Nog geen ruimte voor nieuwe zorginitiatieven

B en W maken eerst een beoordelings-kader

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de Nederlandse politiek is er doorgaans een duidelijk scheiding tussen partijen die zoveel mogelijk aan de vrije markt willen overlaten en partijen, die vinden dat de overheid bijna alles moet regelen. De discussie over het zorgstelsel is een goed voorbeeld. De SP wil dat er weer één ziektekostenverzekering, een soort ziekenfonds, voor iedereen komt. De onderlinge concurrentie tussen allerlei zorgaanbieders wordt verfoeid. De VVD daarentegen wil zo min mogelijk overheidsbemoeienis en zoveel mogelijk aan de markt overlaten. Dat bleek in de raadsvergadering van afgelopen donderdag. De VVD vond dat er meer ruimte moest zijn voor de vrije markt bij het aanbieden van 24-uurszorg voor doelgroepen als dementerende ouderen. Het was verrassend dat de SP en de PvdA hier eveneens voor pleitten.

Te veel aanbod vermindert kwaliteit
Aanleiding voor de discussie was het beleidskader wonen met zorg. Ruth van der Meulen van Winterswijks Belang (WB) wees er op dat de kwaliteit van 24-uurszorg in gevaar komt, als er te veel aanbod komt. Organisaties die het aanbieden kunnen door concurrentie geconfronteerd worden met leegstand, waardoor de zorg uiteindelijk niet meer te betalen en te garanderen is. Voor specifieke doelgroepen als dementerende ouderen moet er volgens WB daarom niet te veel aanbod zijn. "Teveel plaatsen plannen brengt de 24-uurszorg in gevaar." Daarom diende de partij samen met het CDA een amendement in. "Wonen met zorg is geen vrije markt", schrijven de raadsfracties in hun overwegingen. Ze vinden het geen goede zaak dat aanbieders een vraag creëren met 'een heel aantrekkelijk aanbod'. Voor een optimaal aanbod vinden WB en CDA "regulering" door de gemeente gewenst. Met het amendement vragen zij om een 'beoordelingskader ten behoeve van nieuwe initiatieven'. Daarin worden criteria geformuleerd, zodat vooraf duidelijk is waar die aan moeten voldoen.

Concurrentie maakt inventiever
Van der Meulen is niet tegen nieuwe initiatieven, zoals die bij boerderij Helder in Huppel. Bij het spreekrecht voor publiek zei Nicoline van Iperen, die al uitgebreid had ingesproken tijdens de commissie samenleving, dat ze hoopte in gesprek te blijven met de gemeente. "Wij willen van Helder een zorglocatie maken. We willen daar groen en zorg met elkaar verbinden." Voor WB is het initiatief te breed. "Het is beter te focussen op specifieke doelgroepen", zei Van der Meulen. "Je moet niet alles willen doen. Het moet aanvullend zijn." Tom van Beek (VVD) wilde dit initiatief wel meteen een kans geven. Hoe meer concurrentie, des te beter, was zijn stelling. "Dat maakt ondernemers inventiever. Het zorgt voor innovatie." Met instellingen die het niet redden had hij geen medelijden. "Die hebben het niet goed gedaan."

'Markt niet alleen slecht'
Jeroen Rensen (SP) en Elvira Schepers (PvdA) wilden al wel meteen ruimte voor nieuwe initiatieven. "Wij willen bestaande aanbieders niet de voorkeur geven", zei Schepers. "Wij willen vernieuwing."
"We moeten niet altijd ingrijpen als overheid", zei Rensen. "De markt is niet alleen slecht. Er zijn ook positieve kanten. Wij willen nieuwe initiatieven wel een kans geven." Hij vond vooral dat er meer zorg voor andere doelgroepen moet komen. "Voor verslavingszorg van jongeren is ook 24-uurszorg nodig." SP en PvdA bleken overigens niet tegen het amendement om criteria te formuleren waaraan nieuwe initiatieven moeten voldoen. In het voorstel werd gevraagd om het beoordelingskader voor 1 mei 2008 aan de gemeenteraad aan te bieden. Wethouder Ilse Saris gaf aan hiervoor meer tijd nodig te hebben. "Wij willen wel voldoende tijd voor goed overleg met alle betrokkenen", zei ze. Indieners CDA en WB gingen hiermee akkoord. Het amendement en het raadsvoorstel werden daarna door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.


WCL-bijeenkomst over projecten en nieuwe initiatieven buitengebied

WINTERSWIJK - Bij de Praktijkschool voor Duurzaamheid Aarde-Werk de Stegge wordt op woensdag 13 december de tweede avond gehouden voor nieuwe initiatieven in het buitengebied van Winterswijk. Een eerdere bijeenkomst was op 8 juni. Deze avond is een initiatief van stichting WCL Winterswijk en is bedoeld om mensen die plannen en ideeën voor het buitengebied hebben met elkaar in contact te brengen. Tevens is er deze avond gelegenheid voor het aanmelden van nieuwe WCL-projecten. Iedere geïnteresseerde is welkom.

Op deze avond worden ideeën door initiatiefnemers ingebracht, gepresenteerd en besproken, en is er gelegenheid om ideeën te versterken of te verduidelijken en kunnen er eventueel samenwerkingen ontstaan. Bovendien geeft WCL informatie over mogelijkheden en onmogelijkheden voor subsidies, als dat van toepassing kan zijn voor een idee.

De bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen, met maar ook zonder een idee of plan. Wie wel een idee heeft en dat wil presenteren, kan dat bij aanmelding aangeven, zodat er tijd voor kan worden ingepland. Na afloop van de presentaties en besprekingen is er de gelegenheid om met een drankje verder te praten en mogelijk interessante contacten te leggen.
Gastvrouw en gastheer tijdens deze bijeenkomst zijn Gea Boessenkool en Wim Korsten. De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur). De Stegge is te vinden aan de Geessinkweg 3 in Kotten.
Voor zowel meer informatie als voor het aanmelden kan men terecht op de website van www.aarde-werkdestegge.nl of men kan mailen naar WCL (Arie Schoemaker): gebiedsloket@winterswijk.nl.