Femke Koster van de Kledingbank en wethouder Aalderink hebben de nieuwe locatie geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Femke Koster van de Kledingbank en wethouder Aalderink hebben de nieuwe locatie geopend. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Kledingbank blij met nieuwe locatie aan Handelscentrum

Klanten kunnen nu beter geholpen worden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Op dinsdagmiddag 12 december werd de Kledingbank Winterswijk en omstreken op de nieuwe locatie aan het Handelscentrum geopend. Vanaf 2013 zat de bank in de voormalige middelbare school aan de Zonnebrink. Voor dat gebouw zijn andere plannen zodat er naar een nieuwe plek gezocht moest worden. Met de hulp van wethouder Wim Aalderink, die het beslissende telefoontje pleegde naar de Woonplaats, kon het voormalige kantoor van deze woningbouwvereniging in gebruik genomen worden. Femke Koster, voorzitter van het bestuur van de Kledingbank was er blij mee. Samen met de wethouder opende ze de nieuwe locatie officieel. Aalderink had er een tweeslachtig gevoel over. "Enerzijds vind ik dit prachtig. Anderzijds is het jammer dat het nodig is."

Bijna 1000 mensen geholpen in 2017
Bij de Kledingsbank kunnen mensen gratis terecht, die met een minimuminkomen moeten rondkomen. Ze hebben daardoor nauwelijks budget voor kleren. Aan het Handelscentrum 12 kunnen ze op afspraak terecht. Ze moeten dan wel doorverwezen worden door de voedselbank, de sociale dienst, huisartsen en anderen die in contact komen met mensen die in armoede moeten leven. Femke Koster vertelde dat met 35 vrijwilligers 'vanuit niks de kledingbank is opgebouwd'. Er was geen ervaring. Alles moest zelf uitgevonden worden en stad en land werden afgelopen voor voldoende kledingrekken, hangers en dozen. "Net als bij elk opgroeiend gezin waren er kinderziektes. Maar de werkwijze werd steeds verder verbeterd." De klantenkring groeide, ook met mensen uit de buurgemeenten. "Eerst was er te veel kleding en waren er te weinig klanten. We hadden andersom verwacht. Maar dat is inmiddels veranderd. In 2017 hebben we tot nu 950 mensen aan kleding geholpen."

Vrijwilligers
Koster noemde de nieuwe locatie 'super'. De 'winkel' kan nu vergroot worden. "Er is nu meer winkel dan opslag." Ze bedankte de Woonplaats voor het beschikbaar stellen van de locatie. "We hopen dat ze nog lang besluiteloos blijven over de herbestemming van dit gebouw." Koster was ook de gemeente dankbaar, maar vooral trots op de vrijwilligers. "Zij hebben logisch nagedacht over de aanpak en pakten alles aan. Een beetje afremmen was eerder aan de orde dan dat ze aangejaagd moesten worden."

Blij was ze ook met de gulheid van de plaatselijke kledingwinkels als het om rekken en dergelijke ging. "Toch kunnen we nog wel meer rekken en hangers gebruiken." De financiële ruimte mag ook wel wat groter worden. Omdat er ook klanten uit de buurgemeenten zijn, zouden die ook wel iets kunnen bijdragen.

Elke Winterswijker twee vrijwilligersfuncties
Ook wethouder Wim Aalderink vond de nieuwe locatie de 'beste'. Hij vond het bijzonder dat de Kledingsbank helemaal op vrijwilligers draait. Hij erkende dat dit voor Winterswijk niet zo heel ongewoon is. "Vrijwilligerswerk is de kracht van ons dorp. We doen hier met veel mensen nog veel meer. Daarom moet elke Winterswijker wel twee vrijwilligersfuncties hebben."

Wethouder hoopt dat er in 2040 geen armoede meer bestaat in Winterswijk

Aalderink herhaalde dat hij hoopt dat er in 2040 geen armoede meer bestaat in Winterswijk. Om dat te bereiken gaat de gemeente de komende jaren nieuw beleid ontwikkelen. "Ik weiger me er bij neer te leggen dat er altijd armoede is geweest en dat dit daarom niet veranderd kan worden." Ondanks dat de wethouder liever geen Kledingbank wil, was hij vol lof over de betekenis ervan voor mensen die het niet breed hebben. "Als je nette kleding nodig hebt voor een sollicitatiegesprek kun je hier terecht. Als je wat nodig hebt voor een galafeest, kun je hier wat vinden. Daardoor hoef je niet uit de toon te vallen en hoor je er helemaal bij." De wethouder vond het fijn dat de gemeente kan helpen en wenste de Kledingsbank alle succes toe.

Meer informatie over de Kledingbank en hoe iemand daar naar kan worden doorverwezen op de website.


kledingbankwinterswijk.nl


Dichter Henk Beunk bij Kramer

WINTERSWIJK - Zondag 24 december zijn de winkels geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat in de winkel is de dichter Henk Beunk uit Westendorp van 14.00 tot 15.30 uur aanwezig.

Henk Beunk zal voor iedereen die dat wil persoonlijk een gedicht voordragen.

In de periode 2013-2015 was hij de eerste Dichter des Achterhoeks. In die periode bracht hij de bundel 'Graven in het Grijs" uit. Die werd goed ontvangen en is bijna uitverkocht.
Eind 2016 verscheen zijn tweede bundel 'Tussentaal en Tegentijd'. Deze bevat gedichten van recenter datum. Beunk (1954) kruipt met zijn poëzie in alle facetten van het leven en is lid van het dichterscollectief 'De omsmeders'. Hij werkt jaarlijks mee aan de Enghuizer dialogen in Hummelo. In het dagelijks leven is hij redacteur. In zijn vrije tijd is hij graag bezig met taal in de breedste zin van het woord.