Godfried Nijs, amateur-archeoloog. Foto: PR
Godfried Nijs, amateur-archeoloog. Foto: PR Foto:

Lezing van Godfried Nijs over Franse Schans

WINTERSWIJK - Godfried Nijs verzorgt op donderdag 14 december in de Museumfabriek in Winterswijk een lezing over de Engelse schans bij Lievelde. Deze maakt deel uit van de circumvallatielinie rond Groenlo. De 17-kilometer lange strijdlijn was een belangrijk onderdeel van het beleg van Groenlo in 1627 door Frederik Hendrik.

Bij de belegering werd in een straal van ongeveer drie kilometer rond de stad een aaneengesloten aarden wal met gracht gebouwd. Het primaire doel van deze circumvallatielinie was het voorkomen dat burgers uit Groenlo, toen nog Grol genoemd, konden ontsnappen, maar ook om te beletten dat hulp van buitenaf de belegerde stad zou bereiken of zou kunnen ontzetten. Er werden meerdere schansen gebouwd waar de Staatse belegeraars zich ophielden en zich konden verdedigen tegen aanvallen van buitenaf.

De Engelse schans is het enige tastbare van de circumvallatielinie. Het is als het ware een cirkel om Grol heen. Deze cirkel werd in een hele korte tijd gegraven door het leger van Prins Frederik Hendrik. De linie werd door 22.000 soldaten aangelegd en bleek een succes. De stad Grol werd snel daarna belegerd.

Die linie is uniek in de wereld. Daarom is het sinds een paar jaar een archeologisch rijksmonument. Daar is amateur-archeoloog Godfried Nijs best trots op. Hij deed ruim dertig jaar onderzoek naar de locatie van deze vierhonderd jaar oude strijdlijn. Ook deed hij kaartenonderzoek en bekeek hij luchtfoto's. Stukje voor stukje werd de puzzel gelegd. Nijs heeft meerdere opzienbarende archeologische ontdekkingen op zijn naam staan.


Winterwandeltocht in Vragender

VRAGENDER - Wegens groot succes in de voorgaande jaren wordt in Vragender op zondag 10 december opnieuw een winterwandeltocht georganiseerd.

De winterwandeltocht start bij Restaurant Beneman. De tocht gaat over verharde en onverharde wegen en paden, en leidt door het prachtige landschap van de Achterhoek, wellicht in winterse sferen.
De pauzeplaats is bij pannenkoekenberderij de Neeth in Barlo, gemeente Aalten. Wandelaars kunnen kiezen uit verschillende afstanden en starten kan tussen 09.30 en 12.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon en dat is inclusief koffie/thee en koek onderweg en een kop erwtensoep bij terugkomst. De gehele route is bewegwijzerd en er is een toiletvoorziening op de pauzeplek. Graag tijdig reserveren bij Restaurant Beneman via mail info@beneman.nl.


Evensong in de Jacobskerk

WINTERSWIJK - Zondagavond 10 december is er om 19.00 uur weer een Musica Jacobi Evensong in de Jacobskerk te Winterswijk. Psalmen, liederen, lezingen, gebeden en muziek krijgen hierin een vanzelfsprekende plek. Dit keer worden werken gezongen van onder andere Walmisley, Mason en Rachmaninov. Medewerking wordt verleend door de Jacobscantorij, organist Annelies Slöetjes, lector Henk Vis en cantor Wim Ruessink. Bij de uitgang wordt gecollecteerd.

Foto: PR