Roy Stammers, Max Waayman, Mitch Frerichs en Lisanne Halleriet proosten alvast op het succes van de tweede editie van Countdown. Foto: Bart Kraan
Roy Stammers, Max Waayman, Mitch Frerichs en Lisanne Halleriet proosten alvast op het succes van de tweede editie van Countdown. Foto: Bart Kraan Foto:

Tweede editie Countdown krijgt open karakter

WINTERSWIJK – Ook dit jaar houden acht vrienden, verenigd in de stichting Countdown, tijdens de jaarwisseling bij en in theater De Storm voor de inwoners van Winterswijk een groot feest met vuurwerk en muziek. Deze editie kent echter een iets andere opzet dan de eerste.

Door Bart Kraan

In tegenstelling tot vorig jaar kent deze Countdown een open karakter, want om de parkeerplaats van De Storm worden dit keer geen hekken geplaatst. "De eerste keer hadden we de parkeerplaats omsloten", aldus Roy Stammers, die met Lisanne Halleriet, Mitch Frerichs, Max Waayman, Pieter Tomesen, Eg Waayman, Stephan Luiten en Jaap Wansink de stichting Countdown vormt. "Nu is die helemaal open. De vorige keer stonden er veel mensen op de Haitsma Mulierweg. Die dachten dat het besloten was, maar dat was helemaal niet zo. Vandaar dat we hebben besloten deze Countdown een open karakter te geven.''

In tegenstelling tot vorig jaar gaat de Skihut, waar mensen in de aanloop naar het vuurwerk nabij de Stegemanschool een drankje kunnen kopen, op zondag 31 december om 22.00 uur open. "Bij de eerste keer werd de Skihut om negen uur 's avonds geopend, maar toen was het vrij rustig", aldus Stammers. "Nu gaat om tien uur de tap open en kunnen de mensen dan een drankje halen."
Om precies 00.00 uur barst het vuurwerk los. Dat wordt vooraf gegaan door een lasershow en de klok die aangeeft hoe lang het nog duurt tot middernacht. De klok is populair, zo hebben de acht organisatoren vorige keer gemerkt. "Daar hebben we heel goede reacties op gekregen", vertelt Lisanne Halleriet.
Na het vuurwerk klinkt er buiten tot 00.30 uur nog muziek van DJ Guido en DJ Mike, die daarvoor ook al hebben opgetreden. Dan verplaatst het feest zich naar binnen waar De Euro's, de band die tijdens de eerste editie ook al optrad, in de grote zaal voor de muziek zorgt. De stichtingsleden zijn laaiend enthousiast over de band. "Een echte feestband met eigen repertoire en covers uit de top veertig waarmee ze iedere zaal platspelen", aldus Frerichs. Tijdens de pauzes treedt DJ Jim op. "Hij draait tijdens zowel in de zomer als de winter in de populaire vakantiebestemmingen, hij is gewend om feestzalen helemaal plat te spelen", aldus Frerichs. Ook in de kleine zaal, in tegenstelling tot de vorige keer, klinkt muziek. Daar treedt DJ CAPSLOCK op met een lasershow. DJ Mr. T. zorgt hier voor de afsluiting. "Er worden diverse soorten muziek gespeeld, daarmee hopen we zo gemêleerd mogelijk publiek te trekken", aldus Halleriet.
In De Storm mag niet worden gerookt. "Daarom hebben we buiten een rookplein", aldus Stammers. "En mensen kunnen in de Skihut, die na twaalf uur de Après-skihut wordt, nog een biertje halen."
Om een biertje in de Skihut te mogen halen, moeten bezoekers tenminste achttien jaar zijn zoals ook de 1500 mensen die na het vuurwerk het feest in De Storm willen bijwonen, die leeftijd moeten hebben. "Het vuurwerk is voor alle leeftijden", aldus Stammers.
De acht organisatoren hopen er in samenwerking met het personeel van De Storm er een groot feest van te kunnen maken. "De samenwerking met De Storm is goed", vertelt Stammers. "We kennen elkaars taken en kunnen ze eventueel van elkaar overnemen. We willen er samen een groot feest van maken, waarbij wij het organiseren en zij het faciliteren."
De stichtingsleden beseffen echter maar al te goed dat zij tijdens het evenement hard moeten werken en weinig tijd zullen hebben om te feesten. "Maar wij worden er als organisatie heel blij van dat andere mensen genieten", aldus Stammers. De acht worden voor, tijdens en na het evenement bijgestaan door twintig tot 25 vrijwilligers. "Die hebben we hard nodig, want met betaalde krachten gaat het niet. Wordt veel te duur'', zegt Stammers die aangeeft dat de organisatoren het belangrijk vinden dat op termijn de gemeente bij Countdown wordt betrokken. "We willen dat de gemeente meedoet en ons faciliteert door te zorgen voor subsidie, politie, brandweer en beveiliging."