Harry Engels met de brochures voor de toernooien voor de amateurs en voor het overheidspersoneel. Foto: Bart Kraan
Harry Engels met de brochures voor de toernooien voor de amateurs en voor het overheidspersoneel. Foto: Bart Kraan Foto:

Eerste toernooi om International
Winter World Cup op sportpark Jaspers

Combinatie van gezelligheid, voetbalamateurs en overheids-personeel

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – De vier kunstgrasvelden van sportpark Jaspers, het onderkomen van voetbalvereniging FC Winterwijk, vormen vrijdag 12 tot en met zondag 14 januari het toneel van het toernooi om de International Winter World Cup.

Het is de eerste editie van het toernooi dat openstaat voor amateurvoetballers – die alleen op zaterdag 13 en zondag 14 januari in actie komen – en overheidspersoneel zoals politiemensen, brandweerlieden en douanebeambten. "Maar aan dit toernooi doen bij het overheidspersoneel alleen politieagenten (waaronder het nationale politieteam van Nederland, BK) en het nationale brandweerteam van Slowakije mee", aldus Harry Engels van het organiserende Holland Football Events, dat verder bestaat uit Marco Miltenburg en Patrick van de Lagemaat.

De drie houden het toernooi om voetballers de gelegenheid te bieden in de winterstop weer wat wedstrijdritme op te doen als voorbereiding op de tweede competitiehelft. "Mijn mede-organisatoren vinden het leuk om in de winter iets voor voetballers te doen", aldus Engels, tevens de grote man achter het Mallorca Football Tournament, een groot internationaal toernooi in mei voor ploegen van vijf spelers, en een van de organisatoren van het beroemde World Police Indoor Soccer Tournament. "Want in de winter wordt er voor amateurvoetballers weinig georganiseerd. Een aantal teams gaat naar het buitenland, maar voor velen is dat te duur."

Bij het toernooi om de International Winter World Cup gaat het niet louter om voetbal. De deelnemende ploegen verblijven in huisjes op Marveld Recreatie in Groenlo, waardoor de spelers drie dagen vrijwel continu in elkaars gezelschap vertoeven en op die manier de teamgeest kunnen versterken. "Het gaat ook om teambuilding, we willen een combinatie van voetbal en gezelligheid", aldus Engels volgens wie het ook nadrukkelijk de bedoeling is dat de spelers contacten leggen met voetballers van andere ploegen. "Daarom zijn ontbijt en diner in buffet-vorm. Tijdens die gelegenheden loopt iedereen door elkaar, waardoor de deelnemers ook spelers van andere ploegen leren kennen. En we zijn bezig met het organiseren van activiteiten. Zo vindt er zaterdag 13 januari een feestavond met een dj plaats. Het gaat daarbij om een themafeest, dat nu party blanco als thema heeft. Dus iedereen die komt, wordt verondersteld in het wit te verschijnen. Die themafeesten zijn een onderdeel van elk toernooi waarbij ik betrokken ben. In Mallorca was het thema dit jaar wild west. Zo passeren elk jaar drie of vier thema's de revue, waarbij ik een thema dat ik bij een toernooi gebruik zo voor het volgende kan gebruiken. Ook op de andere twee dagen zijn er feestavonden.''
Ook teams die louter voor de teambuilding komen, zijn welkom. "Als ze alleen willen feesten, prima. Die ploegen betalen dan geen inschrijfgeld voor het toernooi, de spelers betalen dan alleen hun eigen bijdrage voor ontbijt en diner."

Tijdens de toernooidagen reizen de deelnemers heen en weer van Marveld Recreatie naar sportpark Jaspers, waar de drie organisatoren terecht zijn gekomen omdat daar vier volwaardige kunstgrasvelden liggen. "De kans dat je in januari op natuurgras kunt voetballen, is miniem", aldus Engels die met zijn 'collega's' nu op een deelnemersveld van dertig teams zit, waardoor het trio wel vier velden nodig heeft. ''Vandaar dat we hebben gekozen voor een accommodatie met vier kunstgrasvelden. Maar ook met kunstgras lopen we een risico. Want als er sprake is van extreme weersomstandigheden, kun je op kunstgras ook niet voetballen. Als het duidelijk wordt dat het gaat sneeuwen, gaan we overleggen met FC Winterswijk om te kijken wat er gedaan kan worden. Als voetballen onmogelijk is, bieden we op Marveld Recreatie een alternatief programma aan."

De drie organisatoren houden de twee kunstgrasvelden van sportpark 't Huitinkveld achter de hand. "We willen graag het toernooi op een plek houden en niet over twee accommodaties verdelen. Maar als zich nog veel teams aanmelden, kunnen we gebruik maken van de accommodatie van FC Trias", aldus Engels volgens wie de datum van vrijdag 1 december niet echt 'heilig' is. "Als zich nog teams aanmelden en het programma is nog niet klaar, kunnen we nog ploegen aan het deelnemersveld toevoegen."

Miltenburg en Van de Lagemaat, die voor het wedstrijdgedeelte van het toernooi verantwoordelijk zijn, delen bij zowel de amateurvoetballers (onder wie het eerste zaterdagteam van FC Winterswijk) als het overheidspersoneel de teams in categorieën in: mannen prestatie, mannen recreatie, veteranen van 35 jaar en ouder en vrouwen. Dit om al te grote
krachtsverschillen tussen de diverse teams te vermijden. Aan het toernooi doet ook een aantal buitenlandse teams mee. Zo komen er ploegen uit Algerije, België, Finland, Letland en Slowakije, bestaande uit ambtenaren, op sportpark Jaspers in actie. Maar ook teams van net over de grens komen naar Winterswijk. Zo doet er een elftal van Olympia Bocholt aan het evenement mee. Miltenburg en Van de Lagemaat kunnen nog een aantal vrouwenteams gebruiken. "Daartoe hebben we een actie opgezet'', aldus Engels. ''De eerste vier vrouwenploegen die zich aanmelden, doen gratis mee."
De deelnemende teams spelen minimaal drie wedstrijden van dertig of 45 minuten (de duur van de duels hangt af van het niveau). Want de ploegen komen tijdens de voorrondes drie keer in actie. Dan volgen de knock-out fase en de finales. De organisatie wil wel voorkomen dat teams op zondag al niet meer in actie hoeven te komen en dus een dag niets te doen hebben. "We streven er naar de laatste wedstrijden van de poulefase op zondagmorgen af te werken", aldus Engels.

Op alle drie toernooidagen beginnen de eerste wedstrijden om 9.30 uur. De laatste fluitsignalen klinken om 16.00 uur.
Voor meer informatie en aanmelding (tot en met vrijdag 1 december): www.international-winter-footballcup.com.