieder jaar gelukt nog gelukt de deelnemers een andere route te laten fietsen. "Dat maakt onze tocht aantrekkelijk voor de deelnemers, van wie velen jaarlijks meefietsen", aldus Meijnen. "Het is niet leuk voor de mensen als ze altijd hetzelfde parcours moeten fietsen."
Het kost Nijenhuis weinig moeite om iedere keer een andere route te vinden. "Want er zijn genoeg paden in de omgeving van Winterwijk", aldus Nijenhuis, die wel hoopt dat zijn vereniging en FTC Wenters op een gegeven moment met Natuurmonumenten en het Gelders Landschap in gesprek kunnen over het gebruik van grond van beide instanties voor het uitzetten van de tochten. "We zijn al wel in gesprek met landgoedeigenaren, maar nog niet met Natuurmonumenten en Gelders Landschap. Ik hoop dat wij en FTC Wenters afspraken kunnen maken, zodat we een of twee keer per jaar gebruik mogen maken van hun grond en we op die manier meer mogelijkheden krijgen voor het uitzetten van routes."
De start van de Hans Gemmink-Triastocht is zondag 14 januari tussen 9.00 en 10.00 uur op sportpark 't Huitinkveld aan de Bataafseweg. De jeugd tot tien jaar begint om 9.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt vier euro, jeugdleden van FC Trias nemen gratis deel. Een eventuele afgelasting wordt gemeld op RTV Slingeland en de websites van FC Trias (www.fctrias.nl) en FTC Kotten (ftc-kotten@jimbo.com).


Oliebollen voor de jeugdkas

BREDEVOORT/MISTE - De jeugd van SJO MEC-Bredevoort zal ook dit jaar weer oliebollen en appelbeignets verkopen, en wel naast de Spar in Bredevoort op zaterdag 30 december en zondag 31 december, van 9.00 tot 15.00 uur.

De oliebollen en appelbeignets worden gebakken door bakker Vaags uit Aalten en tegen een zeer aantrekkelijk tarief verkocht worden. De opbrengst van deze verkoop komt ten goede aan de jeugd van SJO MEC-Bredevoort.
Ook dit jaar is het weer mogelijk om vooraf een bestelling door te geven. Deze bestelling kan dan op een van de verkoopdagen opgehaald worden bij de kraam naast de Spar in Bredevoort.
Bestellen kan door een mail te sturen naar mecbredevoort@gmail.com, of door een bestelformulier in te vullen en af te geven bij de Spar.