Het boekwerk van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo over 100 jaar FNV is gepresenteerd bij Stoomhoutzagerij Nahuis. Vlnr Paul Schuurmans, Ferry Broshuis, Hans Bomers, Ben Verheij, Paul Penterman, André te Braake, Jan Scharenborg en Ruud Kaak. Foto: Kyra Broshuis
Het boekwerk van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo over 100 jaar FNV is gepresenteerd bij Stoomhoutzagerij Nahuis. Vlnr Paul Schuurmans, Ferry Broshuis, Hans Bomers, Ben Verheij, Paul Penterman, André te Braake, Jan Scharenborg en Ruud Kaak. Foto: Kyra Broshuis

Geschiedenis FNV Groenlo-
Winterswijk vereeuwigd

GROENLO/WINTERSWIJK - Tegen het historische decor van Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo is donderdag het nieuwste boekwerk van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo gepresenteerd. Deze bijzondere uitgave staat in het teken van 100 jaar FNV.

Door Kyra Broshuis

Voorzitter Ben Verheij van de Oudheidkundige Vereniging heet de aanwezigen welkom en vertelt dat het bestuur van FNV Groenlo-Winterswijk mooi op tijd was met het initiatief om de geschiedenis vast te (laten) leggen. "Normaliter komen organisaties vaak op het laatste moment met het verzoek. Paul Schuurmans nam echter al in december 2015 het initiatief. Afgelopen september vierden jullie het 100-jarig bestaan van de FNV en daarmee ook de opheffing of liever overgang van de bond naar FNV Lokaal. Gelukkig nog in 2017 want komend jaar vieren veel verenigingen een bijzonder jubileum zoals De Knunnekes, Marveld Recreatie, Vocales, de GOV, de sv Grol en de Grolse Boys."
De FNV heeft door de jaren heen verschillende namen gehad zoals de R.K. Werkliedenvereniging, de Nederlandse Katholieke Bond van Werknemers in de Meubel, Meubilering, Hout- en Aanverwante Bedrijven St. Antonius van Padua en natuurlijk de Hout- en Bouwbond. De leden van de bond kwamen uit Groenlo, Winterswijk en Eibergen.

Geschiedenis en anekdotes|
Voor het artikel, geschreven door Ferry Broshuis, waren er notulen beschikbaar vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw. Ruud Kaak heeft het geheel verwerkt tot een prachtig boekje. "Een tweeledig artikel", zegt Verheij. "De grote lijnen van de geschiedenis van de FNV worden beschreven en daarnaast worden er tal van kleurrijke anekdotes vermeld." Tijdens het bestuderen van de oude papieren door speurneus Paul Schuurmans is nog ontdekt dat de FNV eigenlijk geen honderd maar honderd en negen jaar heeft bestaan. Groenlo was in het begin van de twintigste eeuw een van de eerste plaatsen waar de arbeidsbeweging een enorme groei doormaakte. Bijzonder is de grote invloed van de katholieke kerk op de arbeiders in die tijd. Belangrijke vragen werden voorgelegd aan de Deken van Groenlo.
Vastgelegd
Voorzitter André te Braake van de FNV is blij dat de rijke geschiedenis van 100 jaar vakbondswerk én de feestelijke opheffing/overgang van 27 september 2017, nu vastgelegd zijn en ontvangt, samen met Ferry Broshuis, de eerste exemplaren uit handen van Ben Verheij.

Ook de overige leden van het laatste bestuur van de FNV Bouw, secretaris Jan Scharenborg, penningmeester Paul Penterman, en Hans Bomers zijn aanwezig bij deze allerlaatste bijeenkomst.

Alle leden van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo hebben inmiddels het boekwerk in de brievenbus gekregen.