Gerrienke Wensink (rechts) draagt letterlijk het stokje over aan de nieuwe locatieleiders, van links af Stephan Poppe, Anita Wenker en Melanie Vinkenvleugel. Foto: Leander Grooten
Gerrienke Wensink (rechts) draagt letterlijk het stokje over aan de nieuwe locatieleiders, van links af Stephan Poppe, Anita Wenker en Melanie Vinkenvleugel. Foto: Leander Grooten Foto:

'Ik ben tegen eenheidsworst'

Gerrienke Wensink vertrekt naar 't Beeckland in Vorden

WINTERSWIJK – Rector Van Velden prijst haar goede relaties met leerlingen en ouders. Initiatiefrijk, enthousiast en doortastend, voegt ze toe aan kwaliteiten. Na acht jaar als locatieleider Schaersvoorde Winterswijk zoekt Gerrienke Wensink de uitdaging elders. Tijd om de balans op te maken.

Door Leander Grooten

In 2009 zag de toekomst van de nevenvestiging van Christelijk College Schaersvoorde er slecht uit. Het leerlingenaantal was ver beneden peil, evenals de sfeer in de lerarenkamer. Wensink: "De fut was er helemaal uit." Ze kreeg de opdracht de locatie levensvatbaar te maken.

Aantal leerlingen
"We hadden 140 leerlingen toen ik aantrad. Dat is te weinig om te kunnen blijven bestaan." Het doel was om tweehonderd te halen. Daarvoor ging zij de boer op richting de basisscholen. "Mijn wens is dat ouders en kinderen wat te kiezen hebben in een gemeenschap. Het Gerrit Komrij College (GKC) heeft zijn kwaliteiten en wij weer andere."
De interventies van de locatieleider, leidden tot bijna een verdubbeling. "We barstten uit onze voegen!" Nu is het genormaliseerd naar zo'n 220 leerlingen.

Leercoach
Het succes is mede te danken aan individuele trajectmatige begeleiding. Elke klas heeft een klassenleraar. "Maar wij koppelen elke leerling aan een leercoach die de gehele schoolcarrière met hem opgaat," vertelt zij enthousiast. Het systeem leidt tot een vertrouwensband, vroegsignalering van problemen en het bieden van maatwerk. "Elk kind mag er zijn en geen kind wordt vergeten." De implementatie heeft geleid tot complimenten van de onderwijsinspectie.

Themaweken
De Gendringse goedlachse heeft een belangrijke wijziging doorgevoerd in de manier van lesgeven. Vier maal per jaar bedenkt Schaersvoorde een themaweek, waar alle klassen aan mee doen. "Bovendien moeten leraren actief met elkaar samenwerken. Dat heeft het team veranderd van een groep individuen naar een groep collega's die het samen doet." De themaweken zijn grensverleggend, voor leraar en leerling. Het thema 'omgaan met een handicap' wordt bijvoorbeeld ingevuld met schilderen met je mond, een excursie naar een revalidatiecentrum en gastlessen van mensen met een handicap. "Er zit lesstof aan verbonden, maar maakt het leren zo ontzettend leuk. Een school moet bruisen, en die themaweken, die bruisen echt!"

Goethe certificaat
Het derde initiatief van Wensink is het instellen van het Goethe certificaat. Het doel is om voldoende basisvaardigheden aan te leren om werk te kunnen vinden in de grensstreek, ook als dat in het Duitse deel is. "De meesten blijven in de Achterhoek wonen. Wat ik wil is de mogelijkheid om in een cirkel om Winterswijk werk te vinden, niet in een halve cirkel." Uitwisseling met een school uit Wesel maakt dit mogelijk. "Wij belonen de inzet met een certificaat", aldus de van oorsprong docente Duits.

Locatieleiders
Na acht jaar vindt Wensink het tijd voor een nieuwe uitdaging. Zij wordt locatieleider op 't Beeckland in Vorden. Ook daar staan uitdagingen klaar. Wensink is voor maatwerk naar leerlingen, maar beseft zich dat ook in haar positie het passen en meten is om goede ideeën elders uit te voeren. "En ik wil onderdelen invoeren die op Schaersvoorde werken, ook al weet ik dat een goed idee niet overal altijd past." In de komende jaren zal zij Sjaak Stans opvolgen, welke voorheen zelf ook locatieleider in Winterswijk is geweest.

Gerrienke Wensink wordt opgevolgd door drie locatieleiders, te weten Stephan Poppe (algemeen beleid), Melanie Vinkenvleugel (beleidszaken) en Anita Wenker (leerlingenzorg).
De speeches op de receptie tonen aan dat Schaersvoorde de gedrevenheid van Wensink gaan missen. Of zoals de rector zegt: "Je bent veeleisend en dat kan tot wrijving leiden. Maar wrijving geeft glans."